Számosz szigetén sztrájkolni fognak a túlzsúfolt menekülttábor miatt

Szerző: Pintér Bence
2019.02.04. 19:41

Ötször több ember van most a menekülttáborban Számosz szigetén, mint amennyi alapvetően ott lehetne.

Számosz szigetén sztrájkolni fognak a túlzsúfolt menekülttábor miatt

Elfogyott a türelem az égei-tengeri görög szigeteken: Számosz szigetén sztrájkra, Leszbosz szigetén pedig tüntetésre készülnek a helyi lakosok a Kathimerini angol kiadása szerint. Mindkét sziget közel fekszik a török partokhoz,

Számoszon 3685 menekült él egy alapvetően hatszáz fős, így ötszörösen túlzsúfolt táborban Vathy közelében,

melynek lakói január közepén tüntettek a rossz körülmények ellen. A menedékkérők jobb körülményeket követeltek, illetve leginkább azt, hogy szállítsák őket a szárazföldre. A számosziak a tábor bezárását követelik, ezért szerdán sztrájkolni fognak, nem fognak kinyitni az üzletek.

A görög migrációügyi miniszter, Dimitrisz Vicasz is elismerte a menedékkérők tüntetése után, hogy a számoszi tábor van a legrosszabb helyzetben a görög szigeteken, és megígérte, hogy az ott élők jelentős részét más táborokba fogják vinni, ez azonban egyelőre még nem történt meg.

SZÁMOSZ SZIGETE

A Számosztól északra fekvő Leszboszon mindeközben a Moria település melletti menekülttábor bezárást követelik a lakosok. Itt jelenleg hétezer ember van, ami kétszer több, mint amennyi ember befogadására a tábort tervezték. 

Decemberben háromezer újabb menedékkérő érkezett a görög szigetekre, így tavaly összesen nagyjából harminckétezer ember lépett át Törökországból Görögországba,

ami így is töredéke a 2015-ös csúcsnak, amikor 850 ezer ember lépett be Görögország területére. Az égei-tengeri szigeteken élők 38 százaléka Afganisztánból, 14 százaléka irakból, 10 százaléka Szíriából érkezett; a menedékkérők ötödét nők adják, közel harmadát gyerekek, akik közül minden hatodik tizenkét éven aluli. A szomszédos Törökországban jelenleg négymillió menekült él.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek