Újra nekifut az EU a Belarusz elleni egységes fellépésnek

Szerző: Renczes Ágoston
2020.10.01. 09:15

Ciprus eddig vétózta a felségvizeire beúszkáló török hajók miatt a Lukasenka-rezsim elleni szankciókat. Kiderül, ki tudja-e engesztelni valamivel a többi 26 EU-tagállam.

Újra nekifut az EU a Belarusz elleni egységes fellépésnek

Az elmúlt napokban a brüsszeli politika legfőbb témája jogállamiság volt, de nem is annyira az Európai Bizottság jogállamiságról szóló jelentése, hanem a Bizottság cseh alelnöke, Věra Jourová és a magyar kormány közötti csörte miatt. Az egyébként az EU-s értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztosként is dolgozó Jourová egy Spiegelnek adott interjúban Orbán illiberális demokráciájára „ill democracy”-ként, azaz beteg demokráciaként hivatkozott, amin a magyar fél teljesen kiborult.

Orbán a Bizottság elnökétől, Ursula von der Leyentől Jourová lemondását követelte „a Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt,” Jourová pedig a Politicón megjelent válaszában határozottan visszautasította, hogy a magyar embereket sértegette volna, ellenkezőleg: mélyen tiszteli őket és a választásaikat. Hogy akkor mégis miért nevezte ill democracynek azt a rendszert, amiben a magyarok háromszor is kétharmados parlamenti többséghez juttatták Orbán Viktort, a Politico már nem tartotta fontosnak megkérdezni.

Ebben a hangulatban kezdődik csütörtök délután a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács rendkívüli ülése, amin olyan kemény témák lesznek naprenden többek közt Orbán Viktor előtt is, mint

+ Törökország és a Földköz-tenger keleti részén kialakult konfliktus: egyre feszültebb a helyzet amiatt, hogy évek óta rendszeresen úsznak be török hadihajók és fúróhajók görög és ciprusi vizekre, hogy az ottani földgázkészleteket feltárják.

Belarusz: az EU Belarusz elleni szankcióit legutóbb pont Ciprus vétózta meg arra hivatkozva, hogy az EU nem lép fel elég határozottan a vizeire beúszkáló Törökország ellen. Most a Tanács újra nekifut a kérdésnek, hátha sikerül egységesen fellépni a Lukasenka-rezsim ellen.

+ Szó lesz még az EU és Kína kapcsolatáról, a migráció hagyományosan megosztó témájáról, amivel kapcsolatban a Bizottság új javaslatot dolgozott ki, és tárgyalják majd azt a gazdasági helyreállítási csomagot is, ami a piac és az iparpolitika egységesítésével, valamint a zöld és digitális transzformációval kívánja segíteni az EU gazdaságának kilábalását a koronavírus okozta gazdasági válságból.

Az ülést egyébként múlt héten tartották volna, ám Charles Michel, az Európai Tanács elnöke karanténba került koronavírus-kontaktszemélyként, így azt halasztani kellett. A belga politikus a mostani ülésnek egyébként azt a mottót adta, hogy „Európa helye a világban és képessége a saját sorsunk alakításának képessége”, a legnagyobb tétje pedig az, hogy sikerül-e az Uniónak végre egységesen fellépnie Belarusz és Törökország ellen. 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek