+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2019. május 21. kedd, 11:52
Az ellenzék nem akart tétet adni az EP-választásnak. Holott abba szólhatunk bele, hogy Orbánnak továbbra is lesz-e olyan zsarolási potenciálja Európában, ami miatt kesztyűs kézzel bánnak vele, vagy nem.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Pár hete írtam arról, hogy mekkora belpolitikai show-t lehetett volna csinálni az EP szavazásból, de mennyire nem érdekli ez a magyar ellenzéket. Egy kedves olvasónk teljesen helytállóan le is vezette, hogy a magyar ellenzék úgy gondolkozik, hogy a fő műsorszám majd ősszel lesz, amikor is majd embereket lehet bejuttatni városi tanácsokba, meg lehet csípni néhány polgármesteri helyet, stb.

 

Én azt mondjuk nem értem, hogy az ezen gondolkozóknak hogy nem jutnak eszébe a lefagyó számítógépek, a süket és vak választási bizottság, a bégetőkórus Alkotmánybíróság és a többi, a Fidesznek „lejtő” dolog azokon a választásokon, amelyek tiszta magyar szervezésűek. Miközben van egy választás, ahol nem fagyhat le véletlenül a számítógép, főleg mióta szegény HC Strache esete bizonyította, hogy bizonyos kezekben vannak eszközök a retorzióra.

 

Amióta azt a jegyzetet megírtam, történt pár érdekes dolog. Voltak spanyol választások, ahol feljöttek a helyi baloldaliak. De fontosabb fejlemény a lengyel pedofilbotrány és az osztrák kormányválság.

 

A terepen vannak, akiknek ott kell lenniük

 

A lengyel PiS már a közelmúltbeli önkormányzati választásokon is kapott egy pofont. Mivel nem tudtak olyan gyökeres szabálymódosítást és gerrymanderinget csinálni, mint Orbán, a városi lakosság, amelyik kevésbé vevő a kereszténykedésre és a múltbarévedésre, bőrén érzi viszont a gazdasági folyamatok minden rezdülését, jól megbüntette Kaczyńskit.

 

Aztán jött a pedofilbotrány, a film, ahol öreg papokat szembesítenek egykori áldozataikkal. A dolog óriási hullámokat vetett és az EP-választásokon, ahol nem érvényesül a vidéki kerületek kompenzáló hatása, újabb pofon jöhet. A PiS nem EPP-tagpárt, de meggyengülése sokaknak érdeke. Egyrészt nincs egy nagy és erős párt, amely egy esetleges euroszkeptikus nagykoalíciót erősíthetne, másrészt azok a szavazatok, amelyek onnan eljönnek, a hagyományos nagy európai pártcsaládokhoz mennek. Mindenki jól jár.

 

Aztán Ausztriában Strache alkancellár, akit két hete itt nálunk még tejben-vajban fürösztöttek, röhejes módon bukott meg, alighanem egy profin előkészített titkosszolgálati akcióban. De ha nem is titkosszolgálat volt a közvetlen tettes, az előkészületek alighanem tudomására jutottak bizonyos szolgálatoknak, akik csendben végignézték az egészet, netán még picit be is segítettek. Amiért hajlamos vagyok mégis inkább arra gondolni, hogy ezt profik csinálták, az az időzítés, ugyanis a nagy, magabiztos milánói euroszkeptikus druzsbázás változott át így a bunkerben a dacos arccal Panzerliedet éneklő, de azért elég sápadt nácik bulijává.

 

Én azt gondolom, hogy egyik időzítés sem véletlen. A gyereket molesztáló papokról már reneszánz szerzőknél is bőven olvashatunk, és a végtelen tekintélyt és befolyást élvező lengyel egyháznál kb. bármit el lehet tussolni, legalábbis ezt gondolták. Bizonyos folyamatokból (volt ám egy kínos Kaczyński-hangfelvétel szivárogtatás is, nem is olyan rég) arra lehet következtetni, hogy Lengyelország fontos terep, ahol aktív beavatkozás zajlik a helyi erőviszonyokba. Rengeteg képviselőt küldenek az EP-be, Kaczyński betegeskedett is, a pártján belül elég kusza viszonyok vannak, kinálkozott az esély.

 

A mindenki által tudott, de senki által nem emlegetett molesztálások kirobbantása lehet, hogy nem volt olyan tudatosan időzített, mint Strache kilövése, de logikus következménye annak, ami Lengyelországban zajlik: egy rendszer, amely Orbánnal ellentétben nem tudta az intézményi kereteket is maga alá gyűrni, nem tud „következmények nélkülivé” válni és elrohad.

 

A big picture pedig az az idei európai parlamenti választáson, hogy nagyon szoros és nagyon kiszámíthatatlan verseny van kibontakozóban, a hajrára teljes összevisszaság állt elő.

 

A brexit nem sikerült, muszáj ott is választásokat tartani. Amelyeken nyilván tarolni fog a Farage-párt, de ők senkivel sem kompatibilisek, még a Salvini-Le Pen-tengellyel sem. A másik nagy nyertes viszont a LibDem lesz, amely párt viszont mindhárom nagy erővel tárgyalóképes az EP-ben.

 

Az EPP kénytelen volt pár gyomrost beszedni, miközben az ALDE-Macron-tábor nagyot erősödve úgy lett harmadik erő az előrejelzések szerint, hogy már nem a „pár tucat képviselő” kategória, hanem rendes, 100 fölötti létszámú pártszövetség. Ez a pártszövetség egyébként lehajol minden szavazatért, hiszen például a kelet-európai liberális pártocskák 1-2 mandátumai is náluk fognak landolni.

 

Ezek az előzmények két dologra mutatnak rá

 

1. Az egyik az, hogy Európa-szerte nagyon komoly operatív munka folyik annak érdekében, hogy az EU-tagadó pártokat (mindegyik bőségesen kap orosz forrást és segítséget) kordában tartsák. Alighanem a Facebook is tudott olyat ajánlani, ami mérsékelné a rá váró iszonyatos GDPR-bírságokat és boszorkányüldözést. De Strache kilövése volt mindenki másnak a jelzés, hogy a háttérben akinek dolgozni kellett, az dolgozott, és bárkiről, bármikor előkerülhet egy-egy ilyen anyag, és valahol nagyon elfogyott a türelem. Azért nem állok neki találgatni, hogy hol, mert valószínűleg mindenhol. Ezek a pártok ugyanúgy ellenségei Macronnak, mint Merkelnek.

 

2. A másik következtetés, hogy ha csak Orbán nem kap egy olyan lövést, mint Strache, nagyon jó helyzetben lesz. Márpedig nem fog kapni, ugyanis jelenlegi pozíciójában ő golyóálló. Az ibizai kokózás, a magányacht az Adrián, a kormánygéppel meccsre járás, az Imelda Marcos-i tempók a rendszer dámáitól errefelé teljesen megszokottak, az orosz befolyást mindenki megnézheti, aki a hármas metróval utazik.

 

Ha megnézzük a mandátumbecsléseket, azt találjuk, hogy Orbán 14-15 magyarországi mandátuma, plusz az általa kontrollált esetleges felvidéki és erdélyi 2-3 mandátum iszonyatos erőt képvisel.

 

Az EPP megtarthatja őt, kockáztatva más, ennél valamivel kisebb pártok Macronhoz pártolását, kirúghatja, akkor viszont egész biztos a koalíciós kényszere. Orbán számára tehát teljesen világos, hogy mit kell csinálni, mindent bevetni ezen az ellenzék szerint „tét nélküli” választáson minden egyes plusz mandátumért, mert itt a 14-17 közötti szórásban minden plusz mandátum a világot jelenti. Ezért van az, hogy iszonyatos pénz megy kampányra, hogy kőkemény vidéki mozgósítás várható.

 

Én osztom azt a TGM által is kifejtett álláspontot, hogy leginkább nem szavznék itt senkire, mert mindenkinek az alkalmasságával kapcsolatban vannak kételyeim, még ha nem is az, hogy senki sem elég kommunista. Ellenben a pártoknak azt kellett volna, és nekünk szavazóknak azt kell még most is megérteni, hogy ez egy európai szavazás. Amikor majd elmegyünk vasárnap szavazni, akkor nem valamelyik magyar politikust támogatjuk, hanem

 

abba szólhatunk bele, hogy Orbánnak továbbra is lesz-e olyan zsarolási potenciálja Európában, ami miatt kesztyűs kézzel bánnak vele, vagy nem.

 

Én nem tudom, mások mit gondolnak, de szerintem ez elég nagy tét ahhoz, hogy érdemes legyen elmenni. A Strache-botrány pont azt mutatja, hogy másutt ezt pontosan tudják.

 

Ésik Sándor írása a Diétás Magyar Múzsán is megjelent, kövesd be!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás