Haláleset miatt gyorsítja a menekültek elhelyezését Görögország

Szerző: Fekő Ádám
2019.10.01. 07:21

Annyira rosszak a görög szigeten lévő táborok körülményei, hogy inkább szárazföldre szállítják az oda érkezettek egy részét.

Haláleset miatt gyorsítja a menekültek elhelyezését Görögország

A görög kormány felgyorsítja a menekülteket érintő intézkedéseit a Leszbosz szigetén lévő táborban történt halálos tűzeset után. Az említett tábor legendásan túl van zsúfolva, a megfigyelők pedig egyszerűen csak pokolként írták le az ottani helyzeteket, főleg ennek volt köszönhető a tragédia. A kormány zárt szárazföldi központokkal tehermentesítené az égei-tengeren lévő menekülttáborokat, ide azok kerülnének, akik deportálásra vagy hazaköldésre várnak, illetve

létrehoznának egy listát a biztonságos országokról annak érdekében, hogy megkönnyítsék a hazatelepítést azok számára, akiknek már nincs veszélyben otthon az élete.

Ha összejön, nagyjából 20 ezer ember kerülne ki a szigetről, ami megszüntetné valamennyire az elviselhetetlen zsúfoltságot. Közben Görögország friss kormánypártja, az Új Demokrácia 10 ezer embert tervez kitoloncolni a kövő évben, ami akkor sokatmondó adat, ha hozzá tesszük, az eddig kormányzó Sziriziának összesen 1800-at sikerült négy és fél év alatt – írja a Politico.

Görögország Törökország mellett a legstabilabb belépője a menekülteknek Európába, az elmúlt három hónapban 23 ezren, idén összesen 46 ezren léptek be az országba tengeren vagy szárazföldön keresztül, Olaszországba és Spanyolországba ehhez képest összesen 29 ezer ember érkezett. Az ország helyzete ráadásul tovább nehezedhet, ha Recep Tayyip Erdoğan, török elnök beváltja fenyegetését, és megnyitja a határokat a még élő rendezmények miatt ott tartott migránsok előtt.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek