Orbánnal az első csata időpontja: jövő tavasz

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2018.07.01. 11:21

Aki az EP-választásra felkészületlenül érkezik, az felejtse el az önkormányzati választásokat is, 2022 májusra meg vegyen ki szabadságot, semmi dolga nem lesz már.

Techet Péter írt egy cikket az Azonnalin, ahol azt taglalja, helyesen, hogy hiú remény volna azt várni, hogy az Európai Néppárt majd jól kidobja Orbán Viktort, mert nem elég európai. Nem sorolom itt el a cikk érveit, mert jó összefoglaló, tessék elolvasni.

Azonban a cikk nem jelenti azt, hogy a 2019-es EU parlamenti választás ne hozhatna gyökeres változásokat az EU, Orbán Viktor, a Fidesz és még csomó más ember és csoport életében. Ezek a változások alapvetően befolyásolhatják az EPP és Orbán Viktor viszonyát és a magyar politikát is.

Valóban, magától a kutya nem gondol arra, hogy Orbánt ki kellene rakni az EPP-ből. Miért is tennék, hiszen hűséges, csinálja, amit mondanak neki.

Pontosan ellentéte annak a Brüsszellel harcoló keresztes lovagnak, akinek itthon beállítják. Ha megnézzük az EP párteloszlását, megértjük, hogy miért fontosak az ilyen, bő tucatnyi szamurájt küldő vidéki daimjók.

Ha viszont megnézzük, hogy a nagy európai országok választásain mi a trend, akkor azt látjuk, hogy a hagyományos európai nagypártok válságban vannak. Németországban tavaly ősz óta folyamatos a kormányválság, mert a hagyományos jobb- és baloldali nagypárt egyike sem bírt elég szavazatot szerezni a kormányzáshoz. Olaszországban győzött az alternatív mozgalom. Franciaországban a jobb, a bal, és a szélsőbal-szélsőjobb pártokat egyszerre megverve lett elnök egy pragmatikus neoliberális és karizmatikus politikus. Angliában a tory párt a teljes nevetségességbe süllyed. Naponta van új műszó a semi-soft-but-rather-hard brexitre. A Labour pedig ugyan stabil, de stabilan egy chavezista hippi vezeti.

Mindenütt feltűntek új pártok

Van, amelyik kormányra került, van, amelyik (az AfD) bejutott a parlamentbe és szép csendben kiderül róla, hogy egy villanyszámlát sem képes önállóan befizetni, annyira cselekvőképtelen.

Az Európai Parlamentben jelenleg nagyjából rend van. Van egy nagy jobbos konzervatív párt, telis-tele naftalinszagú vén kereszténydemokratával. Van egy jó nagy balos-szocdem párt, egykoron hippiként kezdett, de már évtizedek óta egy S-Klasse hátsó üléséről proletárforradalmárkodó alakokkal, meg persze keleti utódpárti emberekkel. Van egy jó kis liberális párt, egy nehezen komolyan vehető, folyton hangoskodó vezetővel. Van nacionalista párt is, meg viccpárt is, a világ egyik legjobb stand-up komédiásával, Nigel Farage-zsal. Ez így egy

teljesen okés, régivágású parlament, mintha egy nyolcvanas-kilencvenes évekbeli Bundestagot, House of Commonst vagy Országgyűlést látnánk. Na, ezeknek lett vége az utóbbi években.

Azt is tudjuk, hogy miért: ideológiai kiüresedés, megválasztásukat evidenciaként kezelő, belső pártharcokra koncentráló, reakcióképtelen politikusok, akik elszoktak a bokszmeccs-jellegű politikától. Többek között ezért sem tudnak sokszor mit kezdeni az ösztönös tehetségű politikus Orbán Viktorral. A kérdés egyszerű: vajon az EP megmarad ennek a békebeli felosztású parlamentnek, vagy tükröződni fog benne az utóbbi 3-4 év európai trendje? A választ megmondani szinten lehetetlen.

És még akkor nem is számoltunk Emanuel Macronnal, aki szinte biztosan megpróbálja majd átvenni az irányítást az EP felett. Még az is lehet, hogy az En Marche valami újfajta pártkoalíció élére próbál majd állni és csábítani pártokat mindenfelől a zászlaja alá. Ki tudja. Ha lesz ilyen, oda Orbánt nemigen hívják majd meg. Esetleg Ficót igen.

De az is lehet, hogy ilyen „puccskísérlet” hiányában is előretörnek majd olyan erők, akik nem feltétlenül vágynak valamelyik nagy gyűjtőpártba, hanem boltolnak majd a többi kicsivel. Kicsit sem kizárt, hogy ebben majd Putyin (és a CIA, ld. ír népszavazás) keze is benne lesz.

Mit fog Orbán Viktor csinálni? Kivárni!

Orbán pontosan tudja, hogy bármilyen, kicsit is demokratikus rendszerben, a közvetlen választásnál erősebb legitimáció nincsen. Vagyis az ő helyét és értékét az EU-ban nem az határozza meg, hogy épp mit mond, hanem az, hány képviselőt visz az EP-be. Ha sokat, akkor bele fog kapaszkodni az adott esetben a létéért küzdő Néppárt. Vagy épp nagyon kedvező feltételekkel fogja csábítani egy új, euroszkeptikus erő, és kerül ezzel szupererős zsarolási pozícióba.

Minden azon múlik tehát, hogy a Fidesz hogy szerepel az EP-választásokon. Az önkormányzati választás rutinfeladat, a fontos választás a 2019-es európai parlamenti választás lesz.

Az EP-választáson ugyanis nincs koalíciókényszer, nem kell fedélzetre venni Gyurcsány Ferencet és Fodor Gábort. A részvétel várhatóan jelentősen alacsonyabb lesz az országos választásnál, könnyebb átvinni a küszöböt csak a törzsszavazókkal a fedélzeten.

Teljes bizonysággal megjósolható, hogy mit fog csinálni a Fidesz

Fullos háborús kampány (Védjük meg Magyarországot Brüsszeltől!) és mozgósítás lesz, nagyon sok pénzből. A határon túli magyar pártokat is bődületes összegekből fogják majd kistafírozni, hogy onnan is hozzájuk hű embereket tudjanak bejuttatni. Nem kizárt az sem, hogy a magyarországi EP-választás kampányába aktívan be fognak szállni, nemcsak fű alatt. Lehet, hogy Macron le fog hajolni egy-két magyar mandátumért is, lehet, hogy fogadni fogja a vele szövetkező párt vagy pártok képviselőit. És így tovább.

Igaza van tehát Techet Péternek, Orbánt nem fogják csak úgy kirakni az EPP-ből. Viszont annyi kimenetele lehet a dolognak, hogy lehet, a mai formájában nem is lesz EPP. 

Üzenem minden kedves politikai pártnak, hogy Orbánnal az első csata időpontja 2019. május 26-a. Aki ide felkészületlenül érkezik, felejtse el az őszi önkormányzati választásokat is, 2022 májusára meg vegyen ki szabadságot, semmi dolga nem lesz tavasszal.

Ésik Sándor írása a Diétás Magyar Múzsán is megjelent, ott is tessék lájkolni!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek