Vajon mi lehet, amit aláírtak a DK-sok, a jobbikosok, de még Bősz Anett is?

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.16. 19:42

Összellenzéki kezdeményezés született arról, legyen parlamenti vitanap az éghajlatváltozás elleni küzdelemről. Az ehhez szükséges mennyiségű képviselői aláírás összejött, szóval vitanap lesz, a kérdés, hogy a kormánypártok elmennek-e.

Vajon mi lehet, amit aláírtak a DK-sok, a jobbikosok, de még Bősz Anett is?

Az éghajlatváltozás kihívásairól és annak megfékezéséről kezdeményez parlamenti vitanapot az ellenzék december 3-ára. A parlament oldalára feltöltött javaslat érdekessége, hogy szinte a teljes ellenzéket összehozta, bár az LMP kezdeményezte, de aláírták a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és a DK politikusai is, továbbá a független képviselők közül Bősz Anett, de még az LMP-frakciót otthagyó képviselők is, vagyis Szabó Szabolcs, Szél Bernadett és Hadházy Ákos.

A vitanapra egyébként a javaslat szerint többek közt azért van szükség, mert 

az ENSZ legutóbbi jelentése szerint tíz éve maradt az emberiségnek arra, hogy globális szinten a kritikus 1,5 Celsius-fok alatt tartsa a felmelegedést,

ehhez kulcskérdés az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentése. Ennek mégis az ellenkezőjét látni Magyarországon, például a magyar széndioxid-kibocsátás 2015-től évente átlagosan 5,6 százalékot nő.

Áder János köztársasági elnök szavait is felidézi az indítvány, mely szerint nincs „jobb- vagy baloldali, nincs kormánypárti vagy ellenzéki klímaváltozás”, Magyarországnak ma az oka és a lehetősége is megvan arra, hogy egy bátor klímastratégiát valósítson meg.

Az Azonnali kereste a Fideszt és a KDNP-t is még csütörtökön, hogy támogatják-e a vitanap ötletét, ám választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. Annyi biztos:

miután összegyűlt a kellő számú aláírás, a vitanapot a házszabály szerint az indítvány benyújtásától számított tizennégy napon túl, de huszonnyolc napon belül meg kell tartani.

Az pedig különös lenne, ha a kormánypártok nem vennének részt a vitán, hiszen az egykor még a Fidesz parlamenti frakcióját is vezető Áder János szívügye a környezetvédelem.

FOTÓ: Kovács Attila / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek