Szinte biztos nem lesz bizottsági elnök Weberből, a liberálisok és a szocik sem támogatják

Szerző: Illés Gergő
2019.06.20. 13:07

Nélkülük pedig a bajor néppárti Spitzenkandidatnak biztosan nem lesz többsége. Felpörgött az európai uniós politika!

Szinte biztos nem lesz bizottsági elnök Weberből, a liberálisok és a szocik sem támogatják

Nem támogatja Manfred Weber jelöltségét az Európai Bizottság elnöki posztjára az Szocialisták és Demokraták (S&D) és a liberális Renew Europe  – adta hírül a Politico csütörtök délután az EP-s frakcióvezetőkre hivatkozva.

Magára maradt

Weber az Európai Néppárt csúcsjelöltje, amennyiben megválasztanák, a szintén néppárti Jean-Claude Junckert váltaná a bizottsági elnöki tisztségben. Ugyanakkor egy csütörtöki brüsszeli találkozó előtt, ahol az EU vezetői az intézmények következő vezetőiről folytattak volna tárgyalásokat,

Webert parlamenti kollégái tájékoztatták, hogy a bajor jelölt nem bízhat támogatásukban.

Philippe Lamberts, a Zöldek frakcióvezetője sajtókonferenciáján bejelentette: „a liberális és szociáldemokrata csoportok vezetői hivatalosan is közölték az Néppárt frakcióvezetőjével, hogy Weber nem kapja meg a szavazataikat”. Ugyanakkor emlékeztetett: a hetvenöt fős zöld frakció még nem hozott egyértelmű döntést Weber sorsáról.

Dacian Cioloș, a liberális Renew Europe frissen megválasztott frakcióvezetője is arról beszélt, hogy Webert a rivális pártcsaládok nem fogják támogatni, nincs tehát többsége a néppárti csúcsjelöltnek az EP-ben. A román liberális vezető egyúttal kijelentette: pártcsaládja továbbra is Margrethe Vestager dán versenyképességi EU-biztost támogatja az EB-elnöki posztra.

Weberrel megy a kukába a csúcsjelölti struktúra

Ezzel úgy tűnik, hogy Weber, és az egész Spitzenkandidat-rendszer is mehet a levesbe:

eszerint a Bizottság következő elnökének az egyik tagállam EP-választásán is meg kell méretnie magát (ahogyan tette ezt Weber a bajor CSU listáján), és csak ezután válhat bizottsági elnökké. Az informális rendszer szerint a legerősebb pártcsalád Spitzenkandidatja bírja a parlament támogatását, még ha az Európai Tanács nem közvetlenül megválasztott jelöltet is szeretne elfogadtatni. Miután a Néppárt továbbra is maradt a legerősebb pártcsalád – a 751-ből 182 mandátummal –, ez a megállapodás szerint Manfred Weber lehetett volna.

Ugyanakkor a csúcsjelölti rendszert több pártcsalád sem támogatta: a Renew Europe elődje, az ALDE szerint ugyanis transznacionális listákon kéne szavazni a bizottsági elnökre, hiszen az, hogy például Weber elindult egy németországi párt listáján, nem ad az összes EU-tagállamra vonatkozó, közvetlen demokratikus felhatalmazást.

Ki lesz tehát a következő bizottsági elnök?

Ez az, amit egyelőre lehetetlen lenne megmondani. A májusi EP-választásokon ugyanis sokkal megosztottabbá vált az uniós politika:

felbomlott ugyanis az évtizedes minta, ahol a Néppárt és a szocialisták együtt elhozták a mandátumok több mint felét, így sima nagykoalícióban egymás között osztották le a fontosabb tisztségeket.

2019-ben ugyanakkor már senkinek sincs ilyen egyszerű dolga: az EPP 182 és az S&D 153 mandátuma együtt csak a mandátumok 44-45 százalékát adja. A tárgyalóasztalnál tehát helyet kell szorítani egy harmadik erőnek is: a klímavédelem ügyében és emberi jogi kérdésekben a Néppárttal nagyokat csatározó Zöldeknek, vagy az uniós status quo-t felborítani kívánó, Macron pártjával kiegészülő liberálisoknak.

Épp ezért a következő bizottsági elnök posztjára több jelentkező is felmerülhet,

a legesélyesebb kompromisszumos jelölt talán a szintén EPP-s Michel Barnier brexit-főtárgyaló lehet:

abban ugyanis szinte konszenzus van az egyes pártcsaládok között, hogy Barnier jó munkát végzett a britekkel való tárgyalásokon és hatékonyan tudta képviselni az EU álláspontját. Barnier mellett ráadásul még a Fidesz is kampányolt 2014-ben, és a liberálisok számára is egész elfogadható jelölt, így róla még biztosan hallani fogunk.

Bár egyelőre igen valószínűtlen, de technikailag még egy balliberális bizottsági elnök sem elképzelhetetlen, ugyanis ha a szélsőbalos GUE/NGL összeállna az S&D-vel, a Zöldekkel és a Renew Europe-pal, már születhetne balliberális többség is. Persze ezt akadályozza, hogy a piacpárti liberálisokkal a szélsőbalnak nagyon komoly fenntartásai vannak.

Frissítés (13:45): A Politico eredeti cikkében még arról írt, a Zöldek is kihátráltak Weber mögül. Később ezt korrigálták, a zöld frakció ugyanis még nem hozott végleges döntést Weber sorsáról. Cikkünket ennek megfelelően mi is javítottuk.

BORÍTÓKÉP: Alexis Haulot / Európai Parlament (2019)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek