+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A cseh miniszterelnök, Andrej Babiš szombaton azt nyilatkozta, hogy

 

javasolja negyvenhárom éve külföldre emigrált író, Milan Kundera állampolgárságának visszaadását.

 

Ahogy arról Csehszlovákia születésének századik évfordulóján az Azonnali is megemlékezett, azóta világsztárrá váló Kundera 1979-ben francia állampolgárságot kapott, miután 1975-ben Párizsba emigrált, mivel Csehszlovákiában a kommunista rezsim nem engedte megjelentetni a műveit. Ekkor vették el a cseh állampolgárságát is tőle és feleségétől, Verától. 

 

Az író mára  számos díj birtokosa, a Lét elviselhetetlen könnyűsége című regényéből 1988-ban forgattak filmet Daniel Day Lewis főszereplésével, 1979-ben jelent meg a Nevetés és hallgatás című könyve, amely azt is bemutatja, hogyan éltek a diktatúrában a csehek.  

 

Prágában folyamatosan titkosrendőri megfigyelés alatt élt, már első regényét, a Tréfát is gyanakodva figyelték sztálinizmus-kritikája miatt. Ez volt az egyetlen, ami eredetileg csehül jelent meg.

 

Mivel az író aktívan részt vett a prágai '68-as eseményekben, kizárták a pártból és tiltólistára került. Azóta csak franciául publikál. 

 

Most az a kérdés, hogy egyáltalán kell-e neki még a cseh állampolgárság, ugyanis 1989 után visszautasított hazájába minden meghívást nyilvános fellépésre. Babiš elmondta, hogy a most nyolcvankilenc éves író utoljára huszonkét éve volt látogatóban az országban, magánemberként.

 

FOTÓ: Elisa Cabot/Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás