Varufakisz mozgalma elindul a 2019-es EP-választáson

Szerző: Bukovics Martin
2018.05.30. 10:50

A lehető legtöbb uniós tagállamban rajtvonalhoz kíván állni az EU teljes reformját sürgető baloldali DiEM25 mozgalom.

Varufakisz mozgalma elindul a 2019-es EP-választáson

Elindul a 2019-es májusi EP-választáson a volt görög megszorításellenes pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz két évvel ezelőtt indított mozgalma, a DiEM25, írja a berlini Die Tageszeitung, rögtön a szerdai újság címlapján.

Hogy minden EU-tagállamban rajtvonalhoz állnak-e, nem tudni még: egyelőre azokra koncentrálnak, amelyekben a mozgalom most is aktív. Pillanatnyilag 70 ezer tagot számlál a DiEM az EU országaiban, és papíron minden tagállamban van csoportjuk. Magyarországon Pogátsa Zoltán közgazdászt kötik Varufakiszékhoz, a mozgalom 2016-os berlini alapításán Schiffer András is részt vett.

Varufakisz már egy évvel ezelőtt is célzott arra, hogy az EU baloldali alapon történő újragondolását, az uniós intézményrendszer teljes megújítását célul kitűző DiEM25-nek

akkor van csak esélye megvalósítani elképzeléseit, ha megméretteti magát az EP-választáson. Most nevet is találtak a projektnek: Európai tavasz.

A DiEM25 németországi szárnyának vezetője a német lapnak elmondta, semmiféle egyénieskedés nem lesz a választási kampányban az egyes tagállamokban induló Európai tavasz-pártlisták részéről, a központból koordinálnak minden egyes kampányaktivitást. Amiben lesznek eltérések a tagállamok között, az maga a forma, ahogyan elindulnak. Görögországban Varufakisz például pártot alapított, amit ő maga elnököl, ez a MeRA25. Dániában a DiEM25 a baloldali-zöld Alternivet párt mögé áll be, Franciaországban pedig a volt elnökjelölt, Benoît Hamon demokratikus szocialista Génération nevű mozgalmával működnek együtt.

Németországban csak simán listát állítanak – és mivel az országban a parlamenti választással ellentétben nincs 5 százalékos küszöb az EP-választáson, könnyen lehet, hogy szavazókat vesznek el a Zöldektől, a szocdemektől vagy a baloldali populista Die Linkétől. A Die Tageszeitung információi szerint már szóba került, hogy a német listát maga Varufakisz vezesse: a közgazdász ismertsége elég magas az országban, kérdés, szavazókat is hoz-e ez neki, vagy csak további bevételt a német nyelven megjelent könyveinek.

Varufakiszék jelenleg is tárgyalásokat folytatnak utóbbi párttal az együttműködésről. Fentieken túl biztosra vehető, hogy a mozgalom Lengyelországban és Olaszországban is elindul jövő tavasszal.

Varufakisz tavaly Pap Szilárd Istvánnak interjút is adott:

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek