Előrehozott választás követheti a brexitet az Egyesült Királyságban

Szerző: Illés Gergő
2019.01.09. 16:30

Akár megállapodással, akár anélkül, de a brexit megvalósulását, majd új parlamenti választások kiírását követelik miniszterei Theresa May brit miniszterelnöktől

Előrehozott választás követheti a brexitet az Egyesült Királyságban

A brexit tervezett dátumáig mindenképpen tartsa meg mandátumát, utána azonban írjon ki előrehozott választásokat az Egyesült Királyságban Theresa May – ezt kérik a brit miniszterelnöktől miniszterei az Independent értesülései szerint.

May vesztésre áll

A brexit-párti miniszterek azt mondják, még ha sikeres is lenne a Jeremy Corbyn által vezetett Munkáspárt a kormány elleni bizalmatlansági indítványa, May a március 29-ére tervezett brexit utánra kiírhatja az új választást. Egy meg nem nevezett, magas rangú miniszter pedig arról beszélt az Independentnek, mindegy, hogy megállapodással, vagy anélkül, de a tervezett időpontig mindenképp léptesse ki az Egyesült Királyságot az EU-ból.

„Csak kibaszottul csinálja már meg, ezt üzeni a közvélemény” – fogalmazott a miniszter.

Kormánya előtt maga May is bevallotta kedden, hogy elveszítheti a január 15-ére tervezett „jelentőségteljes szavazást", vagyis a kormány az EU-val kötött megállapodásáról való voksolását, amit decemberben a miniszterelnök – óriási közfelháborodás közepette – egyszer már elhalasztott. Később a miniszterelnök hivatala arról beszélt, ebben az esetben minden készen áll egy megállapodás nélküli, vagyis no-deal brexit levezénylésére. Ezen lépés ugyanakkor már ezelőtt több, a megállapodás melletti kilépés pártján álló miniszter lemondását is eredményezheti.

Mindegy, milyen áron, de lesz brexit

A brexit-vitában eléggé kettős játékot játszó és se a kilépés, se a maradás mellett el nem köteleződő Munkáspárt árnyékkormánya eközben belengette a kormány elleni bizalmatlansági szavazás lehetőségét.

Ezen felül körülbelül egy tucatnyi konzervatív képviselő az új parlamenti választás kiírása mellett kardoskodott.

Egy másik konzervatív miniszter arról beszélt: „a brexit meghiúsulása a politikába vetett hit maradékát is megsemmisítené – ezért két opció maradt, a megállapodással, illetve az anélkül való kilépés.” „Ha a maradáspárti konzervatív képviselők pedig csatlakoznának a bizalmatlansági indítványhoz, a minniszterelnök még mindig kiírhatna egy új választási időpontot. Ezt a brexit utánra, április 4-re kéne időzítenie. A parlament pedig tehetetlen lenne” – tette hozzá.

A 2011-es parlamenti törvény ugyanis kimondja: a miniszterelnök köteles előrehozott választást kiírni, amennyiben a képviselők kimondják, „a háznak nincs bizodalma őfelsége kormányában”. Ezt követően a kormánynak 14 napja van visszanyerni a törvényhozás bizalmát, amennyiben pedig ez nem sikerül, úgy a regnáló miniszterelnök időkorlát nélkül kijelölheti az új választás időpontját. „A választás időpontjáról Őfelsége határozik a miniszterelnök közleményben ismertetett ajánlásai alapján”. Az Independent forrása arról is beszélt, hogy bár a parlament feloszlana a kampány idejére, a kormány továbbra is működésben lenne. 

Még mindig a toryk az élen

A YouGov közvélemény-kutatása még a brit Konzervatívok brexit-kálváriája ellenére is jobboldali győzelmet jelez: eszerint a Konzervatívok 40 százalékon állnak, a korábban szorosan a nyomukban lévő Munkáspárt pedig december közepéhez képest 5 százalékot gyengülve, 34 százalékra csökkent. Őket a 10 százalékos, maradáspárti Liberális Demokraták követik 3 százalékpontos erősödéssel. A kilépéspárti UKIP és a Zöldek 4-4 százalékot kapnának.

FORRÁS: EUROPE ELECTS

Ha már nagyon nem látod át a brexit-szakzsargont, készítettünk egy brexit-szótárt is, ezt itt tudod elolvasni.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek