Visszalépett a „magyar jelölt” a szlovákiai elnökválasztáson, de nem egy magyar javára

Szerző: Bukovics Martin
2019.02.19. 17:12

Feleannyian se szavaztak volna Menyhárt Józsefre, mint amennyit pártja kapna most egy választáson. Egy liberálisok által támogatott vállalkozó támogatására szólítanak fel.

Visszalépett a „magyar jelölt” a szlovákiai elnökválasztáson, de nem egy magyar javára

Menyhárt József, az Orbán-kormány által támogatott felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöke kedd délután bejelentette, visszalép a szlovák elnökjelöltségtől. A szavazóit arra biztatja, hogy a szlovák liberálisok által támogatott vállalkozót, Robert Mistríket támogassák, írja a Paraméter.sk. Döntését Menyhárt azzal indokolta: fennáll a veszélye annak, hogy nem jut be az elnökválasztás második fordulójába „jobboldali, demokratikus” jelölt (itt olvasható a teljes nyilatkozat). Menyhárt így akarja megakadályozni, hogy a szélsőjobboldali Štefan Harabin bejusson a második fordulóba. 

A másik szlovákiai magyar párt, a Híd-Most részéről Ravasz Ábel, a szlovák kormány romaügyi biztosa reagált az MKP bejelentésére. Szerinte az MKP elnöke „megtehette volna a gesztust, és támogathatta volna az egyetlen releváns magyar jelöltet”. Azt pedig külön furcsának tartja, hogy Menyhárt „erős magyar érdekképviseletről beszél, miközben a jelöltje nem egy magyar javára lép vissza”. A szlovákiai elnökválasztáson ugyanis az MKP-ból még 2009-ben kiszakadt Híd-Most elnöke, Bugár Béla is indul.

Nagy bukástól menekült meg az MKP

A magyarországi kormánymédiában csak „magyar jelöltként” futtatott politikus (az MTI külön megjegyzi, hogy Bugárt azért nem tekintik magyarnak, mert bejelentette, szlovák állampolgárként indul – másként mondjuk nem is lehetne Szlovákia elnöke) egy nyolc napja, a Paraméteren megjelent interjúban még kizárta a visszalépés lehetőségét. Menyhárt nem volt túl népszerű, az elnökválasztási közvélemény-kutatásokban rendre 1,5 százalék körül szerepelt.

Bugárral ellentétben pártjának támogatottságát sem sikerült felhúzni a jelöltséggel. Egy február 14-i közvélemény-kutatás szerint a Híd-Most 6,3 százalékon áll, míg az MKP 3,3 százalékon – vagyis

még az MKP támogatóinak többsége sem szavazott volna a pártelnökre a választáson.

Kinek van esélye nyerni?

Egy két napja közzétett felmérés szerint a legnépszerűbb jelölt jelenleg a legnagyobb kormánypárt, a szocdem Smer által támogatott Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa. Robert Mistrík a második helyen áll, a harmadikon pedig a szlovák mellett magyar nyelven is kommunikáló, a Momentumhoz hasonló Progresszív Szlovákia párt jelöltje, Zuzana Čaputová jogász. A szélsőjobbos Štefan Harabin és a neonáci Marian Kotleba nem férne fel a dobogóra, de Bugár Béla sem.

Azt is megmérték, hogy a dobogó második és harmadik helyezettje meg tudná-e verni a Smer jelöltjét a második fordulóban. Jelen állás szerint igen: a biztos szavazók között Mistrík 55,3 százalékkal, míg Čaputová 54,9 százalékkal győzné le Šefčovičot.

A szlovák elnökválasztás első fordulóját március 16-án tartják. Az első ciklusát töltő jelenlegi államfő, Andrej Kiska nem indul.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek