Kaczyńskiék nem tudták bevenni Varsót

2018.10.21. 21:40

A varsói polgármester-választáson az exit pollok szerint magasan verte a polgári-liberális koalíció által támogatott Rafał Trzaskowski a PiS jelöltjét, és más nagyvárosokban is ők arattak.

Kaczyńskiék nem tudták bevenni Varsót

Sok a közös Lengyelországban és Magyarországban. Illiberálisnak becézett kormány miatt épp az EU szégyenpadján ücsörgünk mindketten, és ez az illiberális kormánypárt ráadásul elég rendesen megosztja az országot, leginkább vidék-város viszonylatban.

Míg azonban Magyarországon áprilisban Budapest kivételével alig voltak helyek, ahol az ellenzék nyerni tudott, a vasárnapi lengyel önkormányzati választás azt mutatja: ott sokkal kiegyenlítettebb a helyzet. Az egy dolog, hogy

Varsót az exit pollok szerint 54 százalékkal hozta a PO és a Nowoczesna polgári-liberális koalíciójának színeiben induló Rafał Trzaskowski, aki a PiS-es igazságügyiminiszter-helyettest, Patryk Jakit győzte le

akkora arányban, hogy második fordulót sem kell tartani. (Azt akkor kell, ha senki nem vitte el az első fordulóban a voksok legalább 50 százalékát.)

Patryk Jaki már gratulált is ellenfelének. A PiS jelöltje egyébként mindent megpróbált: a kampányban még kávét is osztott a varsóiaknak, bár az annyira rossz volt, hogy ha valamire, inkább ellenszavazatra sarkallt.

De más nagyvárosokban is az ellenzék nyert: a nyugati nagyvárosokban, Wrocławban, Poznańban és Łódzban is nyert az ellenzék a Europe Elects által közölt exit pollok szerint, utóbbiban ráadásul hatalmas különbséggel, 70:25-ös arányban győzve le a PiS jelöltjét. Krakkóban egyelőre kérdéses a helyzet, az ellenzék ott a baloldali polgármester, Jacek Majchrowski mögé állt be, és a mostani 44:34-es exit poll alapján bár Majchrowski nyert, de szükség lesz második fordulóra.

De nem csak nyugaton termett babér a jobboldali ellenzéknek: a belarusz határhoz közeli, északkeleti Białystokban szintén a PO-Nowoczesna jelöltje nyert, és Lublinban is arra szavaztak, hogy folytassa a PO-s polgármester, Krzysztof Żuk. A PiS, illetve pontosabban a párt által támogatott jelölt csak a sziléziai Katowicében tudott nyerni az első fordulóban.

Azonban a 16 megyei közgyűlésből 9-et így is a PiS nyert az előzetes eredmények szerint. A PiS főleg a keleti területeken hódított, míg a PO-Nowoczesna által megnyert körzetek az ország nyugati részén vannak. 

Az önkormányzati választáson egyébként példátlanul magas volt a részvétel, meghaladta az ötven százalékot. Országos összesítésben a kormányzó PiS 32,3 százalékot szerzett (2014-ben ez még csak 26,9 százalék volt az önkormányzatin), az ellenzéki KO-koalíció, vagyis a Polgári Platform (PO) és a liberális Nowoczesna 24,7-et. A jobboldali PO négy évvel ezelőtt még 26,3 százalékot hozott.

Az önkormányzati választás egyik legnagyobb meglepetése a Lengyel Parasztpárt szereplése: bár a közvélemény-kutatók csak 5-7 százalék közé tették választás előtt az egyébként az Európai Néppártban helyet foglaló pártot, az országos összesítésben jó 16 százalékot hozott. (Igaz, ők az önkormányzati választásokon hagyományosan erősebbek, mint máskor.) Négy évvel ezelőtt ennél jóval izmosabban szerepeltek: akkor 23,9 százalékott hoztak országos összesítésben.

Ha szeretnéd tudni, hogy mi folyik Lengyelországban, miben hasonló, és miben más a PiS, mint a Fidesz, akkor ezt az interjút olvasd el.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek