Kommunista pestishez hasonlította a szivárványos zászlót Krakkó érseke

Szerző: Illés Gergő
2019.08.03. 10:20

„Nem marxista, nem bolsevik, de ugyanabból a szellemből született: neomarxista. Nem vörös, hanem szivárványos” – fogalmazott szentmiséjében Marek Jędraszewski.

Kommunista pestishez hasonlította a szivárványos zászlót Krakkó érseke

A lengyel kommunizmus időszakához hasonlította Krakkó érseke az LMBT-mozgalmat a nácik elleni, 1944-es varsói felkelés hetvenötödik évfordulóján tartott ünnepi misén, írja a TVN24 lengyel hírcsatorna angol nyelvű kiadása.

Marek Jędraszewski kifejtette, bár a kommunizmus már nem érinti Lengyelországot, sajnos még van újabb ellenség is: „Az országunkat már szerencsére nem érinti többé a kommunista pestis, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne valaki új, aki a lelkünket, a szívünket és a tudatunkat akarná irányítani.”

„Nem marxista, nem bolsevik, de ugyanabból a szellemből született: neomarxista. Nem vörös, hanem szivárványos”

– fogalmazott az érsek augusztus 1-jén, a krakkói Mária-templomban tartott miséjében.

Lengyelországban a katolikus egyház befolyása a mai napig rendkívül erős, részben azért, mert a kommunista rezsim idején a lengyel ellenállás szimbólumának számított. Pont a 2017 óta regnáló érsek, Jędraszewski egyik elődje volt az a II. János Pál is, akit 1978-ban pápává választottak, majd halála után, 2014-ben szentté is avatták.

Jędraszewski egyébként a homoszexualitásról tett fenti kijelentésén kívül már korábban is sikeresen kavarta fel az állóvizet kommentárjaival: a genderideológiát „a civilizációnk elpusztulásához vezető közvetlen útnak” nevezte, hozzátéve, hogy azt szembe kell szegülni a mizantropikus egyenlőséggel, amely „mostanában nagyon divatossá vált”. A korábbi teológiaprofesszor még Łódź érsekeként azt is kijelentette:

2050-re fehér embert alig találunk majd Európában, azokat szenzációként fogják majd mutogatni, mondván, hogy a fehérek „nem voltak képesek biológiailag elfogadni magukat”.

Az érsek a halloweenről is kifejtette nézeteit, melyben szerinte még játékos formában sem szabad részt venni. A halloween ugyanis „keresztényellenes ünnep”, ezért felszólította a szülőket és a tanárokat: „óvják meg a gyermekeket a terror és rettegés képeitől”, amelyek ellentétesek a keresztényi üzenetekkel.

Az LMBT-mozgalommal szemben egyébként Lengyelországban még máig elég komolyak az ellenérzések a társadalmon belül: Białystok városában idén tartottak először Pride-felvonulást, mely közel sem zajlott problémamentesen: a Pride-on rengeteg ellentüntető jelent meg, többek között szivárványos zászlókat égetve. Több randalírozót előállítottak a rendőrök, volt, hogy gumilövedékeket is be kellett vetniük az esemény során. A Gazeta Polska kormánypárti lengyel újság már az esemény előtt „LMBT-mentes zóna” feliratú matricákat osztogatott.

BORÍTÓKÉP: Marek Jędraszewski / a Gazeta Polska által osztogatott LMBT-mentes matrica

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek