Folytathatja a baloldali polgármester Krakkóban

2018.11.04. 21:15

Az exit poll szerint Jacek Majchrowski fölényesen verte a Kaczyński által támogatott jelöltet.

Folytathatja a baloldali polgármester Krakkóban

A Krakkót immár 16 éve vezető polgármester az exit poll adatai szerint majdhogynem dupla annyi szavazatot (64,6 százalék) szerzett a lengyel önkormányzati választások második fordulójában, mint a Jarosław Kaczyński nevével fémjelezett szélsőjobboldali lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Małgorzata Wassermann (35,4 százalék) – adta hírül a gazeta.pl az exit poll adatokra hivatkozva. A portál arról is beszámolt, hogy Majchrowski stábja a hír hallatán eufórikus hangulatban ünnepel. 

A polgármester már a hivatalos eredmények előtt köszönetet mondott munkatársainak és a választóknak a győzelemért.

Az önkormányzati választás első fordulójában a szavazatok 44 százalékát megszerző városvezető az egész ellenzék támogatását élvezi. Második fordulóra azért volt szükség, mert az első körben Majchrowski nem szerezte meg az abszolút többséget, azaz a szavazatok 50 százalékát. Az eredményességi küszöb miatt – Krakkó mellett – több lengyel nagyvárosban is újból urnákhoz járultak a választópolgárok.

Gdańskban szintén győzött a hivatalban lévő ellenzéki polgármester, Paweł Adamowicz, míg Kielcében a helyi kézilabda csapat korábbi edzője, Bogdan Wenta áll nyerésre az exit poll szerint.
 

A szczecini és az olszytni választókkal nem készítettek exit poll felmérést, így innen csak a szavazatok megszámlálását követően állnak majd rendelkezésre adatok.
 

FOTÓ: Instagram / Michał Łepecki

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek