+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. március 9. szombat, 08:13
Lehet-e magyar elnöke Szlovákiának? Bugár Béla megpróbálkozik vele. De miért indul egyáltalán? Hátrány-e számára, hogy pártja, a Híd kormányon van? Miért nem fognak össze a Magyar Közösség Pártjával? Az Azonnali tudósítása a Most-Híd elnökének komáromi fórumáról, ahol a migránsok csak a legvégén kerültek szóba.

Az, hogy ki nyeri a szlovák elnökválasztást, lényegében eldőlt: Zuzana Čaputová jogász, a szlovák Momentumnak nevezett politikaielit-ellenes, nyugatos Progresszív Szlovákia mozgalom alelnöke. A kérdés csak az, hogy ki az, aki majd a második fordulóban megmérkőzhet vele a biztos vereség tudatában: az első fordulóban való azonnali győzelemhez ugyanis az kell, hogy az érvényes voksok 50 százalékát plusz egy szavazatot megszerezzen. Čaputovával hárman nézhetnek szembe: Maroš Šefčovič EU-biztos, a Robert Fico vezette Smer nevű szocdem kormánypárt jelöltje; Štefan Harabin szélsőjobboldali bíró és egy nagyobb adag szerencsével Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

 

Az Azonnali egy héttel a március 16-i első forduló előtt megnézte, hogyan kampányol Komáromban az egyetlen magyar jelölt. Bár a magyarországi kormánymédia az Orbán Viktor Fideszével jóban lévő Magyar Közösség Pártja államfőaspiránsát nevezte kizárólagos „magyar jelöltnek”, Menyhárt József két hete visszalépett a megmérettetéstől. Nem véletlen, hogy Bugár Béla – akit azért árulóznak és szlovákoznak a magyar jobboldalon, mert Híd/Most nevű pártja 2009-ben úgy alakult, hogy vezetői kiléptek az MKP-ból –

 

rányomtatta komáromi szórólapjára: „az egyetlen magyar jelölt”. A szórólap hátoldalán lévő fordítás már másként fogalmaz: „az elnök a régiónkért”.

 

„Mert mindig kell egy barát” – hangzik a jól ismert refrén péntek este, sötétedéskor a belvárosi Tiszti pavilonban, ezzel hangolva a Bugár iránt érdeklődő választókat a kampányrendezvényre. Az ajtóban a kampánycsapat Bugár feliratú mézet és tükröt osztogat, utóbbit azért, mert ha belenézünk, rögtön tudni fogjuk, miért kell elmenni szavazni. Mire helyet foglalunk, már a „Fel, fel vitézek, a csatába” szól (további playlist az ebből fontos következtetéseket levonni kívánóknak: R.E.M. - Losing my religion, majd a komáromi Klapka György Dalkör).

 

A terem javarészt középkorú, többnyire magyarul beszélő felvidékiekkel telik meg, akik közül a 29 éve politizáló, pártjával most is kormányzó Bugár párakat puszival, hátbaveregetéssel, kézfogással köszönt – már akinek jutott ülőhely. A moderátor szlovákul külön megkérdezi: van-e valaki, aki nem ért magyarul. Nincs, így már csak magyarul folytatja.

 

A BEJÁRATNÁL CSAK EGY MEGÁLLÍTÓTÁBLA HIRDETTE A FÓRUMOT

 

Most pedig sorravesszük, miket kérdeztek Bugártól a fórumon, és mi volt rá a válasza: utóbbiak nem szó szerinti idézetek, hanem az elnökjelölt válaszának tömörített verziója. 

 

+ Miért vágott bele? Két oka van. Az egyik, hogy miért ne lenne esély a győzelemre, próbáljuk meg. A másik pedig, hogy recseg az EU – lásd vagy brexit, az Európai Néppártban lévő folyamatok –, ezért olyan szlovák elnök kell, akinek van politikai tapasztalata. Nem megosztani kell az országot, hanem csökkenteni kell a feszültségeket.

 

Végigviszi az elnökjelöltséget, vagy visszalép? Nem a felmérésekben való részvétel a verseny, hanem maga a megmérettetés. Gyakran maguk a közvélemény-kutatók sem tudják, miért szökött fel náluk egyik jelölt 15-20 százalékkal napok alatt. Nem tisztességes, ha valaki elindul az elnökválasztáson, összegyűjt hozzá többezer támogató aláírást, majd meggondolja magát. Igenis meg kell mutassuk: szlovákiai magyaroknak is van hangja és van szava ebben az országban.

 

Reális, hogy Čaputovát 40 százaléknyian támogatják, ahogy azt a felmérések állítják? Tudom, hogyan készülnek a felmérések. Telefonos felmérést készítenek, a számítógép által feldobott telefonszámokat hívogatnak. Minden attól függ, sugallnak-e választ a kérdések. Persze nem úgy működik mindez, hogy a közvélemény-kutatók tulajdonosait megvették. De ha beigazolódik az, amit sejtünk, törvényileg lépni fogunk, mert ezekkel a kutatásokkal és időzítésükkel tönkre lehet tenni bármilyen párt kampányát. Én az első forduló előtti visszalépéseket ezért nem is értem, hiszen az első körben mindenki szíve szerint szavaz. Nekünk se lesz könnyű eldönteni, kit támogassunk majd a második fordulóban. De míg vannak jelöltek, akikről mindent tudunk, addig

 

vannak olyanok is, akiknek mintha nem lenne múltjuk, akikről nem sokat tudunk, csak hogy a rossz ellen harcolnak. Holott mindenkinek van múltja, csak senki nem beszél róla.

 

Mi a véleménye arról, hogy az MKP jelöltje visszalépett Robert Mistrík javára? Menyhárt József elmondta, azért indul, hogy a magyar témát az asztalon tartsa. Ha nem lép vissza, és végiglátogatja Dél-Szlovákiát, beszélhetett volna ezekről a fontos témákról. De az, hogy lemondott Mistrík javára, majd Mistrík visszalépett Čaputová javára, elég bizarr. Čaputová ugyanis sokkal liberálisabb, mint az MKP, és talán liberálisabb a Híd választóinak jó részénél is. Azt természetesen nem gondoltam volna, hogy Menyhárt az én javamra visszalép.

 

Mi korábban többször is megpróbáltunk közeledni az MKP-hoz, de túl nagyok az ellentétek és a szembenállás közöttünk – többször is elutasították a közeledésünket. Legkésőbb jövő február 29-én, a Kuciak-gyilkosság második évfordulóját követően lesznek a parlamenti választások, addig egy évünk sincs már. Sajnálom, hogy így döntöttek, az ő felelősségük. Mondhatnám, hogy lelkük rajta – de nem biztos, hogy az akkori választási eredmény jót tesz majd a szlovákiai magyar közösségnek.

 

Nem nyomja rá a bélyegét az elnökjelöltségre, hogy a Most-Híd tagja a kormánynak? Természetesen igen. De most olyan botrányok jönnek elő, amelyek az előző, egyszínű Smer-kormány alatt keletkeztek. Ezekkel minket is be próbálnak feketíteni. De lehetett-e volna más kormányt létrehozni a választás utáni mandátumösszetétellel? Nem. Vagy az előrehozott választás volt az alternatíva, vagy a jelenlegi kormány. Miért léptünk be a kormányba? Mert megígértük, hogy megmentjük az iskolákat, kulturális alapot indítunk, kétnyelvűsítjük a vasúti táblákat, startkölcsönt adunk a fiatal házaspároknak – ezek mind a Hídhoz köthető intézkedések. Ne az érzelmek, hanem

 

az eredmények alapján ítéljenek meg!

 

Pártemberként, pártjelöltként képes lesz-e pártok feletti elnökként működni? Mindig azon csodálkozom, hogy mennyien verik a mellüket azzal – többnyire féltéglával –, hogy ők függetlenek, pártok felüliek lesznek. Aki egy pártból jött, annak köztársasági elnökként azokat is képviselni kell, akik őt korábban ócsárolták. Nekünk ebben van tapasztalatunk, hiszen a mostani már a negyedik kormánya a Hídnak: kormányoztunk már az SDKU-val, a KDH-val, a Smerrel, most meg hadd ne mondjam, kikkel – nézzék meg, milyen eredményeket üzleteltünk ki.

 

Lehet egy magyar Szlovákia elnöke? Mindig van egy tíz százaléknyi ember, akinek az számít, hogy valaki másmilyen: más nemzetiségű vagy vallású. De nem az a legfontosabb, ki a szlovák és ki a magyar. Huszonkilenc év alatt rengeteg mindent megírtak rólam, még olyanokat is, amiket én se tudtam – vagy ha tudtam, nem figyeltem fel rá. Ha valaki azalapján akar megítélni, hogy magyar vagyok, hát lelke rajta. De igen, magyar vagyok, magyarként születtem, és így is halok meg.

 

Mi a véleménye a migránsválságról? (Ez a kérdés egyébként csak a rendezvény legvégén jött elő, míg itthon szinte minden kormánypárti fórum e körül forog.) Az uniós szerződéseket be kell tartani, így a dublini egyezményt is. Nekünk, magyaroknak írásos szerződés se kell: ha a kezünket adjuk, számunkra az onnantól becsületbeli dolog. Én a kötelező kvóta kapcsán csak azt hallottam Szlovákiában, hogy nem, nem, nem. Érvelést nem. Én uniós fórumokon azt kérdeztem meg, hogy mi lesz, ha a kvóták miatt be kell fogadnunk 800 menekültet: fegyverrel kell őriznünk őket? Mert egy sem akar nálunk maradni. A kötelező kvóta ezért már nincs is az asztalon. Meg kell erősíteni a Frontexet, védeni kell az EU-s és a schengeni határokat. Németország befogadott boldog-boldogtalant, most meg ki akarnak toloncolni nyolcvanezer embert, ezért össze-vissza hajkurásszák őket, mert nem tudják, hol vannak.

 

BUGÁR BÉLA (JOBBRA) KAMPÁNYA KÉTNYELVŰ MOLINÓJA ELŐTT

 

Aki az életét menti, nem gazdasági bevándorló. Gazdasági bevándorló viszont számos szerb és ukrán Szlovákiában: számos járásban ugyanis nagy a munkaerőhiány. Számos munkát pedig senki nem akar elvégezni – nemrég egy műhelyben megmutathatom, hányan jelentkeztek dolgozni, csak az csúnya lesz: senki. Észak-Közép-Szlovákiában és keleten 13-14 százalékos a munkanélküliség most is – de ott sem a menekültek befogadása a megoldás, Szlovákiának ettől félnie nem kell,

 

bevándorláspárti szlovák kormányt nem tudok elképzelni. Brüsszel is tanult mindebből.

 

Ha ugyanis védjük a határainkat, a törökök sem fognak tudni megzsarolni minket. Nem beszélve a klímaváltozásról: a klímaproblémák miatt főleg Észak-Afrikán keresztül rengetegen jönnének Európába. Ezért ott, a helyszínen kell segíteni ezeknek az embereknek. Aki viszont idejön, annak el kell fogadnia nem csak a mi törvényeinket, de a mi kultúránkat is.

 

Hogyan tudja magát megkedveltetni a többi kisebbséggel, mondjuk a ruszinokkal? Erősödünk. Korábban három ruszin többségű településen volt polgármesterünk, most huszonegyben. A ruszinok mindig is ahhoz csapódtak, akik erősek voltak.

 

Mi van azokkal, akik nyilvánosan megfogadták, hogy soha többet nem ejtik ki a szájukon a Bugár Béla nevet? „Nekem az is megfelel, ha azt mondják rám, hogy köztársasági elnök úr.”

 

Hamarosan jön az Azonnali Bugár Bélával készült interjúja, és a választási plakátokon túl mutatunk egy videót majd arról is, hogy hogyan szavaznak majd a dunaszerdahelyiek és a komáromiak!

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás