Varufakisz önmagára váltaná le az európai baloldalt

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.28. 19:07

Varufakisz azért indul Németországban az EP-választáson, mert szerinte ha meg akarja valaki változtatni a Római Birodalmat, akkor azt Rómában kell elkezdeni.

Varufakisz önmagára váltaná le az európai baloldalt

Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter, a DIEM25 nevű páneurópai mozgalom EP-csúcsjelöltje szerint ma Európában nincs igazi balodali erő, aki az EP-választásokon indulna, így bármennyire is fájdalmasnak tartja, de ellenük kell indulnia. „Ha az Európai Baloldal koherens, egységes és civilizált lenne, akkor nem lenne szükség a DIEM25-re, ellenük is indulunk, ami fájdalmas” – mondta Varufakisz.

Az Európai Baloldal egy olyan európai pártcsalád, amelynek tagpártjai között megtalálni a német Die Linkét, a görög Szirizát vagy akár a szlovén Levicát. A pártcsalád elnöke Gregor Gysi, a német politika veteránja, aki a tavalyi magyarországi választás előtt az Azonnalin írta meg, miért kell szerinte elutasítani az orbáni politikát.

Nincs koherens program, túl nagy a sokféleség

A DIEM25, amelyet a volt görög pénzügyminiszter hozott létre, novemberben jelentette be, hogy Varufakisz lesz a mozgalom csúcsjelöltje. Még mindig nem tudni még, hány európai országban indulnak, mindenesetre Varufakisz Németországban áll rajthoz

Varufakisz 2015-ben lépett ki az Alekszis Ciprasz által vezetett baloldali kormányból, miután a görögök népszavazás útján utasították el az EU vezetői által javasolt megszorító intézkedéseket. A miniszter azzal indokolta lemondását, hogy nélküle talán Ciprasz új megállapodást tud elérni. Varufakisz azóta vehemensen kritizálja a görög kormányt és a Szirizát is. Most azt mondja, az európai baloldali pártok annyira sokfélék, hogy egy közös manifesztumot sem tudnának összehozni, így meg nem lehet szavazókat elvonzani sem a jobboldalról, sem a progresszívektől: „Vannak olyan személyiségek, mint Gregory Gysi, van Alexisz Ciprasz, aki a legröhejesebb megszorító politikát nyomja le a népe torkán, és van a Podemos Spanyolországban, amelynek nincs is elképzelése az Európa-politikáról.” 

Varufakisz azt is mondja, hogy amennyiben bejutnak az EP-be, legszívesebben nem csatlakozna egyetlen frakcióhoz, így a leginkább balos, Európai Baloldal-tag pártokat összefogó GUE/NGL-hez sem, hanem inkább együttműködnek mindenkivel bizonyos kérdések mentén. Ez azonban kevesebb pénzzel jár: az Európai Parlamentben ugyanis kifejezetten megéri anyagilag csatlakozni egy frakcióhoz.

De mit keres egy görög német EP-listán?

Varufakisz az interjúban azt is megindokolta, hogy miért pont Németországban indul:

„Ha meg akarod változtatni a Római Birodalmat, akkor azt jobb Rómában elkezdeni.”

„Tetszik vagy sem, Németország Európa gazdasági motorja. Másrészt meg a közvélemény itt sokkal közelebb van az európaisághoz, mint például Franciaországban” – fejtegette a politikus a Euractiv Deutschlandnak adott interjújában. Varufakisz úgy véli, a franciák mindig is úgy tekintettek az unióra, mint az erejük érvényesítésének egy fórumára, míg a németek ezzel szemben valósan is integrálódni akartak.

Az EP-választáson bármely EU-állampolgár bármely EU-tagállamban indulhat – feltéve, ha rendelkezik ott bejelentett lakcímmel. Mivel Németországban a parlamenti választással ellentétben nincs 5 százalékos küszöb az EP-választáson, könnyen lehet, hogy Varufakiszék szavazókat vesznek el a Zöldektől, a szocdemektől, a baloldali populista Die Linkétől vagy az apró, 1 százalék körüli balos pártoktól.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek