Elolvadt a román kormány többsége, Victor Ponta a tettes

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.12.03. 18:34

Izgalmas a helyzet Bukarestben, hiszen hamarosan egy kormány elleni bizalmatlansági indítványról szavaznak a román parlamentben. A kisebbségek lehetnek a mérleg nyelve a képviselőházban. Akár az RMDSZ is.

Elolvadt a román kormány többsége, Victor Ponta a tettes

Megszűnt a román kormánykoalíció két pártjának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE képviselőházi többsége, miután hétfőn négy képviselő is bejelentette, hogy elhagyják a PSD-frakciót, és átállnak Victor Ponta volt miniszterelnök pártjába (aki korábban szintén a PSD-ben politizált, ám onnan 2017 júniusában kizárták, miután 2017 márciusában kilépett). Jelenleg a többséghez így két szavazat hiányzik a PSD és az ALDE szociálliberális koalíciójához.

Ezzel új helyzet állt elő, ugyanis a PSD-nek

van ugyan egy megállapodása az RMDSZ-el, eddig nem volt rászorulva a voksaikra, mint ahogyan a nemzeti kisebbségek képviselőinek szavazatára sem, akik maguk is gyakran voksoltak a kormánypártok mellett.

A Hotnews portál úgy tudja, hogy a kormánypártok máris megoldották nem hivatalosan a helyzetet, azaz megállapodtak néhány képviselővel Traian Băsescu volt államfő jobboldali pártjából, a Népi Mozgalom Pártjából (PMP), hogy támogatják a kormányt.

Nem először fordul elő ilyesmi, pontosabban másodszor: idén májusban is eltűnt kis időre a román kormánykoalíció többsége, szintén a PSD-ből Pontához átlépett képviselők miatt. Mint azt az Azonnali megírta, akkor hirtelen varázsütésre előbukkant egy alsóházi képviselő és egy szenátor Băsescu pártjából, akik úgy gondolták, nekik jobb helyük van a PSD-nél.

Victor Pontának nagyon jó hír mindenesetre a négy képviselő elhappolása, ugyanis ezzel már 16 képviselője van az új, Pro Romania nevezetű pártjának, így alakíthat parlamenti csoportot.

Pontát – aki 2012 és 2015, valamint 2015. július 9. és november 5. között volt Románia miniszterelnöke – 2017-ben zárta ki a PSD a pártból. Nem sokkal ezt követően jelentette be új pártja elindítását, amiről a Politico akkor azt írta, Emmanuel Macron francia elnök Európa-pártiságát és balközép vonalát akarja Romániában meghonosítani. Az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) 2015-ben vádat emelt Ponta ellen hamisítás, adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt. A politikus 2012-ben egy plágiumbotrányba is belekeveredett, míg végül 2014-ben lemondott a doktori címéről.

Az ellenzék most nagy izgalomban van, ugyanis hamarosan, még karácsony előtt szavazni fognak a bukaresti parlamentben egy újabb, kormány elleni bizalmatlansági indítványról, Victor Ponta azonban hétfőn nem erősítette meg az újságíróknak, hogy ők támogatják-e azt.

FOTÓ: Victor Ponta / Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek