+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. november 4. vasárnap, 21:15
Az exit poll szerint Jacek Majchrowski fölényesen verte a Kaczyński által támogatott jelöltet.

A Krakkót immár 16 éve vezető polgármester az exit poll adatai szerint majdhogynem dupla annyi szavazatot (64,6 százalék) szerzett a lengyel önkormányzati választások második fordulójában, mint a Jarosław Kaczyński nevével fémjelezett szélsőjobboldali lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Małgorzata Wassermann (35,4 százalék) – adta hírül a gazeta.pl az exit poll adatokra hivatkozva. A portál arról is beszámolt, hogy Majchrowski stábja a hír hallatán eufórikus hangulatban ünnepel. 

 

A polgármester már a hivatalos eredmények előtt köszönetet mondott munkatársainak és a választóknak a győzelemért.

 

Az önkormányzati választás első fordulójában a szavazatok 44 százalékát megszerző városvezető az egész ellenzék támogatását élvezi. Második fordulóra azért volt szükség, mert az első körben Majchrowski nem szerezte meg az abszolút többséget, azaz a szavazatok 50 százalékát. Az eredményességi küszöb miatt – Krakkó mellett – több lengyel nagyvárosban is újból urnákhoz járultak a választópolgárok.

 

Gdańskban szintén győzött a hivatalban lévő ellenzéki polgármester, Paweł Adamowicz, míg Kielcében a helyi kézilabda csapat korábbi edzője, Bogdan Wenta áll nyerésre az exit poll szerint.
 

A szczecini és az olszytni választókkal nem készítettek exit poll felmérést, így innen csak a szavazatok megszámlálását követően állnak majd rendelkezésre adatok.
 

FOTÓ: Instagram / Michał Łepecki

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás