Rabszolgaexporttal vádolja a románokat az olasz belügyminiszter

2018.08.10. 17:05

Kisebb diplomáciai botrány kerekedett az olasz belügyminiszter kirohanásából.

Rabszolgaexporttal vádolja a románokat az olasz belügyminiszter

Kihúzta a gyufát Matteo Salvini a románoknál, miután azzal vádolta meg őket és a bolgárokat, hogy „rabszolgákat” exportálnak Olaszországba, számolt be a Balkan Insight. A szélsőjobboldali tárcavezető egy 12 halálos áldozatot követelő buszbaleset után kelt ki a helyi sajtónak a délkelet-európai EU-tagok ellen. A tragédiában Olaszországban illegálisan tartózkodó nigériai munkások vesztették életüket.

Mint a Transindex írta, 200 bevándorló munkás tiltakozott nemrég Olaszországban a Le a rabszolgasággal! szlogent hangoztatva. A tiltakozást az váltotta ki, hogy több társuk is meghalt két balesetben Foggia város közelében, amikor túlzsúfolt járműveken visszatértek a munkából. A kolozsvári portál arról is beszámol, hogy Salvini a maffia számlájára írja az eseteket.

A Lega pártot vezető belügyminiszter szerint ezreket tartanak bérminimum alatt a bűnözők, és ha ezek az emberek nem lennének ott, akkor az üzlet sem menne ilyen jól.

Salvini megkérte a román és bolgár hatóságokat, hogy tegyenek valamit az ügyben, ellenőrizzék, ki hogyan hagyja el az országot. (A politikus és a maffia viszonyáról Techet Péter írt nemrég az Azonnalin.) Salvini azt is felidézte, hogy a héten az olasz határőrök 300 bulgáriai regisztrációval rendelkező gépjárművet foglaltak le, miután kiderült, semmiféle biztosításuk nincs.

A román külügyminisztérium közleményben reagált Salvini kirohanására, elfogadhatatlannak nevezve azt. Emellett hangsúlyozták, hogy a bűncselekmények elkövetőit sztereotípiáktól mentesen kell kezelni, és tartózkodni kell az etnikai és egyéb diszkriminációtól.

Az ügyben Ioan Mircea Pascu EP-képviselő is felszólalt, aki úgy látja, hogy

az olasz hatóságoknak nem a kihasznált román és bolgár munkásokat kellene támadnia, hanem az őket sanyarú körülmények között foglalkoztató olasz munkaadókkal szemben kell fellépniük.

Az Olaszországban élő román nők érdekvédelmi szervezte, az ADRI ugyancsak ezen az állásponton van, bár azt is fontosnak tartották leszögezni, hogy a román kormánynak is feladata az állampolgárok figyelmének felhívása a külföldi munkavállalás veszélyeire.

Többszázezerre tehető a dél-olaszországi mezőgazdaságban illegálisan foglalkoztatott idénymunkások száma, akiket többnyire román, bolgár és albán szervezett bűnözői körök koordinálnak. A sajtó több ezer olyan román és bolgár nőről tud, akiket szexuális szempontból is kihasználnak a délolasz farmokon.

FOTÓ: Matteo Salvini / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek