Megvan a globális migrációs csomag legnagyobb vesztese

Szerző: Bakodi Péter
2018.12.18. 20:40

Az ügy akkora vihart kavart a belga kormánykoalíció berkein belül, hogy a miniszterelnök lemondásra kényszerült.

Megvan a globális migrációs csomag legnagyobb vesztese

Charles Michel belga miniszterelnök bejelentette, hogy még ma este benyújtja lemondását Fülöp királynak, mivel politikailag ellehetetlenült a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) kormányból való kiválását követően – adta hírül a Politico. Michel a szakítás miatt másfél héttel ezelőtt kényszerült kisebbségi kormányt alakítani, így igyekezve megakadályozni az előrehozott választásokat, de nem sikerült külső támogatokat szereznie a parlamenti pártok közül. Belgiumban az EP-választással párhuzamosan májusban tervezték volna megtartani a regionális és a föderális választásokat egyaránt, de

félő, hogy korábbra kell tenni az utóbbi voksolást, mivel a Michel-kormány mégsem tudja kitölteni mandátumát.

A N-VA-val történő szakítás hátterében az ENSZ globális migrációs csomagja áll, melyet a flamand nacionalisták – európai testvérpártjaikhoz hasonlóan – veszélyesnek tartanak, és minden áron meg akarják akadályozni a dokumentum aláírását. A világszervezet égisze alatt futó megállapodást számos kritika érte, mivel nem tesz különbséget a legális és illegális, illetve a humanitárius vagy gazdasági okokból  menekülők között. Az Európai Unió tagállamai közül – a V4-eken kívül – Ausztria, Olaszország, a balti államok és Bulgária jelentette be, hogy nem írják alá az egyezményt.

FOTÓ: Instagram / Charles Michel

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek