Merkel elkezdi a lassú visszavonulást

Szerző: Bukovics Martin
2018.10.29. 11:01

Bár úgy volt, hogy még egyszer utoljára megméretteti magát, a német kancellár és CDU-elnök úgy döntött: nem indul pártja decemberi kongresszusán a pártvezetőségért.

Merkel elkezdi a lassú visszavonulást

A Spiegel információi szerint Angela Merkel a CDU hétfő reggeli elnökségi ülésén bejelentette: mégsem indul a pártelnökségért decemberben. A német hetilap szerint ez azt jelenti, hogy Merkel levonta a tanulságokat a két nagy néppárt, az SPD és a CDU/CSU drasztikus gyengülését hozó bajorországi és hesseni tartományi választásokból. A kancellár pozíciója pártján belül is gyengült: szeptember végén hatalmas meglepetésre váltották le a CDU/CSU-frakció éléről Merkel bizalmasát, Volker Kaudert, és választottak meg a helyére egy viszonylag ismeretlen jelöltet.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a CDU-elnökség után a kancellárságról is lemond Merkel, pártja elnökségi ülésén legalábbis ezt mondta. Ez azért is érdekes, mert Merkel mindig is azon az állásponton volt, hogy egy kézben kell tartani a kormánypárt és a kormány vezetését. Vagyis

Merkel a lassú visszavonulását készíti elő – nem lenne meglepő, ha a kancellári pozíciót még ciklus közben átadná valakinek.

Bár van már három jelölt a CDU elnöki posztjára, ezek azonban komolytalanok. A lapok a kereszténydemokraták főtitkárát, Annegret Kramp-Karrenbauert; a Merkel-kritikus konzervatív szárny vezetőjét, Jens Spahn egészségügyi minisztert és az észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnököt, a talkshow-kban egyre gyakrabban feltűnő Armin Laschetet írják mint fő esélyeseket.

A CDU parlamenti frakciójának egy korábbi vezetője, Merkel egyik legrégebbi pártbeli ellenfele, Friedrich Merz a Frankfurter Allgemeinének rögtön be is jelentette: ő is indulna az elnöki székért.

Angela Merkel 18 éven át állt a CDU élén.

FRISSÍTÉS (13:35): Merkel bejelentette, 2021-ben sem a kancellári címet, sem a parlamenti képviselőséget sem pályázza meg, vagyis visszavonul a politikától. Addig viszont marad kancellár. Reméli, olyan CDU-elnököt talál magának a párt, amely képes lesz sikerrel venni a Merkel utáni időszak akadályait, tette hozzá.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek