+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2018. december 2. vasárnap, 20:26
Hard brexit? Meaningful vote? 50. cikkely? Kanadai, vagy norvég modell? Összegyűjtöttük a brexittel kapcsolatos, legfontosabb kifejezéseket!

Nagy Britannia kilépése az Európai Unióból egyre közelebb kerül, így az európai közbeszédben több szó esik arról, mit is hozhat a kontinens országainak a brexit.

 

Mégis, a brit kilépés rendkívül bonyolult jogi procedúra, sokszor átláthatatlan, mégis kulcsfontosságú kifejezésekkel. Az Al-Jazeera összegyűjtötte a legfontosabb fogalmakat a brexit-szakzsargonból:

 

50. cikk

 

A legújabb európai uniós szerződés, a Lisszaboni Szerződés egyik cikkelyéről van szó. Az 50. cikk azt határozza meg, hogy egy tagállam önként milyen feltételek mellett is hagyhatja el az Európai Uniót. Először a kilépni kívánó tagállamnak ezt a cikket kell aktiválnia, és csak ezután hagyhatja el formálisan is a szövetséget. Az Egyesült Királyság ezt 2017. március 29-én tette meg, az ütemterv szerint ezután két évvel válhat véglegessé a kilépés.

 

Átmeneti időszak

 

Az az időtartam, mikor az Egyesült Királyság és az Európai Unió a jövőbeli kereskedelmi megállapodásairól tárgyal már a brit kilépés után. A tervek szerint mindez 2019. március 29-én kezdődik, és 2020. december 31-ig tart. Ugyanakkor ezen időszak kiterjeszthető.

 

„Backstop”

 

Magyarul talán „biztosítékként” lehetne a legjobban lefordítani. Lényege, hogy megakadályozza, hogy az Egyesült Királyság tagjának számító Észak-Írország, és az EU-tag független Írország között fizikai határ jöhessen létre – még abban az esetben is, ha az átmeneti időszak végére az EU és Nagy-Britannia nem jut egyességre egy kereskedelmi megállapodás ügyében. A backstop szerint az Egyesült Királyság mindaddig a vámunióban – és ezzel az EU-val szoros kereskedelmi kapcsolatban – marad, míg az EU úgy nem ítéli, hogy nincs realitása a fizikai határ felállításának.

 

Brexit

 

Az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépésére kitalált kifejezés: 2016 júniusában több mint 33 millió brit állampolgár szavazott az EU-ból való kilépésről, végül 52 százalékuk mellette.

 

Kanadai modell

 

A kanadai modell szerint az Egyesült Királyság úgy kötne szabadkereskedelmi egyezményt az Európai Unióval, hogy közben nem a közös piac és az EU tagja.

 

A Kanada és az EU közötti szabadkereskedelemről szóló CETA-egyezmény vámmentes kereskedelmet biztosít a szövetség és az észak-amerikai állam között. Ha ezt a modellt sikerülne kialkudni, az Egyesült Királyságnak nem kéne az uniós költségvetésbe fizetni, ahogyan a közös piac szabályai – így az emberek szabad áramlásának kritériuma – sem kötnék.

 

„Kemény” brexit

 

Általánosságban azt a forgatókönyvet értjük alatta, melynek keretében az Egyesült Királyság mind az uniós közös piacot, mind a vámuniót elhagyná. A kemény brexit keretein belül az Egyesült Királyság nem fizetne a közös EU-s kasszába, és véget vetne a munkaerő szabad mozgásának, mely lehetővé tette a más uniós tagállamban való munkavállalást.

 

„Kemény” határ

 

A Brexit miatt fennáll annak a veszélye, hogy Észak-Írország és Írország között fizikai határ jöhet létre. Ez jelentős visszalépést jelentene az 1998-ban aláírt Nagypénteki Egyezmény után. A békepaktum véget vetett a két Írország egyesüléséért küzdő nacionalisták, és az Egyesült Királyságban maradni kívánó unionisták harcának. Az egyezmény emellett megszüntette a határellenőrzést, láthatatlanná tette a határokat.

 

Kilépési megállapodás

 

A Theresa May kormánya által az Európai Unióval kialkudott megállapodást értjük alatta. Az 585 oldalas dokumentum többek között rendelkezik az állampolgárok jogairól, az átmeneti időszakról, a backstop-megállapodásról az ír határ ügyében.

 

Közös piac

 

Az uniós közös piac az EU-tagállamok mellett Izlandnak, Liechtensteinnek, Norvégiának és Svájcnak is lehetővé teszi, hogy az emberek, szolgáltatások, áruk és tőke szabadon áramolhasson közöttük. A közös szabályokat a tagok dolgozzák ki, hajtják végre és tartják be.

 

Második népszavazás

 

A maradáspártiak már évek óta szólalnak fel egy második Brexit-referendumért. Szerintük a kilépéspárti mozgalom félrevezette az embereket a kilépés potenciális előnyeiről, valamint úgy vélik, a kilépési megállapodással rosszabbul járna az ország, mintha maradna.

 

„Meaningful vote”

 

Arra a december 11-én esedékes brit parlamenti szavazásra vonatkozik, mikor az alsóház képviselői dönthetnek a Theresa May és kormánya által kialkudott kilépési megállapodás sorsáról. Amennyiben a képviselők támogatják a kormányt, úgy a parlament ratifikációjával jövő év elején megvalósulhat a brit kilépés. Amennyiben nem támogatják, úgy a kormánynak 21 napon belül új tervvel kell előállnia. Ez sok mindent jelenthet:

 

egy újratárgyalt kilépési megállapodást, egy megállapodás nélküli brexitet, egy újabb népszavazást, de akár előrehozott választást is.

 

Megállapodás

 

Azon forgatókönyvet értjük alatta, amennyiben az Egyesült Királyság egy, az EU-val kötött formális megállapodás (deal) keretein belül hagyja el a blokkot. Ezen megállapodás a kilépés feltételei mellett tartalmazza a jövőbeli kereskedelmi szabályokat is.

 

Megállapodás nélküli kilépés

 

Akkor számíthatunk erre, amennyiben az Egyesült Királyság nem állapodik meg az Európai Unióval a kilépés feltételeiről. Sokak szerint ez gazdasági visszaesést jelentene az Egyesült Királyságnak, mások szerint ez biztosítaná leginkább az ország függetlenségét.

 

Norvég típusú kompromisszum

 

Norvégia története során már két referendumon is elutasította az Európai Unióba való belépést, így a blokkal különleges viszonyt ápol.

 

Egy hasonló modell az Egyesült Királyság számára azt jelentené, hogy a közös piacon, vagyis az Európai Gazdasági Térségben (EEA) maradna, miközben az Uniót elhagyta. Ezzel Nagy-Britannia szabadon kereskedhetne a blokk országaival, és egyénileg is köthetne kereskedelmi megállapodásokat. Ugyanakkor fizetnie kéne az uniós büdzsébe, és a blokk törvényeinek jelentős részét tiszteletben kéne tartania, így az emberek, áruk, szolgáltatások és tőke szabad áramlását is biztosítania kéne.

 

„Puha” brexit

 

Általánosságban azt a forgatókönyvet értjük alatta, mikor az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépés ellenére a közös piac, a vámunió, vagy mindkettő tagja maradna. A puha brexit értelmében az Egyesült Királyság engedményeket tenne a mozgás szabadságainak ügyében.

 

Vámunió

 

Olyan egyezmény, mely szerint két, vagy több ország megállapodik, nem vet ki vámot az egymástól importált árukra, valamint közös vámtarifát alkalmaz a vámunióban részt nem vevő országokkal szemben. Az EU vámuniója szerint a blokkba legális úton érkező áruk a 27 tagállamon belül szabadon, és további vámok nélkül mozoghatnak. Ugyanakkor a tagállamoknak tilos az EU-tól független kereskedelmi megállapodásokat kötniük.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás