Ki segít az ellenzékből Hadházynak?

Szerző: Hutter Marianna
2018.09.21. 18:48

Volt pártja, az LMP még nem döntött, hogy segít-e Hadházy Ákosnak egymillió aláírást összegyűjteni az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, viszont az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum is támogatja azt. Elviekben a Jobbik is, de ők aláírásgyűjtés helyett inkább az országgyűlési határozatok erejében hisznek. Körkérdésünkből az is kiderül, bevennék-e Hadházyt a Momentumba.

Ki segít az ellenzékből Hadházynak?

Hadházy Ákos egymillió aláírás összegyűjtésével érné el azt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A célja nem népszavazás kiírása az ügyben, hanem amint az Azonnalinak fogalmazott: nyomásgyakorlás. Körbekérdeztük az ellenzéki pártokat, segítenek-e az LMP-ből kilépett független politikusnak ebben.

A DK és az MSZP is gyűjt majd Hadházynak

„Ez egy európai ügy, pártokon felül kell állnia, ezért a DK kitelepülő pultjainál is lesz ezekből az ívekből, nálunk is alá lehet írni” – mondta megkeresésünkre Rónai Sándor, a párt szóvivője.

Kérdésünkre, hogy kifejezetten Hadházy miatt fognak-e standolni a DK-sok, úgy válaszolt, a pártnál „készül valami”, de további részleteket egyelőre nem árult el.

Elmondta, a DK a kezdetektől támogatja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, szükség van rá ahhoz, hogy ne lehessen ellopni az európai adófizetők pénzét. Kérdésünkre Rónai elismerte, hogy Hadházy célkitűzése ambíciózus, egymillió aláírás sok, ráadásul miután kilépett az LMP-ből, párt sem áll mögötte, de ettől függetlenül a DK szurkol neki.

Az MSZP is támogatja Hadházy Ákos kezdeményezését, külön íveken fogják gyűjteni az aláírásokat – mondta Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke. Ennek érdekében Harangozó Tamás már fel is vette a kapcsolatot Hadházyval. Nyakó István emlékeztetett: a szocialisták az ügyben népszavazási kezdeményezést is beadtak.

Egyébként  az aláírásgyűjtéssel Hadházynak nem célja népszavazást kiiratni, hiszen erről a kérdésről – miután nem a parlament, hanem a kormány hatásköre – ilyet nem is lehetne tartani. Az NVB el is kaszálta emiatt a szocialisták emlegetett kezdeményezését.

A Párbeszéd örül az adatbázisnak, a Jobbik inkább országgyűlési határozati javaslatokkal harcol

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is arról számolt be: pártjuk a kezdeményezés mellé áll, minden bizonnyal aktivisták is segíteni fogják az aláírásgyűjtést. Szerinte az a kezdeményezés értelme, hogy hitet adjon az ellenzéknek. „Ha azt látják az emberek, hogy van olyan ügy, amire százezrével összejönnek az aláírások, akkor érzik, hogy mégis többségben vannak” – mondta kiemelve az ügy szimbolikus fontosságát. Emellett Tordai a kezdeményezés logisztikai jelentőségét sem becsüli le.

Úgy vélte, pozitív hozadéka lehet az, ha Hadházy Ákos egy egymilliós adatbázissal fog rendelkezni, ami lehetővé teszi az állampolgárok közvetlen elérését ebben a „médiahiányos” állapotban.

„Ha tagjaink, szimpatizánsaink alá kívánják írni a kezdeményezést, annak semmi akadálya, magam is egyetértek ezzel, de a Jobbik próbál más eszközöket is igénybe venni, hiszen népszavazást sajnos nem lehet tartani erről a kérdésről” – válaszolta Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője. A diplomatikus szavakból tehát úgy tűnik, ők aktivistákkal nem fogják segíteni a kezdeményezést.

A Jobbik, mint mondta, támogatja az ügyet, például van bent az Országgyűlés előtt egy olyan határozati javaslatuk, amivel szeretnék rábírni a kormányt az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra. Ez egyébként – még ha valamilyen csoda folytán meg is szavazná a parlament – semmilyen garanciát nem jelentene arra, hogy a kormány így is tesz majd.

Az LMP még gondolkodik, a Momentum támogatja Hadházyt, és „papíron” akár a pártba is bevennék

„A Momentum főként szakmai tudással, szoftverekkel járul hozzá a gyűjtés sikeréhez, de természetesen a tagok számára nyitva áll a lehetőség, hogy segítsenek az aláírásgyűjtésben" – írta a párt az Azonnalinak. A Momentum támogatását az is látványosan mutatta, hogy két politikusuk, Berg Dániel és Hajnal Miklós csütörtökön ott volt a kezdeményezés megnyitóján. Hajnal azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy bevennék-e Hadházyt a Momentumba, úgy válaszolt, még nem gondolkodtak ezen, és nem tudnak arról, hogy be akarna lépni.

Ám ha így lenne, ő nem látná kizáró okát ennek, amennyiben Hadházynak büntetlen az előélete és nem volt MSZMP-tag, „papíron simán jöhetne”.

Hajnal szerint ugyanakkor Hadházy Ákosnak elég sok rossz tapasztalata lehetett a pártokkal és bár úgy véli, a Momentum egy jobban működő közösség, de megérti, hogyha valaki pártokon kívül akar érvényesülni.

Az ügyben kerestük az LMP szóvivőjét, Kanász-Nagy Mátét is, aki azt mondta, a párt ezzel kapcsolatos döntése még folyamatban van.

Hogy Hadházy Ákos maga mit gondol az aláírásgyűjtésről, és belépne-e a Momentumba, vagy inkább saját mozgalmat alapítana, azt ebben a videóban mondta el az Azonnalinak:

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek