A hazáját bírálta, hazahívták a prágai lengyel nagykövetet

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.07. 17:01

Szerinte inkább Lengyelország az oka, hogy a turówi barnaszénbánya miatt elharapódzott a viszony a két ország között, az otthoni politikusok szerint viszont inkább Lengyelország érdekeit kellene képviselnie.

A hazáját bírálta, hazahívták a prágai lengyel nagykövetet

Bő egy hónap telt csak el a kinevezése óta,

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök máris visszahívta Mirosław Jasiński prágai nagykövetet

– számol be róla a cseh és a lengyel sajtó. Az eset Turów szénbányájával függ össze, ami miatt az utóbbi évek legnagyobb feszültségét okozta a két ország között, és a visegrádi együttműködést is gátolta.

A lengyel bánya, amitől a csehek is szenvednek

Mint azzal az Azonnali részletesen is foglalkozott, a cseh-lengyel határ lengyelországi oldalán található Turów szénbányája és ehhez tartozó erőmű biztosítja az ország energiaellátásának hét százalékát, emelett lengyelek ezreinek ad munkát.

Ugyanakkor a bánya és az erőmű súlyosan környezetszennyező is, ami a határ cseh oldalán élőket is sújtja, miközben ők az előnyeiből – energia és munkalehetőség – nem részesülnek.

Az emiatti vita a két ország között végül az Európai Unió Bíróráságán kötött ki, ami Csehországnak adott igazat, és Lengyelországnak napi félmillió eurós bírságot kell fizetnie a közös uniós kasszába, ameddig Turówban le nem állítják a kitermelést.

A lengyel nagykövet szerint a hazája a hunyó

Ezzel az üggyel kapcsolatban nyilatkozott csütörtökön Jasiński nagykövet a Deutche Wellének, többek között azt mondva:

Turów ügyében Prága és Varsó között az empátia hiányáról, a másik megértésének a hiányáról és a párbeszédre való hajlandóság hiányáról volt szó – méghozzá Jasiński szerint elsősorban Varsó részéről.

A nagykövet arról is beszélt, hogy a vita oka „bizonyos emberek” – elsősorban a bánya vezetőségének – az arroganciája volt.

A nyilatkozata nagy felháborodást okozott otthon, elsősorban a legnagyobb kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikusai között: többek szerint a diplomatának elsősorban a hazája érdekét kellene képviselni, nem a külföldi narratívákat ismételgetni;

volt, aki egyenesen hazaárulásról beszélt, többen Jasiński menesztését követelték.

A felháborodás miatt Mateusz Morawiecki miniszterelnök a nagykövet visszahívásáról döntött. Mint a szóvivője, Piotr Müller írta a Twitteren,

a miniszterelnök nem ért egyet a nagykövet rendkívül felelőtlen kijelentéseivel a turówi bánya ügyében,

és ő is hozzá teszi, hogy „minden lengyel diplomata köteles a lengyel érdekeket szem előtt tartani”.

A lengyel Onet lap egyébként úgy tudja, hogy Morawiecki és Jasiński barátok, a miniszterelnök személyesen döntött a kinevezéséről, mert a Turów-ügy kényessége miatt egy bizalmasát akarta Prágába küldeni.

Lesz-e megoldás?

Lengyelorzság az EU bíróságának döntése ellenére nem hajlandó leállítani a kitermelést Turówban. A vita miatt még 2021-ben annyira megromlott a viszony Morawiecki lengyel és Andrej Babiš korábbi cseh miniszterelnök között, hogy

Morawiecki nem vett részt a legfontosabb európai szövetségese, Orbán Viktor által rendezett szeptemberi budapesti újjobboldali családügyi konferencián, mert azon Babiš is jelen volt.

A vitát a holtpontról az látszott kimozdítani, hogy Babiš elveszítette az októberi választást, az új miniszterelnök pedig Petr Fiala lett, a polgári-demokrata ODS elnöke, ami ugyanazon európai pártcsalád, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) tagja, mint a lengyel kormánypárt, a PiS.

A most visszahívott nagykövet, Jasiński szerint megengedhetetlen, hogy a vitát ne tárgyalásos úton oldják meg, ahogy azt már más határmenti bányák esetében is megtették. Mint azt Jasiński az Onet-nek elmondta: úgy látja, Turów-val mindkét oldalon szakértői szinten kellene foglalkozni, és

egyáltalán nem tartja helyesnek, hogy a két ország miniszterelnökei és miniszterei, meg az Európai Unió Bírósága foglalkozik vele.

Jasiński prágai diplomatakarrierje nem volt hosszú: csak decemberben vette át a lengyel nagyköveti posztot azt követően, hogy az 2020 júniusa óta betöltetlen volt. A korábbi nagykövetet, Barbara Ćwiorót Andrzej Duda elnök hívta vissza azért, mert azzal vádolták: pszichológiai terrorban tartotta és diszkriminálta a beosztottait.

NYITÓKÉP: Mateusz Morawiecki és Mirosław Jasiński. KÉPEK FORRÁSA: MM / FB, Embassy of Poland in Prague / Wikimedia Commons

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek