Meglesz-e az Orbán-ellenes többség az Európai Parlamentben? Utánajártunk

2018.09.11. 11:56

A baloldali S&D egységesen megszavazza, a szélsőjobboldali ENF egységesen elutasítja, a Zöldeknél pedig bár nincs frakciófegyelem, de nagy többségük igent mond a Sargentini-jelentésre. Az Azonnali az Európai Parlament frakcióvezetőit kérdezte, hogyan szavaznak majd szerdán a Magyarország ellen indítandó hetes cikkelyes eljárásról.

Meglesz-e az Orbán-ellenes többség az Európai Parlamentben? Utánajártunk

Az Azonnali az Európai Parlamentből, Strasbourgból tudósít egész héten. Az érdekelt minket, mit mondanak a kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartó frakcióvezetők a Magyarország elleni hetes cikkelyes szavazásról. Ki szavazza meg? Ki nem? És miért?

S&D-frakció: Egységesen megszavazzuk!

Az Európai Parlament második legnagyobb – a Fideszt is soraiban tudó Néppárt az első – frakciójának vezetője, Udo Bullmann a 7-es cikkelyes eljárásról azt mondta, a döntés nem Magyarország ellen szól, hanem arról, hogy milyen európai reakciókat szül, ha az egyik EU-tagállamban megsértenek uniós alapértékeket és jogokat. „Nem egy népet támadunk meg, hanem éppen ellenkezőleg, megvédjük őket, érvényre juttatva az érdekeiket. A hetes cikkelyes eljárás megindítása tehát a magyar népet védi meg a jogsértésektől.” 

Udo Bullmann az Azonnalinak elmondta: azt várja, hogy az S&D-frakció 190 képviselője egységesen megszavazza majd a Sargentini-jelentést,

vagyis a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció 2-2 EP-képviselője is, akik döntésüket egyébként már jelezték a magyar sajtónak. Az Azonnali kérdésére, miszerint így tesz-e vajon a Robert Fico nevével fémjelzett szlovák Smer, vagy a Liviu Dragnea vezette román PSD is, a német szociáldemokrata politikus azt felelte: nincs szükség frakciófegyelemre, mert úgy érzi, az egész frakció mögötte áll.

A Zöldek sajnálják Sargentini visszavonulását, de szerintük ez a jelentéstől különálló dolog

A Zöldek – akiknek az 50 tagot számláló frakciójában a jelentéstevő Judith Sargentini is ül – persze támogatják a jelentés elfogadását és a hetes cikkely alkalmazását Magyarországgal szemben, de nem fogják szankcionálni azokat a frakciótagokat, akik esetleg nemmel szavaznak vagy tartózkodnak. Így a jelenleg sajtóhírek szerint még dilemmázó LMP-s Meszerics Tamásnak nincs mitől félnie, ha esetleg úgy dönt, nem az igen gombot nyomja a szavazáson.

„Szabad szövetség vagyunk, amint az a nevünkben is benne van; a működésünkkel ellentétes lenne, ha szankcionálnánk embereket, ha nem jól viselkednek” – mondta Philippe Lamberts frakcióvezető az Azonnali kérdésére. A kollektív intelligencia nem úgy működik, hogy egyvalaki megmondja a tutit, a többiek pedig követik – tette még hozzá. A Zöldek frakciójában mindenesetre már fogy a türelem Orbán kormánya felé, és bár

fiatalabb korában, a rendszerváltás környékén Orbánt sokan hősnek tartották – állítása szerint maga Lamberts is – a hatalom addiktív, a hatalom korrumpál. Erről szól ez a történet

– mondta a zöld frakcióvezető.

Azzal kapcsolatban, hogy Judith Sargentini épp a jelentéséről szóló szavazás előtt két nappal jelentette be, hogy visszavonul, és a 2019-es EP-választáson már nem indul, Lamberts azt mondta: sajnálja Sargentini döntését, és meg is tudja azt érteni. Az időzítés szerinte azért alakult így, hogy a visszavonulás és a jelentés ügye teljesen elkülönüljön, és semmiképp se tűnjön a legyőzetés beismerésének a visszavonulásról szóló bejelentés. Bár – ezt Lamberts még hozzátette – ő bízik abban, hogy meglesz a kétharmad az EP-ben a hetes cikkelyes jelentés mellett.

Sargentini egyébként azzal indokolta, hogy nem indul újra, hogy belefáradt az eredmény nélküli vitákba. Megkérdeztük Lambertset, nem tekinthető-e ez a zöld EP-frakcióval szembeni kritikának. Válasza: „Nem, egyáltalán nem.” Lamberts szerint érthető, ha valaki belefárad a vitákba, elnézve, hogy milyen irányba alakul az EU, például a migráció kezelése, vagy a kontraproduktív gazdaságpolitika terén.

Szélsőjobb: Kiállunk Orbán mellett!

A Sargentini-jelentés közvetlen támadás a demokrácia és Magyarország ellen – ezt Marcel de Graaff, a 35 fős Nemzet és Szabadság Európája (ENF) nevű szélsőjobboldali EP-frakció vezetője mondta kedden. Hozzátette: az egész eljárás célja tönkretenni egy kormányt, amelyet egy olyan ország választott meg, amely nagyra értékeli a demokráciát, a szabadságot és a keresztény értékeken alapuló Európát.

A 7-es cikkel kapcsolatos szavazás apropóján tartott sajtótájékoztatón felszólaló holland politikus a szocializmust és az iszlámot nevezte a demokratikus társadalmakra leselkedő legnagyobb veszélynek.

„Az Európai Unió a Magyarország elleni támadásokkal megmutatta az igazi csúf arcát, mely a szocializmus arca, amelyet olyan helyekről ismerünk, mint Németország, Oroszország, Kína, Kambodzsa, Kuba és Észak-Korea” – jelentette ki de Graaff, aki még XI. Piusz pápától is idézett a szocializmusról. 

„A Magyarországgal szembeni boszorkányüldözés az EU szégyene, és ennek be kell fejeződnie!”

De Graaf szerint az európai baloldal projektje, hogy egy szocialista birodalmat építsenek, bukni látszik, és jövőre egy teljesen más összetételű Európai Parlament fog felállni az európai polgárok akarátból.


Az ENF egyetlen belga képviselője, Gerolf Annemans 

Magyarországot egy alternatívának, egy igazi ikonnak tartja az euroszkeptikusok által elképzelt jövőbeli ideális Európa szempontjából.

Annemans ugyanakkor a magyar jogállamiság állapotáról szóló jelentésért felelős Judith Sargentiniről is pozitívan nyilatkozott, mondván szereti a nyílt ellenfeleket. Csipkelődve hozzá is tette, hogy sajnálni fogják távozását.

Az Azonnali kérdésére elmondta, hogy vélhetően minden képviselőjük az indítvány ellen fog szavazni, de nem fogják szankcionálni azt, aki esetleg mégsem tenne így. Megismételte a politikai tömörülés azon álláspontját is, hogy Orbán Viktort szívesen várják a Nemzet és Szabadság Európája-frakcióba, ahol csak támogatásra számíthat a támadások helyett. A Fidesz felvételétől még az sem riasztja el őket, hogy a tucatnyi magyar képviselő jelentősen megváltoztatná a frakción belüli erőviszonyokat.

A liberális ALDE, a jobboldali EFDD, a konzervatív Európai Néppárt és a baloldali GUE-NGL vezetői nem álltak ki kedd délelőtt a sajtó elé. 

Hogy ki hogy szavaz a külföldi képviselők közül szerdán, arról itt írt az Azonnali egy összefoglalót; a magyar képviselők álláspontjait pedig itt ismertettük. Maradjatok velünk, kedd délután percről percre közvetítjük a hetes cikkes vitát az Azonnalin!

FOTÓK: Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek