Orbanizálódó Európai Néppárttal riogatnak az európai szociáldemokraták

Szerző: Hutter Marianna
2018.12.10. 08:48

Az Európai Néppárt orbanizálódik, ettől pedig az európai szocialisták védik meg a szabadságot és a demokráciát, mondja az EP balközép frakciójának vezetője.

Orbanizálódó Európai Néppárttal riogatnak az európai szociáldemokraták
A szocialisták az elsők, akik megvédik a szabadságot és a demokráciát az Európai Néppárt (EPP) orbánizációjával szemben

– mondta az Európai Parlament balközép frakcióját, az S&D-t vezető Udo Bullmann a Politicónak. A beszélgetés apropója az volt, hogy most már a szocialistáknak-szocdemeknek is megvan a hivatalos csúcsjelöltjük Frans Timmermans személyében, vagyis örülhet az MSZP, lesz kinek kampányolni uniós szinten.

Udo Bullmann felvetette: ő állásfoglalást indítványozott Romániával szemben, amelynek szociáldemokraták vezette kormánya van, noha annak többsége nemrég olvadt el az alsóházban. A német szociáldemokrata politikus így folytatta: „Még nem láttam, hogy az EPP-t vezető Manfred Weber hasonló határozatot indítványozott volna Magyarországgal kapcsolatban.”

Hozzátette: Az EPP szereti Romániát Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlítani.

„Vannak problémák Romániában, de azok nem olyan súlyúak, ezért nem is javasolta az Európai Bizottság a 7-es cikkelyes eljárás megindítását.

Ettől függetlenül Bullmann szerint változásra van szükség, a jogállamiságnak „tisztának és világosnak” kell lennie, a korrupció ellen pedig harcolni kell.

A Bullmann által említett, Romániát bíráló EP-határozattal kapcsolatban az Azonnali korábban megírta: éppen a Fidesz EP-képviselői nem szavazták azt meg. Mint azt nemrég Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának fideszes elnöke az Azonnali román centenáriumról szóló budapesti kerekasztal-beszélgetésén elmondta, ennek oka az, hogy így viszonozták a román EP-képviselők többségének viselkedését, akik meg a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentést nem szavazták meg az Európai Parlamentben.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek