+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 9. vasárnap, 19:49
A flamand nacionalisták kiléptek a kormánykoalícióból, mert a belga parlament támogatta a migrációs csomagot. Így a miniszterelnök kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Elvesztette parlamenti többségét és kisebbségi kormányzásra szorult Charles Michel belga miniszterelnök – írja a Politico. A kormányfő törékeny szövetsége a nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) párttal az ENSZ migrációs csomagjával kapcsolatos megosztottság miatt ért véget szombat este.

 

Inog a miniszterelnök széke


Fülöp belga király egyúttal engedélyezte Michel számára, hogy újraszervezze kormányát az N-VA nélkül. Michel lecserélte a flamand pártból érkező minisztereket, így Jan Jambon belügyminisztert, illetve Theo Francken migrációs és menedékügyi államtitkárt is. Ehelyett a migrációs feladatokat a jövőben Maggie De Block liberális politikus látja majd el, és a mérsékelt-konzervatív kereszténydemokratáktól érkező Pieter De Crem lesz a belügyminiszter.


Az új migrációügyi államtitkár rögtön bevándorláspártibb hangot ütött meg, mikor nacionalista elődjének politikájának visszafordítására tett ígéretet: a De Morgen belga lapnak arról beszélt,

 

Francken menedékkérelmekre vonatkozó limitjeinek visszafordítása csak „az első lépés lesz”.


Egyelőre Charles Michel marad a miniszterelnök, ám a helyzet bizonytalan számára: „narancs-kék” koalíciójának ugyanis nincs parlamenti többsége a flamand nacionalisták nélkül, így felvetve annak lehetőségét is, hogy Michel nem tudná kitölteni mandátumát. Szövetségi- és helyi választásokat egyébként jövő májusban tartanak az országban.

 

Már a nacionalisták nélkül mennek Marrákesbe


Michel egyúttal elmondta: nem áll szándékában bizalmi szavazást kezdeményezni a parlamentben, és figyelmeztetett, az előrehozott választásra felszólító képviselők több mint egy évre „blokkolnák le” az országot. Hozzátette, koalíciója a továbbiakban a gazdaságra, a biztonságra és a klímaváltozásra fog fókuszálni, és „kontinuitást” biztosít a választásokig.


Az N-VA számára a törést az ENSZ migrációs csomagjának a belga parlamentben való elfogadása jelentette: ezt ugyanis a flamand nacionalisták és a szélsőjobboldali Vlaams Belang párt kivételével mindenki támogatta.

 

Michel még szombaton is megpróbálta megmenteni a koalíciót, és miniszteri gyűlést hívott össze, ám ez már nem vezetett eredményre. „Hivatalosan is kijelentettük, hogy nem értünk egyet az [ENSZ] paktum tartalmával” – mondta a sajtónak Bart De Wever, az N-VA elnöke. A leköszönő belügyminiszter azt mondta: ha a kormány Marrákesbe, a dokumentum aláírásának helyszínére utazik, akkor ott már a flamand nacionalisták nem lesznek jelen.


Alexander De Croo miniszterelnök-helyettes vasárnap tagadta, hogy a kormány a nyitott határok politikáját támogatná. Szerinte „határozott, de humánus” migrációs politikára van szükség, és „elvi kérdés” számára a paktum aláírása.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Varsó kötelező érvényű értelmezést kér az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás