Vona szerint a holtak seregének legyőzése fontosabb a vitáknál

Szerző: Kiss Brigi
2018.09.05. 09:38

Több mindenben értett egyet, mint amiben nem Vona Gábor és Keresztes László Lóránt a Lehet Más a Jövő szabadegyetemén tartott vitáján. Az öncélú ellenzéksiratást például mindketten abbahagynák, de abban már nem álltak azonos oldalon, hogy le lehet-e váltani a Fideszt választáson, és le lehet-e nyomni a kormánypártot a migráció tematikájában. Vona még egy Trónok harcás hasonlatot is bedobott jelenlegi magyar állapotokra vonatkoztatva.

Vona szerint a holtak seregének legyőzése fontosabb a vitáknál

Bár nem mindenben értettek egyet, de láthatóan kölcsönös szimpátiával ült le egymás mellé a vloggerré váló Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke, illetve Keresztes László Lóránt, az LMP jelenleg társ nélküli társelnöke az ökopárt ifiszervezete, a Lehet Más a Jövő táborában kedden, Lajosmizsén. 

Abban például hasonló állásponton voltak, hogy az öncélú ellenzéksiratásnak nincs értelme. Vona Gábor szerint ebből már mindenkinek elege van, noha abban van igazság, hogy nem egyszerű ma ellenzéki politikusnak lenni. Keresztes László Lóránt erre rákontrázva kifejtette: számára önmagában az sem cél, hogy az LMP sikeres legyen, mert a párt is csupán egy eszköz arra, hogy lebontsák a rendszert, ami szerinte tönkreteszi az országot.

Itt egyébként volt egy ellentét közöttük:

Keresztes szerint le lehet váltani a Nemzeti Együttműködés Rendszerét választáson, Vona szerint viszont nem.

A Jobbik volt elnöke úgy látja, jelenleg nincsenek meg a magyar társadalom energiái arra, hogy választáson váltsák le a Fideszt, de a rendszer szerinte is bukni fog előbb-utóbb.

Erre a helyzetre pedig készen kell állnia az ellenzéknek. Utóbbit az LMP társelnöke is így látta, hozzátéve: a NER akkor fog kritikus helyzetbe jutni, ha az emberek látnak majd hiteles, erőt felmutatni képes alternatívát.

A folytatásban azt elemezték, miért alakulhatott ki a jelenlegi rendszer, illetve miért támogatják még mindig annyian. Vona szerint

nem arról van szó, hogy van hárommillió diktatúrára éhes, lelketlen ember, aki Orbánt hatalomban tartja.

A Jobbik volt elnöke úgy látja: a liberalizmus megtaposta a számára szent értékeket, és ezt mások is így érezhették. A kérdés csak az, ezt ki hogyan dolgozta fel. Vannak, akik most emiatt állnak bosszút, de szerinte ez nem jó irány, mert ez csak újabb bosszút fog szülni, és ebből ki kellene szállni végre.

Szóba került Orbán Ráhel pelenkaügye is, amiről Vona azt mondta: szerinte jogos volt a felháborodás, ilyesmi mindenhol kiverné a biztosítékot. Ugyanakkor ő nem is Ráhelre haragszik, hanem az édesapjára. Keresztes László Lórántot viszont elszomorította, hogy ez az ügy mennyire végigszaladt a közbeszédben, miközben például a devizahitelesek támogatására ötven ember jár el tüntetni.

Ezt követően a migráció témája került a beszélgetés középpontjába. Itt szintén volt egy látványos ellentét Keresztes és Vona között. Míg az LMP társelnöke úgy látta, lehet, és kell is komplexen beszélni a témáról, annak okairól, és elmondani, hogy a Fidesz nem a lényegről beszél, és bár tüneti kezelést ad, megoldást nem a problémára, addig

Vona szerint a migráció ügyében nem lehet lenyomni a Fideszt,

mert a kormánypárt annyira leegyszerűsítette a kérdést. Szerinte maximum a még nagyobb félelemkeltés működhetne.

Mit kifejtette: hiába igaz ezerszer inkább az, amit Keresztes mond, mint amit Orbán, erre nem fognak rezonáli az emberek, mert ezzel szemben amiről a Fidesz beszél, az az életbenmaradásról, a biztonságról szól.

Hozzátette: ők megpróbálták felültematizálni a migrációt a bérunióval, de nem jött be. Ráadásul az se érdekelt senkit, hogy amúgy migráció kérdésében egyetértettek a Fidesszel, vagy hogy ők vetették fel a kerítés ötletét. Keresztes egyébként leszögezte: a migráció kapcsán a problémafelvetésben egyetért a Fidesszel, de a válaszaikkal nem. 

A folytatásban

a Sargentini-jelentésről és a 7-es cikkely szerinti eljárás megindításáról szóló kérdésre mindketten azt mondták, hogy ők nem szavaznák meg azt, ha az Európai Parlamentben ülnének,

és abban is mindketten egyetértettek, hogy nem kívülről, hanem belülről kell lebontani a rendszer, ráadásul a kormány miatt nem lehet egy egész országot büntetni.

Vona ehhez még hozzátette: szerinte

az EU egy gittegylet, ezt ismerte fel Orbán is, aki rájött: hogy bármit megtehet, mert úgysem fognak vele semmit csinálni, és nem is tudnak.

De más nagyhatalmak sem fognak beavatkozni, mert Orbán megkötötte a maga alkujait pélául Németországgal, amelynek elsősorban az autógyárai a fontosak. Hozzátette: ahhoz, hogy az ellenzék érdemi változást tudjon elérni,  ahhoz a nemzetközi konstellációnak is változnia kell.

Orbán Viktor legutóbbi kijelentése kapcsán, miszerint az, hogy Magyarország a legnyugatibb keleti nép Európában, de ez nem sértés, hanem dicséret, Vona kifejtette: van abban igazság, amit a miniszterelnök mondott. Szerinte bennünk van keleti és nyugati komponens is, és hol az egyik, hol a másik uralkodik el bennünk. Most éppen a keleti vonal erősödött meg túlzottan, így jó lenne újra annak nekibuzdulni, hogy a nyugathoz akarjunk felzárkózni.

Leszögezte: ő a mai napig vonzódik a kelethez, de ha választani kell, akkor szerinte inkább a nyugathoz kell tartoznunk. De egyébként azt látná a legjobbnak, ha a magyarok hidat tudnának képezni kelethez és nyugathoz egyaránt. Keresztes úgy látja: Orbán azért nyit keletre, mert már csak ott van piac Orbán politikájra.

A közönség kérdései során több korábban emlegetett téma is előkerült, de volt olyan is, ami a beszélgetés során nem került elő, például az LMP és a Jobbik, illetve a Momentum közötti együttműködés ügye. Ebben a témában egyébkét

mind Keresztes, mind Vona azt képviselte, hogy meg kell adni a lehetőséget a pártok közötti együttműködésre,

de mindketten hozzátették, hogy nem pártvéleményt mondanak, hanem csak a sajátjukat. Vona szerint mindezt például az önkormányzati választások során meg lehet úgyis tenni, hogy nem országos együttműködés alakul az LMP, a Jobbik, és akár a Momentum között, hanem csak a pártvezetőségnek hagynia kell, hogy helyben egymásra találjanak a felek. 

A jelenlegi magyar helyzetet egyébként Vona a Trónok harcához hasonlította: miközben

ellenzéki oldalon még mindig azon megy a harc, hogy kié legyen a vastrón, aközben jön északról a holtak serege.

Szerinte előbb meg kellene védeni a világunkat a holtak seregétől, és csak utána kellene lefolytatni a pártok között meglévő vitákat.

Keresztes szerint ha egy ilyenegyüttműködés körvonalazódna, az rendkívüli veszélyt jelente a NER-re. Viszont ő úgy látja, hogy ennek fúrása nem csak a Fidesz, hanem a régi baloldal érdeke is lenne. Hozzátette: egyébként a Fidesz már régen nem létezik pártként, csak egy hatalomtechnikai gépezet, egy „bolsevik förmedvény”, de szerinte ennek része a régi baloldal is. Ő is azt tudja egyébként elképzelni, hogy helyi szinten legyen együttműködés, bevonva a hiteles civilket is.

Arra a kérdésre, hogy beszélgetett-e már erről Sneider Tamással, a Jobbik jelenlegi elnökével, azt mondta: ha tárgyalnának, se mondaná el, mert ezt nem a nyilvánosság bevonásáva kell intézni.

Ami még kiderült a kérdések során: sem Vona Gábor, sem Keresztes László Lóránt nem szívesen menne ki a Pride-ra. Az LMP társelöke például úgy látja, az nem segíti a melegek elfogadásának ügyét.

A vitát Hutter Marianna, az Azonnali újságírója moderálta, a teljes beszélgetést itt tudjátok visszanézni:

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek