Nem buktatták meg Theresa Mayt saját konzervatívjai

Szerző: Illés Gergő
2018.12.12. 22:03

Magabiztosan nyerte meg az ellene indított bizalmatlansági szavazást Theresa May brit miniszterelnök, az ellene szervezkedő Jacob Rees-Mogg nem lehet boldog.

Nem buktatták meg Theresa Mayt saját konzervatívjai

Párton belüli bizalmatlansági szavazás indult Theresa May brit miniszterelnök ellen, aki jelenleg az általa kialkudott, és igen népszerűtlen brexit-megállapodás miatt áll támadások kereszttüzében.

Nagyon valószínűnek tűnt, hogy EU-val kötött megállapodása elbukik az eredetileg keddre tervezett brit alsóházi szavazáson. Bár már a hétvégén felröppentek olyan hírek, hogy a javaslat népszerűtlensége miatt May elhalaszthatja a szavazást, a miniszterelnök ezt az utolsó pillanatig tagadta – majd mégis elhalasztotta a voksolást. Részben emiatt, részben pedig a brexit-párti tagság számára több ponton is elfogadhatatlan kilépési megállapodás miatt is indulhatott bizalmatlansági indítvány a miniszterelnök ellen pártján belül, miután ennek kiírására szólított fel 48 brit konzervatív alsóházi képviselő.

A Konzervatívok képviselőinek többsége nyilvánosan is hitet tett a miniszterelnök támogatása mellett, ugyanakkor sokáig kérdés volt, hogy a titkos szavazáson máshogy alakul-e az eredmény.

De a papírforma beigazolódni látszott, May magabiztosan nyert a szavazáson: a 317 konzervatív képviselőből mellette 200-an, ellene pedig 117-en szavaztak.

A BBC arról ír, May megígérte, hogy nem hív össze rendkívüli parlamenti választásokat, és a soron következő, 2022-es választásokon sem ő fogja vezetni a Konzervatív Pártot. May hozzátette: szerette volna a következő választáson is vezetni a pártot, részben amiatt, mert a 2017-es rendkívüli választásokon a konzervatívok elvesztették abszolút többségüket. „De felismertem, hogy a pártnak más vezetőre van szüksége azon a választáson” – idézi a BBC a miniszterelnök szavait.

A May megbuktatását célzó kampány kulcsfigurája, Jacob Rees-Mogg bár megerősítette, hogy Maynek nem áll szándékában harcba szállni a következő választásokon, ugyanakkor szerinte ez mégis csak csupán amolyan „politikusi kijelentés” volt. Rees-Mogg az indítvány elbukása után kiejelentette: elfogadja az eredményt.

Ha akarsz olvasni a brexitdealről, ami miatt ennyire berágott Mayre a saját pártja (is), és arról, hogy mi jöhet ezek után, ide kattints!

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek