Az ENSZ migrációs paktuma miatt szakadt a belga kormánykoalíció

Szerző: Illés Gergő
2018.12.09. 19:49

A flamand nacionalisták kiléptek a kormánykoalícióból, mert a belga parlament támogatta a migrációs csomagot. Így a miniszterelnök kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Az ENSZ migrációs paktuma miatt szakadt a belga kormánykoalíció

Elvesztette parlamenti többségét és kisebbségi kormányzásra szorult Charles Michel belga miniszterelnök – írja a Politico. A kormányfő törékeny szövetsége a nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) párttal az ENSZ migrációs csomagjával kapcsolatos megosztottság miatt ért véget szombat este.

Inog a miniszterelnök széke


Fülöp belga király egyúttal engedélyezte Michel számára, hogy újraszervezze kormányát az N-VA nélkül. Michel lecserélte a flamand pártból érkező minisztereket, így Jan Jambon belügyminisztert, illetve Theo Francken migrációs és menedékügyi államtitkárt is. Ehelyett a migrációs feladatokat a jövőben Maggie De Block liberális politikus látja majd el, és a mérsékelt-konzervatív kereszténydemokratáktól érkező Pieter De Crem lesz a belügyminiszter.


Az új migrációügyi államtitkár rögtön bevándorláspártibb hangot ütött meg, mikor nacionalista elődjének politikájának visszafordítására tett ígéretet: a De Morgen belga lapnak arról beszélt,

Francken menedékkérelmekre vonatkozó limitjeinek visszafordítása csak „az első lépés lesz”.


Egyelőre Charles Michel marad a miniszterelnök, ám a helyzet bizonytalan számára: „narancs-kék” koalíciójának ugyanis nincs parlamenti többsége a flamand nacionalisták nélkül, így felvetve annak lehetőségét is, hogy Michel nem tudná kitölteni mandátumát. Szövetségi- és helyi választásokat egyébként jövő májusban tartanak az országban.

Már a nacionalisták nélkül mennek Marrákesbe


Michel egyúttal elmondta: nem áll szándékában bizalmi szavazást kezdeményezni a parlamentben, és figyelmeztetett, az előrehozott választásra felszólító képviselők több mint egy évre „blokkolnák le” az országot. Hozzátette, koalíciója a továbbiakban a gazdaságra, a biztonságra és a klímaváltozásra fog fókuszálni, és „kontinuitást” biztosít a választásokig.


Az N-VA számára a törést az ENSZ migrációs csomagjának a belga parlamentben való elfogadása jelentette: ezt ugyanis a flamand nacionalisták és a szélsőjobboldali Vlaams Belang párt kivételével mindenki támogatta.

Michel még szombaton is megpróbálta megmenteni a koalíciót, és miniszteri gyűlést hívott össze, ám ez már nem vezetett eredményre. „Hivatalosan is kijelentettük, hogy nem értünk egyet az [ENSZ] paktum tartalmával” – mondta a sajtónak Bart De Wever, az N-VA elnöke. A leköszönő belügyminiszter azt mondta: ha a kormány Marrákesbe, a dokumentum aláírásának helyszínére utazik, akkor ott már a flamand nacionalisták nem lesznek jelen.


Alexander De Croo miniszterelnök-helyettes vasárnap tagadta, hogy a kormány a nyitott határok politikáját támogatná. Szerinte „határozott, de humánus” migrációs politikára van szükség, és „elvi kérdés” számára a paktum aláírása.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek