+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2018. november 26. hétfő, 08:00
Monumentális elnöki palota, 97 százalékos választási eredmények, személyi kultusz. Jót röhögtem ezeken Kazahsztánban, aztán rájöttem: lassan Magyarország is pont ennyire röhejes.

Ezt a cikket az Azonnali Reggeli fekete nevű hírlevelének olvasói már ma reggel hétkor megkapták postafiókjukba. Kérj hírlevelet te is!

 

Ahogy már egy reménytelenül hosszú okoskodásomban is olvashattátok, a múlt héten Kazahsztán új fővárosában voltam kirándulni, ami nagy kaland volt nekem, hiszen mégis csak Közép-Ázsia, másrészt egy újabb nagyon nyomorult sorsú ország, amit megnézhetek. Amikor olyan országba látogatok, aminek legalább egy modernkori elmebeteg diktátora volt, akkor mindig kicsit utánanézek a könnyebben elérhető infóknak erről, hogy aztán még súlyosabb legyen a kultúrsokkom, kicsit felfogjam az előzményeket, ilyesmi.

 

Így tettem a szovjet szopatásból egyszemélyes szopatássá alakult Kazahsztánnal is, kicsit nevetgéltem az ízléstelen Elnöki Palotán, amit Nurszultan Nazarbajev egykori kommunista pártvezérből lett lifelong vezér építtetett magának, hogy korábbi munkahelyét neki szentelt múzeummá alakítsa. Röhögtem a 97 százalékos eredményeken, mint ahogy egy rendes nyugati teszi, a róla készült giccses szőnyegek és óriási képek és az oroszokhoz dörgölőzés csak még szórakoztatóbbá tette számomra az amúgy is rettentő szórakoztató Asztanát. 

 

A probléma akkor jött, amikor a másik szokásom szerint elképzeltem, mi lenne, ha külföldiként egy budapesti nyaralás előtt utánanéznék, nagyjából min röhögnék Magyarországon. Sajnos az a helyzet, hogy elég sok mindenen. Konkrétan annyira sokon, hogy kicsit el is szégyelltem magam, amiért én ekkora mellénnyel utazok el bárhova, mikor

 

Magyarország jelenleg olyan röhejes ország, amit tényleg csak azok tudnak valamennyire felülmúlni, ahol a hülye EU miatt nem kell legalább minimális mennyiségű szabályt betartani.

 

Ízlelgessük egy kicsit: nevetségesek lettünk

 

Már kedves kollégám is megírta hirtelen felindulásból, hogy vicc ez az ország, ez a vicc pedig akkor jön ki a legjobban, ha más viccekkel hasonlítjuk össze.

 

Röhöghetek én itt az említett Elnöki Palotán, de az a helyzet, hogy miközben én a szürreális Ázsián kuncogok, Orbán Viktor a Budai Várat építi úgy, hogy az neki megfelelő legyen elnöki rezidenciának. Elájulhatok rajta, hogy Nazarbajev nemrég tiltott be ellenzéki weboldalakat; de hát a mi miniszterelnökünk konkrétan bezárt és elfoglalt újságokat szintén a közelmúltban. 

 

Szórakozhatok itt a 97 százalékos választási eredményen, miközben Magyarországon is úgy hozták össze a választási szabályokat, hogy véletlenül se foghassanak pártok, miközben ő a szavazatok kevesebb, mint felével kaphatja meg a teljhatalmat jelentő kétharmadot.

 

ami ráadásul Kazahsztánhoz hasonlóan csak egy emberből áll a valóságban. Ott szétvernek tüntetéseket, itt csak korlátoznák a gyülekezési jogot. 

 

Abban persze tök jó hinni, hogy itt nincs személyi kultusz, de hát hogyne lenne: bár egyelőre még nem születnek Orbánról nagyívű festmények, én személyesen is ismerek olyan embereket, akik szívbaj nélkül kezet csókolnának neki, ha lehetőségük lenne rá. Lehetne ez rajongás is, de egy olyan országban, ahol a kormány által kitartott bulvárlap arról lelkendezik, milyen férfiasan állt Orbán magányosan a parlament teraszán, már rég nem az. 

 

Pláne azért, mert az ország Viktora maga is tevékeny szerepet vállalt kultuszának építésében: az ország véleményét általában a magáéval azonosítja,

 

és akkor is inkább magára gondol, amikor a hatalmi átrendeződésről beszél.

 

Mindettől még Asztana valószínűleg örökre kimutathatóan rosszabb hely marad, mint Budapest. 

 

Lássuk, mit tudhat meg az érdeklődő külföldi Magyarországról

 

+ Az ország miniszterelnöke bevándorlók nélkül harcol milliónyi bevándorlóval.

 

+ Miközben harcolunk a milliónyi arctalan bevándorlóval, rekordgyorsan adunk menekültstátuszt egy korrupt macedón politikusnak, és Orbán Viktor még el is magyarázza, hogy miért tesszük jól.

 

+ A kormánypárt egybehangzó véleménye szerint Soros György felelős minden rosszért a világban, pláne a nekik kínos dolgok miatt.

 

Turistaként érkezve különösen jól szórakozhat a Soros-plakátokon.

 

+ Magyarország hivatalosan az Európai Unióhoz tartozik, de valahogy mégis inkább orosz pénzből indulva épít atomerőművet, közös barátai vannak az oroszokkal, beengedett az EU-ba kétes hátterű szíreket az oroszokon keresztül, és akár orosz fegyverkereskedőket is visszaad az oroszoknak furcsa körülmények között.

 

És ezek a dolgok tényleg pár Google-kereséssel előkerülnek, kicsit mélyebben belemerülve a dolgokba megtaláljuk például Orbán Viktor erdélyi találkozását azokkal a honvédő flamandokkal, akiknek a vezetőjét végül kirúgták az egyeteméről, amiért náci, de talán még a történelemhamisítást súroló I. világháborús kiállításhoz is odatalálnak. 

 

Elképesztően szomorú, de ma már ha Magyarországra gondol valaki, pont úgy mosolyoghat kicsit lenézően, mint egy boszniai, egy ukrán vagy akár egy grúziai út alatt.

 

Ahogy ezekben az országokban, városokban, vagy akár a már említett Kazahsztánban, úgy itt is egyértelmű lesz pár perc után, hogy a szembejövő embereket valójában nem a parlamentben dolgozó hülyék képviselik, de azért mégis jobb érzés volt, amikor még a kevésbé röhejes blokkból érkeztem.

 

Tetszett a cikk? Ha kérsz még ilyeneket, iratkozz fel a Reggeli fekete nevű hírlevelünkre! Hetente háromszor küldjük!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás