Miért gyűjt aláírásokat Hadházy?

2018.09.20. 17:26

Mire lesz jó, ha Hadházy Ákos összegyűjt egymillió aláírást? Hogyan segít neki a Momentum? Alapít-e saját mozgalmat? Elköltözik-e Szekszárdól? Videóinterjú.

Csütörtökön hivatalosan is elindította Hadházy Ákos korábbi LMP-s, jelenleg független parlamenti képviselő azt az aláírásgyűjtést, amivel azt szeretné elérni, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Ez az uniós szerv kivizsgálhatná az EU-s pénzek elcsalását a tagállamokban, de nem kötelező hozzá csatlakozni. Magyarország nem tagja az erre vonatkozó uniós megerősített együttműködésnek, és csak a kormány dönthet arról, hogy ez változzon. Mivel az ügy nem a parlament, hanem a kormány dolga, így népszavazást sem lehet róla tartani. Az NVB el is kaszálta nyáron az MSZP erre irányuló kezdeményezését.

De akkor mégis mire gyűjti az aláírásokat Hadházy? Nyomásgyakorlásra – felelte, ő ugyanis továbbra is bízik benne, hogy egymillió aláírással lehet hatni a kormányra.

Úgy akar a kormányra hatni, hogy közben ígéri: nem kerülnek ki a Fideszhez az aláírók adatai. Arra a kérdésre, hogy egy jövőbeli saját párt adatbázisához még jól jöhetnek az adatok, azt mondja: szigorúak az adatvédelmi szabályok. Azonban valóban nem akar magányos lovag lenni, hiszen egy magányos politikus egyedül nem tud semmit elérni. Ugyanakkor inkább mozgalmat alapítana, mint pártot.

Azt konkrétan nem árulta el az Azonnalinak, kiket venne be ebbe a mozgalomba, de annyit elmondott:

Márki-Zay Péterrel nagyon jó a kapcsolata, Schiffer Andrással viszont nem szívesen dolgozna újra együtt.

És mit szól az ötlethez, hogy belépjen az aláírásgyűjtését segítő Momentumba? Ez is kiderül a videóból.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek