+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. október 17. szerda, 23:55
Nem nehéz kitalálni! Naná, hogy Orbán Viktor! Előzőleg Weber megszavazta a magyar kormány ellen a Sargentini-jelentést.

Manfred Weber majdnem minden olyan ország vezetőjétől megkapta a támogatást az Európai Bizottság elnöki tisztségének jelöltségére, akik a Néppárt családjába tartozó pártok színeiben kormányoznak otthon, kivéve Orbán Viktorét – írja a Politico.

 

A lapnak két hivatalos forrás is megerősítette, hogy a német politikust hivatalos levélben már támogatásáról biztosította Bulgária, Horvátország, Ciprus, és Írország miniszterelnöke, Sebatian Kurz osztrák kancellár és Klaus Johannis román elnök is. Az már korábban is nyilvános volt, hogy őt támogatja Angela Merkel német kancellár. Ez azt jelenti, hogy a nyolc olyan országból, ahol olyan párt (vagy Románia esetében olyan pártbeli államfő) van hatalmon, amelyek EP-képviselői a Néppártban vannak, hét már Weber mögött áll.

 

Kivéve Orbánt, aki eddig nem jelzett semmit a képviselőcsoport vezetője felé.

 

A Politico  újságírói látták azt a levelet, amelyet Leo Varadkar, az ír miniszterelnök írt. Varadkar formális támogatásáról biztosítja Webert, mert szerinte megfelelő elkötelezettséggel, tapasztalattal és vízióval rendelkezik ahhoz, hogy ő legyen az Európai Bizottság új vezetője. 

 

„Úgy gondolom, hogy ő az európai politika egyesítő típusú személyisége volt mindig, és most is az”

 

– írja Varadkar. Weber a finn Alexander Stubbal fog megmérkőzni a jelöltségért a Néppárt novemberi, Helsinkiben megrendezendő kongresszusán: ott fogják eldönteni, hogy melyikük lesz a „Spitzenkandindat", azaz a csúcsjelölt.

 

Mivel az európai országok politikusai nem szólhatnak a jelöltség kérdésébe bele, így a támogatás valóban csak formális. Azonban várhatóan a pártok által delegált képviselők követni fogják az otthon megszabott irányt, így a bajor politikus a nagy esélyes. Főleg úgy, hogy a holland kereszténydemokraták, a görög Új Demokrácia pártja, és az Orbánnal szövetséges szlovéniai Demokrata Párt is kinyilvánították már, hogy szívesen látnák bizottsági elnökként Webert.

 

A francia konzervatívok (Lés Republicains) még nem döntöttek a kérdésben, de a napokban ők is be fogják jelenteni, kit favorizálnak.

 

Manfred Weber egyébként az Európai Néppárt frakcióvezetőjeként, pártjából, a CSU-ból egyedüliként megszavazta Magyarország ellen a Sargentini-jelentést és így a hetes cikkelyes eljárás megindítását.

 

Frissítés:

A 444 közben azt írja, hogy bár szerda este Orbán még valóban nem támogatta Webert, Rogán Antal bejelentette csütörök délelőtt, hogy inkább őt fogja a Fidesz, mint Alexander Stubbot. Megesik, hogy egy nagy döntés előtt jobb aludni egyet. 

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás