+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. november 4. vasárnap, 21:15
Az exit poll szerint Jacek Majchrowski fölényesen verte a Kaczyński által támogatott jelöltet.

A Krakkót immár 16 éve vezető polgármester az exit poll adatai szerint majdhogynem dupla annyi szavazatot (64,6 százalék) szerzett a lengyel önkormányzati választások második fordulójában, mint a Jarosław Kaczyński nevével fémjelezett szélsőjobboldali lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Małgorzata Wassermann (35,4 százalék) – adta hírül a gazeta.pl az exit poll adatokra hivatkozva. A portál arról is beszámolt, hogy Majchrowski stábja a hír hallatán eufórikus hangulatban ünnepel. 

 

A polgármester már a hivatalos eredmények előtt köszönetet mondott munkatársainak és a választóknak a győzelemért.

 

Az önkormányzati választás első fordulójában a szavazatok 44 százalékát megszerző városvezető az egész ellenzék támogatását élvezi. Második fordulóra azért volt szükség, mert az első körben Majchrowski nem szerezte meg az abszolút többséget, azaz a szavazatok 50 százalékát. Az eredményességi küszöb miatt – Krakkó mellett – több lengyel nagyvárosban is újból urnákhoz járultak a választópolgárok.

 

Gdańskban szintén győzött a hivatalban lévő ellenzéki polgármester, Paweł Adamowicz, míg Kielcében a helyi kézilabda csapat korábbi edzője, Bogdan Wenta áll nyerésre az exit poll szerint.
 

A szczecini és az olszytni választókkal nem készítettek exit poll felmérést, így innen csak a szavazatok megszámlálását követően állnak majd rendelkezésre adatok.
 

FOTÓ: Instagram / Michał Łepecki

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A piacvezető online bolt statisztikái elképesztően sokat javulnak évről évre, de úgy tűnik, hogy még mindig van hova nőni, ha black friday-ről van szó.

A Mexikóba menekült volt államfő szerint a lépés alkotmányellenes, és a történelem „legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa”.

Parlamenti többséget találni mindehhez katalán függetlenségpártiak nélkül már nem lesz olyan egyszerű.

A legfőbb ügyész kinevezésének módja miatt megszűnt Moldovában a kormánytöbbség, új kormányt alakítani a meglévő parlamenttel viszont nehéz lesz.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi fog történni, ha nyerünk? Hogyan néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen?
Elmondjuk a kulisszatitkokat!

Nem vicc, egy négy és fél órás videó meggyőzően elmagyarázza a legendás sorozat legabszurdabb jeleneteit is.

Egy újságírótól értesült a demokrata elnökjelölt-aspiráns arról, hogy a világ leggazdagabb embere is egy milliárdost akar demokrata elnökjelöltnek.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás