A görög külügyminiszter még nem vetné el a török EU-csatlakozást

Szerző: Pintér Bence
2019.05.16. 19:24

Szerinte az Ankarában kiépült autoriter rendszer ellenére Törökország helye az EU-ban van.

A görög külügyminiszter még nem vetné el a török EU-csatlakozást

Újra beszédtéma Törökország EU-csatlakozása: a hivatalosan 2005-ben megkezdett tárgyalások régóta állnak, és Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje bejelentette, hogy ha ő lesz az Európai Bizottság elnöke, akkor bizony minél hamarabb végleg ejti a tárgyalásokat Törökországgal. A csatlakozási tárgyalások megkezdése óta ugyanis Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnöksége majd elnöksége alatt egy illiberális, autoriter rezsim épült ki.

Nem olyan egyszerű dolog azonban a stagnáló csatlakozási tárgyalások befejezése.

A görög külügyminiszter, Georgios Katrougalos most például azt nyilatkozta a Politiconak, hogy Görögország továbbra is úgy gondolja, hogy Törökország jövője az EU-ban van. Persze Katrougalos szerint is teljesítenie kell minden feltételt a törököknek, beleértve ebbe a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartását.

Katrougalos egyébként a balkáni országok csatlakozását is meggyorsítaná, szerinte Észak-Macedónia esetében sor kerülhet hamarosan a tárgyalások megkezdésére, és Albánia is kész lenne rá, de erre kevesebb esélyt lát.

Egyhangú döntés kéne

Weber tehát hiába szüntetné be a csatlakozási tárgyalásokat, ahhoz ugyanis az EU-tagországok egyhangú döntése kell, márpedig Görögország mellett Ciprus és Bulgária is inkább a tárgyalások folytatását szorgalmazza, míg például Ausztria kancellárja, Sebastian Kurz a tárgyalások beszüntetését.

A most nyilatkozó külügyminisztert ugyan a szélsőbaloldali Sziriza adja, de Görögországban még a Néppárt-tag Új Demokrácia sem támogatja a tárgyalások beszüntetését,

tehát Kurz és Weber saját táborában sem egységes az álláspont.

Ettől függetlenül igaz, hogy a török tárgyalások egy évtizede semerre sem tartanak: a 35 megtárgyalandó fejezetből 16-ot nyitottak meg, és csak egyet zártak le.

FOTÓ: Európai Parlament

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek