Lesz-e európai főügyész Laura Codruţa Kövesiből? Legkésőbb április 10-én kiderül

Szerző: Bukovics Martin
2019.03.28. 10:18

Nem tudott megegyezni az Európai Parlament és az Európai Tanács arról, ki vezesse a várhatóan 2020-ban felálló Európai Ügyészséget. A legutolsó határidő április 10-e, ekkor kiderül, lesz-e európai főügyész a román DNA volt vezetőjéből.

Lesz-e európai főügyész Laura Codruţa Kövesiből? Legkésőbb április 10-én kiderül

A tárgyalások második fordulójában sem jutottak megállapodásra az Európai Parlament (EP) és az Európai Unió Tanácsának megbízott küldöttségei a jövendőbeli európai főügyész személyével kapcsolatban, így április 4-én újabb egyeztetésre kerül sor –  írja a román Agerpres hírügynökség. Mint arról az Azonnali is többször beszámolt már: a tárgyalóbizottságoknak

két jelölt, Laura Codruţa Kövesi volt román korrupcióellenes főügyész, illetve a francia Francois Bohnert közül kell választaniuk.

A múlt heti megbeszélés is eredménytelenül zárult, és ha a jövő heti tárgyalások sem vezetnek eredményre, az egyeztetésre megszabott utolsó dátum április 10-e.

Mi ez az egész?

Az EP elnöke, Antonio Tajani március 8-án levélben értesítette az EU soros elnökségét betöltő román kormány illetékesét, George Ciamba európai ügyekért felelős minisztert, hogy Laura Codruţa Kövesi az EP hivatalos jelöltje az európai főügyészi tisztségre.

Levelében Tajani hangsúlyozta, hogy az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságában (CONT), majd az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságban (LIBE) is Kövesi kapta a legtöbb szavazatot, megelőzve a szűkített listán szereplő másik két jelöltet, a francia Jean-Francois Bohnert-t és a német Andres Rittert – a szavazás eredményéről akkor az Azonnali is írt.



Tajani levele rámutat továbbá, hogy március 7-én az Elnökök Értekezlete (azaz az EP-frakciók vezetői plusz Tajani) az EP hivatalos jelöltjének választotta Kövesit, ugyanakkor arról is döntött, hogy három európai parlamenti képviselőből álló csapat folytatja majd a tárgyalásokat a most éppen román elnökség vezette EU Tanácsával az európai főügyészi tisztségről.

A tárgyalócsoport tagjai a következők:

+ az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnöke, azaz a nagy-britanniai Claude Moraes (a balközép S&D-frakcióból),

+ a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság (CONT) elnöke, a német Ingeborg Gräßle (Európai Néppárt),

+ valamint a LIBE Bizottság alelnöke, a holland Judith Sargentini (a zöldfrakció tagja). 

Mi ez az Európai Ügyészség?

Az Európai Ügyészséghez az Unió 28 tagállama közül 22 csatlakozott. Székhelye az Európai Bírósághoz és az Európai Számvevőszékhez hasonlóan Luxembourgban lesz, működését várhatóan 2020-ban kezdi majd meg. Az Európai Ügyészség feladata az EU-s költségvetés kárára elkövetett csalásokkal, és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás és vádamalés. Ide tartoznak majd az EU-s pénzeket érintő, 10 ezer eurót meghaladó csalások, vagy a határokon átnyúló áfacsalások.

Az Európai Ügyészség az európai delegált ügyészekre épül, és decentralizáltan működik minden egyes csatlakozó tagállamban. A luxembourgi központi irodában az európai főügyész és 22 európai ügyész fogja irányítani a technikai és nyomozó állomány munkáját. Az ügyészség a megfelelő nemzeti hatóságokkal egyeztetve kezdeményezheti a gyanúsítottak letartóztatását.

Az Európai Ügyészség vezetőjét, az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki, mandátuma hét évre szól majd és nem megújítható.

Bárki is legyen a főügyész, ez minket nem nagyon fog érinteni: a magyar kormány ugyanis határozottan visszautasítja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.

Az erről szóló jobbikos indítványt napirendre sem vették. Mindezt annak ellenére, hogy egy közvélemény-kutatás szerint az állampolgárok túlnyomó többsége egyetért a csatlakozással. Magyarországon kívül Lengyelország, Írország, Dánia és Svédország marad ki az összuniós ügyészségből. Meg persze a brexitelő angolok.

FOTÓ: TOTPI

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek