Na de ki lehetne Theresa May utódja a brit Konzervatívok élén?

Szerző: Illés Gergő
2018.12.13. 21:07

Boris Johnson? Jacob-Rees Mogg? Esetleg valaki más? A miniszterelnök megnyerte az ellene indított bizalmatlansági szavazást, de távolról sem biztos a pozíciója pártja élén.

Na de ki lehetne Theresa May utódja a brit Konzervatívok élén?

Bár Theresa May brit miniszterelnök megnyerte a szerdán ellene indított párton belüli bizalmatlansági szavazást, helyzete korántsem tűnik biztosnak: 117 tory képviselő továbbra is ellene szavazott, ez a Konzervatívok képviselőinek több mint egyharmadát jelenti. Bár még May helyére hivatalosan senki nem pályázik, a BBC összegyűjtötte, kik is lehetnek a lehetséges utódjelöltek.

Boris Johnson

London expolgármestere, a Brexit-párti Boris Johnson eddig sem rejtette véka alá a May-kormány Brexit-megállapodásáról alkotott véleményét – olyannyira elégedetlen volt, hogy még külügyminiszteri tisztségről is lemondott emiatt.

Az 54 éves Johnson nem csinál titkot vezetői ambícióiból,

és egyelőre amennyiben Theresa May többé már nem lenne akadály, ő lenne a pártelnökség fő várományosa. Ehhez azonban a benne kétkedő konzervatívokat nem lenne egyszerű meggyőznie. A brexit-népszavazás után Johnson már egyszer megpróbálkozott a kormánykerékhez férkőzni, azon kísérlete azonban csúfos kudarcba fulladt.

Dominic Raab

Raab a 2016-os népszavazás idején lett a Brexit-párti kampány fontos tagja. A 44 éves politikus már régóta euroszkeptikus nézeteket hangoztat, pár hónapig pedig még brexit-ügyi miniszternek is kinevezték – tisztségéről azonban a May által kialkudott Brexit-megállapodást követően ő is lemondott.

Bár Raab hivatalosan tagadja, hogy lennének vezetői ambíciói, csütörtökön arra figyelmeztetett, ha Theresa May miniszterelnök maradna, akkor „nagyobb lenne a kockázata egy Jeremy Corbyn vezette kormánynak”. „Legjobb tudásunknak megfelelően kell támogatnunk Mayt, de a brexit és a kormányzóképesség fenntartásának tekintetében, valamint az ellenzék helyzetét és a kilépési megállapodást elnézve nehezen tudjuk elképzelni, hogy ő tudna minket előrébb vezetni” – tette hozzá. A volt brexit-ügyi minisztert egyébként az sem zavarná, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyná el az EU-t.

Sajid Javid

A 49 éves Javid áprilisban lett belügyminiszter Amber Rudd lemondását követően. Sokakat meglepetésként ért, hogy a sokáig euroszkeptikusnak gondolt Javid végül a maradáspártiak kampányát támogatta 2016-ban.

Korábban üzleti, energiaügyi és ipari miniszterként tevékenykedett, de volt már kulturális miniszter is. 2016-ban Theresa May ellenében Stephen Crabb miniszterelnökké választását támogatta.

Michael Gove

Gove még tavaly júniusban tért vissza környezetvédelmi miniszterként. Ez kisebb meglepetésként érte a brit közvéleményt, miután

az 51 éves politikus May 2016-os győzelme után nem kapott pozíciót, May ellen pedig elindult, és végül a harmadik helyen végzett.

A volt igazságügyi és oktatásügyi miniszter nem csinált titkot belőle, hogy a szerdai bizalmatlansági szavazáson „100 százalékig a miniszterelnök mögött áll”.

Jeremy Hunt

Hunt érdekes jelenség a brit politikában: bár sokáig euroszkeptikusként tekintettek rá, az 52 éves politikus Cameron maradáspárti kampányát támogatta.

Korábban egészségügyi miniszterként tevékenykedett, majd külügyminiszterré nevezték ki. Theresa May közeli szövetségesének számít, a szerdai szavazás után arról írt, „a kitartás, a lendület és a tisztesség ismét győzedelmeskedett.”

David Davis

A korábbi brexit-ügyi miniszter még júliusban mondott le Theresa May a kilépés terveiről szóló fehér könyvének publikálása után, arra hivatkozva, hogy nem tudna úgy a terv mellé állni, hogy nem hisz benne.

Davis még David Cameron ellen veszített a Konzervatívok elnökségéért folyó harcban, majd sokáig nem kapott fontosabb pozíciót. brexit-ügyi miniszterként való lemondása óta nincs szerepe a kormányban.

Amber Rudd

Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszterként tért vissza a kabinetbe novemberben, miután korábban belügyminiszteri tisztségéről lemondott.

Ő volt a maradáspárti kampány egyik fő arca 2016-ban, manapság pedig May brexit-megállapodásának egyik leghangosabb szószólója.

Nem csinál titkot belőle, hogy az Egyesült Királyságot továbbra is az EU-val szoros kapcsolatban szeretné látni. Esélyeit nehezíti, hogy saját választókerületében inog a széke. A szerdai szavazás után nyíltan kiállt a miniszterelnök mellett.

Jacob Rees-Mogg

Mogg a May távozását követelők táborának egyik legjelentősebb képviselője. Ugyanakkor visszautasította, hogy a pártelnöki tisztségre pályázna.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek