Berágott Netanjahura a lengyel kormányfő, inkább a külügyminisztert küldi maga helyett Izraelbe

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.17. 19:40

Mateusz Morawieckinek nem tetszik, hogy az izraeli miniszterelnök szerint a lengyelek együttműködtek a németekkel a holokauszt idején.

Berágott Netanjahura a lengyel kormányfő, inkább a külügyminisztert küldi maga helyett Izraelbe

Telefonon jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök izraeli kollégájának, Benjamin Netanjahunak, hogy a tervekkel ellentétben nem vesz részt a holnap kezdődő V4-izraeli találkozón – számolt be a Háárec. Az Izraelben tartandó csúcson – melyen a lap információi szerint a magyar, a szlovák és a cseh vezetők is részt vesznek – a lengyel külügyminiszter, Jacek Czaputowicz fogja képviselni a Morawiecki-kormányt.

A lengyel kormányfő azért mondta le az utazást, mert Netanjahu azt találta mondani, hogy a lengyelek együttműködtek a németekkel a holokauszt idején,

a héten tartott varsói közel-kelet konferencia szünetében az izraeli sajtónak.

A kijelentésből rögtön politikai botrány lett, amit az izraeli fél azzal igyekezett elütni, hogy az eredetileg a Jerusalem Poston megjelent írásban félrefordítás történt, Netanjahu nem használt névelőt, az az voltak olyan lengyelek, akik együttműködtek a németekkel.

A lengyel kormány igencsak érzékeny az ország második világháborúban betöltött szerepével kapcsolatos megállapításokra.

A lengyel törvényhozás, a szejm alig egy éve fogadta el azt a törvényt, mely bünteti a lengyel népnek a holokausztban való részvételére vonatkozó kijelentéseket, így többek között a „lengyel haláltáborok” és a „lengyel koncentrációs táborok” kifejezéseket is.

A Háárecnek nyilatkozó kormányzati forrás a diplomáciai csörte ellenére is bízik abban, hogy sikeres lesz a V4-izraeli csúcstalálkozó, de azért finoman megjegyezte, hogy tisztában vannak vele, hogy nem csak Izraelben, hanem Lengyelországban is választásokat tartanak majd hamarosan.

Azt nem tudni, hogy az izraeli tisztviselő mire gondolt pontosan. Lengyelországban csak ősszel lesznek törvényhozási választásokat, előtte pedig májusban lesz az EP-választás. A lengyel belpolitika átalakulásáról nemrég két nagyelemzést is közölt az Azonnali. Az első részben a kormányzó PiS helyzetét mutattuk be, míg a másodikban az ellenzék esélyeire tértünk ki.

Izraelben április 9-én szavaznak az új parlamentről.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek