Ciprasz bukik, visszatér a jobbközép Görögországban

Szerző: Bakó Bea
2019.07.07. 21:56

A jobbközép Új Demokrácia nyerte a vasárnapi választást, az eddig kormányzó Ciprasz-féle Sziriza a második 31,6 százalékkal. Ciprasz elismerte a vereséget.

Ciprasz bukik, visszatér a jobbközép Görögországban

Vasárnap parlamenti választást tartottak Görögországban. A szavazatok 69 százalékának összeszámolása után úgy tűnik,

a jobbközép Új Demokrácia magabiztos 39 százalékkal megnyeri a választást.

Ennek a pártnak is köszönhető amúgy a néhány évvel ezelőtti görög pénzügyi válság, amelynek előzménye, hogy a kormány meghamisította az ország gazdasági teljesítményéről szóló adatokat.

Az eddig kormányzó baloldali Sziriza (amely az államadósság visszafizetéséről szóló népszavazás és időközi választás után máig kormányozta a balkáni országot) a második helyen áll 31,6 százalékkal. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök elismerte a vereséget, és úgy nyilatkozott: teljes mértékben tiszteletben tartják az emberek ítéletét, és egy demokrácia egyik lényegi vonása a kormányváltás.

Azt is közölte, hogy hétfőn fogadni fogja a görög kormányfő hivatalában, a parlament mögötti Villa Maximoszban az Új Demokrácia elnökét, Kiriakosz Micotakiszt – ez egyszerre értelmezhető nagyvonalúságként és fricskaként, 2015-ben ugyanis Ciprasz győzelmét követően Andónisz Szamarasz, az akkori új demokráciás miniszterelnök a hagyományokat felrúgva nemhogy nem adta át személyesen a hivatalt a baloldali, akkor még keményen megszorításellenes politikusnak, de voltak olyan minisztériumok is, ahonnan még a vécépapírt is elvitték a szirizások elől.

„Az a Görögország, amit átadunk az új kormánynak, nem ugyanaz, amit mi annak idején átvettünk”

mondta Ciprasz, hozzátéve, hogy ez nem stratégiai vereség a Sziriza számára.

A harmadik csaknem 8 százalékkal a balközép, PASZOK-utód Mozgalom a Változásért (KINAL) lett, és a parlamentbe 3,5 százalékkal bejut a korábbi szirizás pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz-féle baloldali, megszorításellenes MeRa25 (Európai Realista Engedetlenségi Front) is. A szélsőjobboldali Arany Hajnal nem biztos, hogy megugorja a  3 százalékos küszöböt, viszont benn van a főleg a szigeteken erős sztálinista-moszkovita KKE és a jobboldali, egyházközeli EL (Görög Megoldás) is.

Athén egyetemista-anarchista negyedében, Exarchia egyik szavazókkörében amúgy meg kell ismételni a választást, mert ellopták a szavazóurnát a szavazás végezte után.

FOTÓ: Járókelők a görög parlament előtt. Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek