Még egy megállapodás nélküli brexit esetén is védené a Spanyolországban élő britek jogait a spanyol kormány

Szerző: Illés Gergő
2019.02.28. 08:58

A miniszterelnök szerint viszont a brexit elhalasztása nem lenne valami jó ötlet.

Még egy megállapodás nélküli brexit esetén is védené a Spanyolországban élő britek jogait a spanyol kormány

Törvényjavaslatot nyújtott be a spanyol kormány a parlamentnek szerdán, melyben arra az esetre is védenék a Spanyolországban élő brit állampolgárok jogait, amennyiben az Egyesült Királyság március 29-én valóban a kilépési tervezet aláírása, így megállapodás nélkül lépnének ki az Európai Unióból – írja a The Local spanyol kiadása.

A javaslat úgy fogalmaz, „egy rendezetlen brexit minden hatására” szeretne felkészülni a kormány. Egyelőre ugyanakkor az sincs kizárva, hogy az egész brit kilépést elhalasztják, mivel a brit parlament történelmi többséggel utasította el januárban a May-kormány által kialkudott kilépési megállapodást. A szocialista Pedro Sánchez miniszterelnök kijelentette, kormánya még a kilépés elhalasztását sem ellenezné, amennyiben az konkrét eredményeket hozna.

„Meghosszabbítani a bizonytalanságot és tologatni a határidőket se nem észszerű, se nem kívánatos alternatíva” – fogalmazott Sánchez.

A miniszterelnök szerint Spanyolországnak mind a megállapodással, mind az anélkül történő brexitre fel kell készülnie: amennyiben az utóbbi eset következne be, a spanyolok a britekkel való viszonossági alapon védenék a brit állampolgárok jogait.

A törvénytervezetben az áll, hogy a jogszerűen spanyol tartózkodási hellyel rendelkező brit állampolgárok megtarthatják jogaikat a tervek szerint március 29-én történő brit kilépés, és a 2020 december 31-én lejáró átmeneti időszak közötti időszakban is.

A Local által megszerzett tervezet 

továbbra is biztosítaná az egészségügyi, valamint a szociális biztonságot nyújtó szolgáltatásokat a britek számára.

További engedményt kaphatnak a britek az Egyesült Királyságban kiállított jogosítványaik spanyol dokumentumokra cseréléséhez. Fontos fejlemény a törvénnyel kapcsolatban, hogy a Spanyolország és Gibraltár közötti szabad utazást a kormány mindenképpen fenntartaná, mindaddig, amíg állandó megállapodás nem születik a kilépésről.

Ha már te sem látod át a brexitről szóló szakzsargont, még tavaly csináltunk neked egy brexit-magyar ábécét a brit kilépéssel kapcsolatos legfontosabb kifejezésekkel.

BORÍTÓKÉP: A Monty Python Repülő Cirkusza brit sorozat kultikus, „Senki sem számít a spanyol inkvizícióra!”-jelenete

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek