+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2018. november 6. kedd, 17:40
A szocialisták szerint Frans Timmermans alkalmas arra, hogy felvegye a kesztyűt az illiberális erőkkel szemben, a Párbeszéd még nem döntött, hogy a zöld vagy a szocdem csúcsjelöltet támogatja-e.

„Timmermans olyan ember, akit életútja, szaktudása és személyisége kiválóan alkalmassá tesz arra, hogy vezesse az európai szociáldemokratákat a kampányban, és felvegye a kesztyűt a közösséget romboló, illiberális, populista, nacionalista erőkkel szemben” – így válaszolt az MSZP az Azonnali kérdésére, hogy támogatják-e holland politikus csúcsjelöltségét.

 

Mint hétfőn az Azonnali is megírta, kihívó nélkül maradt Frans Timmermans, az Európai Bizottság alapjogokért felelős alelnöke az Európai Parlament balközép pártokat összefogó S&D-frakció csúcsjelölti posztjára, miután kollégája, az energiaunióért felelős szlovák EU-biztos visszalépett a kihívástól. Így szinte borítékolható, hogy hivatalosan is a holland politikus lesz az S&D csúcsjelöltje.

 

Az MSZP hangsúlyozta:

 

kiállnak Frans Timmermans mellett az előttük álló kampányban.

 

Az Azonnali kereste az ügyben a tervek szerint az MSZP-vel az EP-választáson közös listán induló Párbeszédet is. Az ő helyzetük azért érdekes, mert ők nem az S&D, hanem a Zöldek frakciójába vágynak, vagyis kérdés, hogy Timmermansot vagy majd a Zöldek heteken belül megválasztandó jelöltjét fogják-e támogatni. A Párbeszéd érdeklődésünkre annyit írt: később hoznak döntést a kérdésben. A Zöldek egyébként már csak azért is érdekesek, mert az sem kizárt, hogy transznemű csúcsjelölttel vágnak neki az EP-választásnak.

 

Az Azonnali kereste a DK-t is, hogy támogatják-e Timmermansot, ám a párt nem válaszolt megkeresésünkre.

 

Timmermansot egyébként nem minden magyar politikus zárta a szívébe, például az LMP-t nemrég otthagyó Meszerics Tamás EP-képviselő arról írt nemrég az Élet és Irodalomban, „értelmetlenül és folyamatosan” dühös volt a politikusra. „Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans. Lehetne Rejtő-regényhős is, de nem az” – fejtegette Meszerics. 

 

FOTÓ: Frans Timmermans / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még mindig áll a bál. Kezdünk!

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás