Senki sem tudja, ki lesz végül az európai főügyész

Szerző: Pintér Bence
2019.07.26. 10:44

Hónapok óta nem tudja eldönteni az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament, hogy ki legyen az Európai Ügyészség vezetője. Laura Codruţa Kövesi és Jean-Francois Bohnert mellett egy német jelölt is van a posztra, a francia jelölt mögül pedig azért állt ki Franciaország, mert Macron taktikázik.

Senki sem tudja, ki lesz végül az európai főügyész
Hárman is versenyben vannak az európai főügyészi pozícióért, és egyelőre nem látni, mi lesz a dolog vége

írja a Politico.

Amint arról az Azonnali is beszámolt már, egyelőre patthelyzet van azügyben, hogy ki legyen az Európai Ügyészség vezetője: versenyben van a volt román korrupcióellenes ügyész, Laura Codruţa Kövesi; aztán a francia Jean-François Bohnert; de szóba jöhet még a német Andrés Ritter is. Kövesit az Európai Parlament támogatja, Bohnert-t az Európai Unió Tanácsa szavazta meg (ezen a szavazáson Kövesi és Ritter holtversenyben a második lett).

Külön pikáns, hogy Kövesi kinevezését Románia, Bohnert kinevezését pedig Franciaország nem támogatja. Bár utóbbi a Politico szerint hivatalosan még nem jelezte a Tanács felé, hogy Kövesi mellett állnak ki, de ezt jelentette be korábban a francia elnök pártját is sorai között tudó liberális Renew Europe frakcióvezetője, a román Dacian Cioloș, aki azt is tisztázta, hogy Franciaország nem tudja visszavonni Bohnert jelölését, tekintve, hogy arra nem az állam jelölte a szakembert.

A Politico szerint a franciák jelöltváltása mögött politikai taktikázás van Macron részéről:

ő akar lenni az a nyugat-európai vezető, aki a nagy EU-s osztozkodásban egy kelet-európainak is juttat fontos pozíciót, de ráadásul egy olyan kelet-európainak, akinek nem örülnek a jogállamiság miatt támadott Bukarestben, Budapesten és Varsóban.

Bohnert egyébként a hírek szerint kap kompenzációt, ő lesz a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló francia ügyészség (Nemzeti Pénzügyi Ügyészség, PNF) vezetője, ennek ellenére most azt nyilatkozta a Politiconak, hogy versenyben van még az EU-s posztért, és szeretné is elnyerni azt.

A helyzet nem egyhamar fog megoldódni, hiszen az Európai Parlament most ment nyári szünetre, a franciák pedig még nem jelezték hivatalosan az új álláspontjukat a Tanács felé.

Három diplomata azonban azt mondta a lapnak, hogy szerintük a Tanács végül Kövesi mellé fog állni.

A munkát várhatóan 2020-ban megkezdő Európai Ügyészség feladata az EU-s költségvetés kárára elkövetett csalásokkal, és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás és vádemelés lesz, a dologhoz 28 tagországból 22 csatlakozott, Magyarország nincs köztük. (Hazánkon kívül az EU-ból elvileg ki is lépő Egyesült Királyság, aztán Lengyelország, Írország, Dánia és Svédország maradna ki a dologból.)

MONTÁZS: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek