Orbán Ráhel szaros zacskójával lett teli a horvát, a szerb és a bosnyák média is

Szerző: Techet Péter
2018.08.21. 17:21

A horvát sajtó szerint gyalázat, hogy a magyar miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel egy horvát autópálya mellett szabadult meg a használt pelenkáktól a nyaralásról hazafelé tartva.

Orbán Ráhel szaros zacskójával lett teli a horvát, a szerb és a bosnyák média is

Amint a Demokratikus Koalícióhoz közel álló hírportál, a Nyugati Fény egy olvasójuk felvétele nyomán beszámolt: a horvátországi nyaralásukról hazafele tartó Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István a horvát autópályán megállt, és kidobott az út szélére egy szaros pelenkával teli zacskót.

A hír a hovát médiánál is kiverte a biztosítékot, majdnem az összes nagyobb horvát és bosnyák internetes lap beszámolt róla. Íme egy kis válogatás a kommentekből is szemezve.

„Gyalázat!“

A jobboldali bulvárnapilap, a 24Sata internetes oldalán azzal a címmel hozta a hírt, hogy „Gyalázat! Orbán lánya kidobta a pelenkát az út mellé“. A lap a cikkét úgy kezdi, hogy

„minket arra tanítottak, idegen országban viselkedjünk rendes vendég módjára, ne úgy, ahogy a magyar miniszterelnök lánya“.

A lapot „sokkolta“, amit a képeken látott, hogy Orbán Viktor lánya egyszerűen az út szélére helyezi a pelenkával teli zacskót. A kommentelők szerint a lány „példát mutatott magyar kultúrából“, egy másik szerint pedig eleve ilyen a magyarok higiéniája. Egy kommentelő megjegyezte, hogy „ő (mármint Orbán – a szerk.) eközben meg azt akarja, hogy a bevándorlók viselkedjenek kulturáltan“.

„Királyi pár“

Még keményebb címmel jött a fiumei baloldali napilap, a Novi List, amely a „királyi pár primitivitásáról“ írt. A napilap kiemeli, hogy a Tiborcz-Orbán-házaspárt Magyarországon „királyi párnak“ szokás hívni. A második legolvasottabb napilap, a liberális Jutarnji List címében idézi a fotót készítő magyar turistát: „Miért nem nevelt meg apád viselkedni?“ A lap arról ír, hogy

Orbán lánya „gyalázatos szituációba“ került.

A pelenkaügyről részletesen beszámolt a Telegramm.hr hírportál is, amely „Orbán botrányos lányáról“ írt.

Délutánra gyakorlatilag az összes nagyobb horvát hírportálon kint voltak a képek és a felháborodott kommentek: a baloldali Indextől a zágrábi Nacional hetilap internetes oldalán át a legolvasottabb Tportalig. A hír megjelent a szélsőjobboldali Dnevno oldalán is, bár ők kérdőjelesen hozták a történetet. A horvát televíziók közül az egész ex-jugoszláv térségben sugárzó N1 hírtévé, a Nova TV és a horvát RTL csatorna vette át eddig a Nyugati Fény sztoriját. 

A hír nem csupán a horvát, de az egész ex-jugoszláv térség sajtóját bejárta. Orbán Ráhelék zacskójáról beszámolt többek között a bosnyák Avaz napilap, és a két legnagyobb szerb bulvárnapilap, a Blic és – Panyi Szabolcs indexes újságíró twitterje alapján – a Kurir is. A főleg a nyugat-európai szerb vendégmunkások között népszerű Vesti is beszámolt az ügyről, szintén „botrányos Orbán lányról“ írva.

Orbán évek óta Horvátországban nyaral

Mint ismert, Orbán Viktor a családjával évek óta mindig Horvátországban nyaral. Ez vélhetően a magyar kormányfőnek még a tuđmani időkből datálható horvátpártiságával függ össze. (Orbánt és a hajdani horvát, autoriter államfőt, Franjo Tuđmant itt hasonlítottuk össze.) Az idei orbáni nyaralás pontos helyét nem árulták el a sajtónak, de valahol Abbázia (Opatija) közelében lehetett, ugyanis Orbán Viktor ott találkozott a múlt héten egy rövid és informális megbeszélés keretében Andrej Plenković horvát konzervatív kormányfővel. Plenković jelenleg Fiumében és Opatijában tölti a szabadságát – rendszeresen lehetett vele piacon vagy élelmiszerboltban találkozni, amint arról a Novi List napilap beszámolt.

Orbán és Plenković noha egyazon pártcsaládba, az Európai Néppártba tartoznak, nem felhőtlen a viszonyuk.

Orbán elsősorban az oroszpárti, nacionalista államfővel, Kolinda Grabar-Kitarović-tyal van inkább jóban, Plenković a merkeli és macroni vonalat követi. (Orbán horvátországi megítéléséről itt írtunk.) A MOL és az INA ügye is megterheli a két ország kapcsolatát, bár a horvát média úgy tudja, Plenkovićnak nem olyan fontos visszaszereznie az INA-t. A MOL horvátországi jelenléte inkább a horvát baloldal szemében szálka.

A pelenkaügy a szerdai printlapokban is megjelent Horvátországban, itt olvashattok róla.

NYITÓKÉP: a 24Sata címoldala

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek