Oroszbarát szélsőjobboldalit igazolt a lengyel kormány. De vajon miért?

Szerző: Pál Benedek
2019.01.11. 06:55

Adam Andruszkiewicz kinevezése az aktuális politikai botrány Lengyelországban. A parlamenti képviselőből lett digitalizációért felelős miniszterhelyettes korábban egy szélsőjobboldali ifjúsági szervezet vezetője volt. Az ellenzék azzal is vádolja, hogy orosz ügynök: a politikus a lengyel-fehérorosz kapcsolatok egyik legaktívabb támogatója, és voltak egyéb oroszbarát kijelentései is.

Oroszbarát szélsőjobboldalit igazolt a lengyel kormány. De vajon miért?

Amikor tavaly decemberben a Twitter-bejegyzéseiről hírhedté vált Krystyna Pawlowicz kormánypárti képviselőnő bejelentette visszavonulását a politikától, a Lengyelországgal foglalkozó elemzők még arról írtak, hogy tovább folytatódik a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) áramvonalasítása. A mérsékelt szárny előtérbe kerülése még 2018 elején kezdődött a kormányátalakítással és Mateusz Morawiecki hatalomra kerülésével.

Ehhez képest jókora meglepetést okozott, amikor a miniszterelnök év elején Adam Andruszkiewiczet nevezte ki a digitalizációért felelős miniszterhelyettesi posztra. Kezdetben nem is vették ezt komolyan a lengyel közbeszédben, inkább viccként kezelték. Andruszkiewicz személye több okból is értetlenséget és felháborodást váltott ki, és nem csak az ellenzéki közbeszédben.

Fiatal, de megjárt már pár pártot

Elsősorban azért kritizálták Morawiecki döntését, mert a 28 éves, amúgy nem PiS-tag, a kelet-lengyelországi Białystokból származó politikus viszonylag tapasztalatlan, így nem biztos, hogy alkalmas a miniszterhelyettesi posztra. Ugyan a helyi podlasie-i politikának már régóta aktív szereplője, de csak 2015-ben jutott be a lengyel alsóházba a Ruch Narodowy (Nemzeti Mozgalom) színeiben, a Kukiz’15 listájáról. Azóta kilépett pártjából, majd később több társával Paweł Kukiz frakcióját is otthagyta.

Ezután Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnök apja, Kornel Morawiecki vezette Wolni i Solidarni (Szabadok és Szolidárisak) parlamenti körhöz csatlakozott (a lengyel Szejmben a képviselők alakíthatnak kisebb létszámú parlamenti köröket, amelyeknek kevesebb kompetenciája van, mint a nagy frakcióknak). Év végén pedig, amikor kinevezték miniszterhelyettesnek, a Wolni i Solidarni-t is otthagyta, jelenleg független képviselő.

A Gazeta Wyborcza napilap úgy tudja, Andruszkiewicz kilépését Kukiz frakciójából a politikus PiS-hez való viszonya okozta. Az inkább populista, mint nacionalista, alapvetően elitellenes Kukiz pártjában ugyanis nem nézték jó szemmel, hogy Andruszkiewicz ennyire közeledik a kormánypárthoz.

Egészséges kelet vs. varsói buzikocsmák

A politikusnak volt egy kisebb botránya is a ciklus során, amikor kiderült, hogy felvette a képviselőknek járó benzintámogatást, noha nincs jogosítványa. A minisztérium honlapján elérhető önéletrajza szerint a parlamenti ciklus során ezer interpellációt és képviselői kérdést nyújtott be. Ezek közül a legtöbb figyelmet az kapta, amelyben a lengyel vonatok neveit kifogásolta, amelyek szerinte lengyelellenesek. A képviselő valamiért nem volt megelégedve, hogy olyan ismert XX. századi művészekről neveztek el vonatokat, mint Osterwa (színész, rendező), Broniewski (költő), Gombrowicz (regényíró).

A Dionüszosz nevet a politikus a pogányság terjesztésének nevezte, de az olyan vonatelnevezések sem tetszettek neki, mint az Orion, a Luna, a Jupiter, a Mars vagy a Wenus.

Ennél azonban sokkal több kritikát kapott a múltja miatt. A politikus a Młodzież Wszechpolska (Összlengyel Ifjúság), egy szélsőjobboldali ifjúsági szervezet vezetője volt 2016-ig. A két világháború közti endecja – nemzeti demokrácia: eredetileg a független Lengyelországért harcoló, majd 1918, azaz a függetlenség megszerzése után fokozatosan antiszemita és nacionalista irányba forduló politikai mozgalom – hagyományait ápoló és Roman Dmowski (az endecja főideológusa és Piłsudski marsall riválisa) nézeteit valló szervezetek régóta erősek a keleti vajdaságban.

Továbbá ez az egyik szervezet, amely a varsói függetlenségi menet nacionalista részét szervezi az Obóz Narodowo-Radykalny (Nemzeti Radikális Tábor) nevű, hasonló nézeteket valló csoporttal. A két szervezet a lengyel szélsőjobb legaktívabb képviselője, akik előszeretettel masíroznak két világháború közti falangista-lengyel fasiszta szimbólumokkal.

AZ IDEI FÜGGETLENSÉG NAPI MENET RADIKÁLIS SZEKCIÓJA. FOTÓ: AZONNALI

Andruszkiewicz kinevezésekor elég sok videó előkerült, ahogy különböző tüntetéseken szónokol. Ezek közül kettőt idézett leginkább a lengyel sajtó. Az egyik egy Pride-ellenes tüntetésen készült, ahol a fiatal Andruszkiewicz lelkesen kiabálja, hogy „szodomiták, takarodjatok az utcáról”. A másik videón pedig egy białystoki tüntetésen szónokol arról, hogy miért keleten, Białystokban van Lengyelország egészséges szövete, és nem a varsói „buzi kocsmákban”, hiába próbálják fővárosi újságírók lejáratni a várost.

Ezt a tüntetést az Összlengyel Ifjúság arra válaszul szervezte, hogy a varsói székhelyű balliberális Gazeta Wyborcza napilap több riportot is közölt a városban történt rasszista támadásokról. Az új miniszterhelyettes ezekre a vádakra azzal reagált, hogy a munkára alkalmassá teszi az, hogy felsőfokú végzettséggel rendelkezik (nemzetközi tanulmányokat végzett), sok követője van Facebookon, illetve sosem volt fasiszta. Utóbbival lehet vitatkozni, de az tény, hogy az Összlengyel Ifjúság és az ONR rendkívül jól használja a közösségi médiát.

Lukasenkó fehérorosz elnök nagy barátja

Az ellenzék fehéroroszországi útjai miatt is kritizálja Andruszkiewiczet, azzal vádolva a miniszterhelyettest, hogy orosz ügynök.

Magyar szál a történetben, hogy a jobbközép ellenzéki Polgári Platform egyik képviselője sajtótájékoztatóján a Political Capital közép-európai orosz befolyásról szóló elemzésére hivatkozott ezt alátámasztandó. Az elemzés a politikust olyan lengyel közéleti személyiségek közé sorolja, akik a közvetett orosz befolyás részei. Ez már csak annak fényében is érdekes, hogy Kornel Morawiecki, aki azt a parlamenti kört vezette, amelyben a miniszterhelyettes tag volt, egy ideje Lengyelországban szokatlan Kreml-barát kijelentéseivel borzolja a közélet idegeit.

Andruszkiewicz csak 2017-ben háromszor is járt hivatalos úton Fehéroroszországban. „Nem fogjuk engedni, hogy nyugati és keleti ellenségeink megosszanak minket, a jövő ugyanis olyan országokban van, mint Lengyelország és Fehéroroszország” – ezt a politikus még egy 2016-os fehéroroszországi útja után mondta a Szejmben, a lengyel parlamentben. Ekkor annak a parlamenti bizottságnak az alelnökeként járt Minszkben, amely a külföldön élő lengyelekkel való kapcsolattartásért felel.

Az út során nemcsak a fehéroroszországi lengyeleket látogatta meg, hanem találkozott Alkeszandr Lukasenkó fehérorosz elnökkel is. Hazatérve pedig a lengyel-fehérorosz kapcsolatokért felelős parlamenti csoport egyik vezetője lett. Ez a csoport régóta létezik, de míg korábban a helyi lengyelekkel, fehérorosz ellenzékiekkel és a civil társadalommal tartotta a kapcsolatot, ezután már részben Andruszkiewicz kezdeményezésére inkább a hivatalos fehérorosz vezetéssel működött együtt.

Orosz ügynök vagy hasznos idióta?

Andruszkiewicz több alkalommal kritizálta a lengyel vezetést az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók miatt, és akkor is, amikor 2016-ban a varsói NATO-csúcs alatt felfüggesztették a kishatárforgalmat az orosz és az ukrán határon. Ukrán hekkerek által kiszivárogtatott Facebook-beszélgetésekből pedig az is kiderült, hogy Dawid Berezicki, egy oroszbarát lengyel szervezet vezetője egy gazdasági kamaráról egyeztetett a Kukiz’15 egyik képviselőjével, aki nagy valószínűséggel Andruszkiewicz volt. A céljuk az lett volna, hogy a szankciók megkerülésével lengyel termékeket exportáljanak az orosz és a fehérorosz piacra. A gazdasági kamarából végül nem lett semmi.

EGY GYORS SZELFI A REPTÉREN HAZAÚT ELŐTT. FOTÓ: FACEBOOK

Andruszkiewicz valószínűleg nem orosz ügynök, inkább amolyan hasznos idióta. Egyfelől a lengyel politikában vannak nála nyíltabban oroszbarát személyiségek is. Például az Oroszországnak való kémkedésért letartóztatott, számos nacionalista törpepártot megjárt, legutoljára a saját maga által alapított Zmiana (Változás) színeiben induló lengyel politikus, Mateusz Piskorski és Konrad Rękas, a Sputnik lengyel kiadásának publicistája. Vagy a lengyel politika trashcelebje, a libertariánus politikus, Janusz Korwin-Mikke, aki szintén rendszeresen tesz nyíltan oroszbarát kijelentéseket.

De újból meg lehet említeni Kornel Morawieckit, a miniszterelnök édesapját, aki a Do Rzeczy kormánypárti hetilapnak adott júliusi interjújában Putyint demokratikusan megválasztott elnöknek nevezte, és hangot adott annak a véleményének is, hogy az orosz demokrácia semmiben nem tér el a nyugatitól. A kormányfő apja emellett Európa és Oroszország lelki, gazdasági és katonai szövetségét sürgette, szerinte ugyanis ezek csak így válhatnak világhatalommá.

Az információs háborúban a hagyományosan ruszofób lengyel társadalommal szemben a Kremlnek sokkal előnyösebbek azok a személyek, aki nem folytatnak nyíltan Moszkva-barát propagandát, ám a moszkvai vezetéshez hasonló nézeteket vallanak. Ahogy azt a Political Capital elemzése is írja,

a lengyel szélsőjobboldal ugyanúgy ellenséges a Nyugattal, Ukrajnával és Litvániával szemben, valamint felszólal a melegjogok vagy a feminizmus ellen, mint a putyini orosz vezetés.

Ez alól Andruszkiewicz sem kivétel: a fenti homofób kijelentései mellett voltak már NATO-ellenes kirohanásai is. A politikus még egy 2015-ös tüntetésen kritizálta az amerikai katonák jelenlétét azzal, hogy ne legyen semmilyen idegen hadsereg Lengyelország területén. Azóta valószínűleg megváltoztatta véleményét, mert a TVN híradójának azt nyilatkozta, hogy a „Fort Trump” néven tervezett amerikai támaszpont jó ötlet, és természetes, fontos az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban.

Kinek éri meg ez a lépés?

A politikus miniszterhelyettesi kinevezésével kapcsolatban azonban az a legfontosabb kérdés, hogy miért éri ez meg a PiS-nek, illetve kitől jött maga az ötlet. A Wyrtualna Polska cikkéből az rajzolódik ki, hogy maguk a nacionalista-konzervatív kormánypárt képviselői is megosztottak Andruszkiewicz-csel kapcsolatban. Többen nehezményezték, hogy a miniszterelnök nem indokolta meg vagy magyarázta el döntésének okát sem a média, sem pedig a párt felé. Azzal kapcsolatban pedig, hogy vajon mi volt ezzel Mateusz Morawiecki célja, legtöbben a párton és a jobboldalon belüli frakcióharcokat említik.

Az egyik ilyen elmélet, hogy a kinevezés „Toruń” feltartóztatását szolgálja. Ez Tadeusz Rydzyk atyára vonatkozik, aki a lengyel Mária Rádió tulajdonosa és a Varsótól északra található kétszázezer fős Toruńban működtet főiskolát. Az atya rendkívül befolyásos a PiS-közeli jobboldalon és idén ősszel nyomás alá helyezte a kormánypártot. Bejelentette, hogy saját pártot alakít a 2019-es EP- és parlamenti választásokra. Az atya pártja nagy veszélyt ugyan nem jelentene a PiS-re, de pár százalékot el tudna vinni, ami komoly veszteség lenne egy szoros eredmény esetén. A nyomásgyakorlás oka, hogy a kormánypárt kihátrált az abortusztörvény szigorítása mögül.

TÁDÉ ATYA FIGYEL KACZYNSKI PiS-ELNÖK MÖGÖTT. FOTÓ: NAVVA.ORG

Egy másik elmélet szerint Andruszkiewicz mögött Zbigniew Ziobro belügyminiszter áll, aki Jarosław Kaczyński egyik legközelebbi szövetségese, és így megvan a befolyása. Egy harmadik elmélet szerint Morawiecki a kinevezéssel szélsőjobboldali voksokat akar szerezni olyan kisebb nacionalista pártoktól, mint például Janusz Korwin-Mikke pártja. A legtöbben a PiS-ből annyit tudtak mondani a kinevezésre, hogy talán a választási kampány során lehet haszna Andruszkiewicznek. A politikus hatékonyabban tudja majd megszólítani a fiatalokat, mint a jellemzően idősebb kormánypárti politikusok.

Az eset jól jellemzi a lengyel politika dinamikáját, ahol rendszeres a PiS belső frakciói közti versengés, és az ebből fakadó személyi döntések.

Az pedig, hogy a lengyel kormánypártnak megérte-e vagy teher lesz a 2019-es kampányok során Andruszkiewicz kinevezése, majd csak később dől el. Az viszont biztos, hogy maga Andruszkiewicz már kezd belerázódni a miniszterhelyettesi pozícióba.

A Super Express lengyel bulvárlap ugyanis lefotózta, ahogy a politikus munkaidőben szolgálati autóval ebédelni ment Varsó egyik divatos és nem igazán olcsó éttermébe. A helyen 85 złotyért (6500 forint) ehetünk garnélát csípős pikáns szószban, majdnem 40 złotyért (3000 forint) pedig rendelhetünk kagylót boros-vajas szószban zellerrel. A miniszterhelyettes fizetése amúgy havi 14 200 złoty (~2 millió forint).

Pál Benedek
Pál Benedek az Azonnali állandó szerzője

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek