Merre indul Merkel visszavonulása után a CDU? Valószínűleg jobbra

Szerző: Bukovics Martin
2018.11.01. 08:30

Merre viszi majd leendő pártelnöke a német CDU-t? Egyáltalán: ki lesz az? Merkel nyomán indulnak el, vagy új korszakot kezdve, Merkeltől jobbra helyezkedik majd a párt? Reimut Zohlnhöfer, a Heidelbergi Egyetem politikatudományi intézetének professzora válaszolt kérdéseinkre.

Merre indul Merkel visszavonulása után a CDU? Valószínűleg jobbra

Angela Merkel a héten robbantotta a bombát: decemberben mégsem pályázza meg pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségét, a kancellári pozícióban viszont 2021-ig kitartana, utána visszavonul a politikától. Hogy mindez mit jelent, és mi az értelme, már megírtuk mi is az Azonnalin, de kíváncsiak voltunk arra is, hogyan látják német politológusok a kancellár döntését. Elsőként Reimut Zohlnhöfer, a Heidelbergi Egyetem politikatudományi intézetének professzora elemezte a helyzetet az Azonnali kérésére.

+ + +

Merkel bukását látjuk, vagy egy előkészített visszavonulás első lépését?

Egy tervezett visszavonulás első lépése volt a bejelentés. Azzal, hogy ezáltal Merkel magához ragadta a kezdeményezést, megvan a lehetősége arra, hogy lépésről lépésre maga szabja meg a visszavonulását.

Ki követi Merkelt a CDU élén? Milyen erényekkel, tulajdonoságokkal, politikai nézetekkel kell, hogy rendelkezzen a CDU új vezetője?

Sok, egymástól nagyon különböző jelölt van. Mindegyikőjükben közös, hogy az a céljuk, hogy megállítsák a párt további zuhanását a közvélemény-kutatásokban és a választók fejében. Míg pár jelölt – jelesül Friedrich Merz és Jens Spahn – egy társadalompolitikában a középtől jobbra álló, gazdaságpolitikában némileg liberálisabb irányvonalat képviselne, addig Annegret Kramp-Karrenbauer lényegében egy következő Merkel. De pont a társadalompolitikában neki is konzervatívabb a profilja Merkelhez képest.

Milyen következményei vannak Merkel visszalépésének a CDU-ra nézve? Visszatolódik a párt jobbra?

Jelen pillanatban úgy néz ki, igen. Azt azért megjegyezném, hogy

Merkel gazdaságpolitikailag szintén jobboldalon kezdte, és a migráció témájában sem lehetett tudni róla sokáig, hogy liberális álláspontot képvisel.

Ezeket a nézeteket aztán feladta, mégpedig azért, mert koalíciós kormányokat irányított. Nem zárom ki, hogy a CDU új vezetői ugyanilyen irányváltásokra kényszerülnek majd kormányzásaik során.

Mennyire erős a CDU-n belül a konzervatív szárny? Képes ez egyedül arra, hogy eldöntse a pártelnökválasztást? 

Merkel alatt erősen meggyengítették a párt konzervatív szárnyát, így nem tudok elképzelni olyan körülményt, hogy ők egyedül határozzanak az új CDU-vezető személyéről. Egyébként ketten is ezt a szárnyat erősítik az elnökjelöltek közül: Jens Spahn és Friedrich Merz. A CDU-n belül mindig is fontos volt az egyensúly a baloldalibb és a konzervatív szárny között, most még inkább az, hiszen a baloldali szárny jelentősen erőre kapott az elmúlt tíz évben. 

Ki lesz Merkel utódja a kancellári pozícióban? Egyáltalán, maga akarja kiválasztani az utódját?

Nem gondolnám, hogy Angela Merkel leendő kancellárként szeretné láttatni az új CDU-elnököt.

És jó oka van rá. Merkel nagyon vitatott személyiség párton belül, az ő támogatása az általa támogatott elnökjelöltnek még árthat is, hiszen ezesetben az illető nem mondhatná magáról, hogy új korszakot szeretne kezdeni.

Gabor Steingart szerdai reggeli hírlevele Friedrich Merzről már ideális kancellárként ír. Neki milyenek az esélyei? Egyáltalán: kívülállónak, vagy nagy visszatérőnek látják őt?

Nehéz már most megbecsülni, melyik jelölt milyen esélyekkel indul decemberben, hiszen még azt sem tudjuk, a pályán van-e már minden induló.

Merz tíz évet töltött el a politikán kívül. Ez nagy előnye a CDU támogatói körében, hiszen a neve nem fonódik össze az elmúlt évek nehézségeivel.

Ebből a szempontból mondható tehát kívülállónak. Ám ugyanez már nem feltétlenül előny a pártfunkcionáriusok szemében, akiknek dönteniük kell az új pártelnök személyéről – hiszen mégiscsak nekik kell vállalniuk a felelősséget az elmúlt évek politikájáért.

NYITÓKÉP: EU2017EE / Flickr

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek