Ha kizárják a Fideszt, minden eddiginél mocskosabb kampány kezdődik

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2019.03.07. 12:00

Orbánnak az euroszkeptikusok sem fogják elfelejteni, hogy a német gazdasági lobbi milyen rövid pórázon tartja, és hogy az iszonyatos méretű lopásaival mennyire zsarolható.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Úgy tűnik lassan befejezett tény a Fidesz kirakása az Európai Néppártból. A kommunikáció legalábbis azt sejteti, hogy ez már a „Kuss, én így szoktam leszállni”-fázis. Az agresszív kismalacnak ez művelete úgy tűnik, hogy abba az irányba megy, hogy Orbán átnyergel valamiféle jövőbeli euroszkeptikus, nacionalista pártszövetségbe. Mi lesz ebből?

Nem tudom. Aki ebben a kérdésben most a véglegesség igényével jelent ki valamit, az nem őszinte az olvasóival. Ez kicsit olyan, mint az El Nino jelenség. Azt tudjuk, hogy a világ nagy légkörzései hatnak egymásra. Vannak, amelyek közvetlenebbül, távolibbak csak nagyon közvetetten. Bátrabban lehet tenni olyan kijelentést, hogy ha a szibériai és az azori maximum (magasnyomású térség, kb. nagyon nagy anticiklonok) közeledik egymáshoz, netán össze is ér (Vojejkov-tengely) akkor Magyarországon hideg lesz. A Csendes-óceán feletti jelenségek itteni hatása viszont már nem ilyen direkt. Persze lehet összefüggést keresni az uruguayi eső és egy kecskeméti vihar között, és lehet, hogy van is, de semmiképp sem direkt és jósolható.

Ha valamivel lehet magyarázni Orbán viselkedését, az alighanem Macron támogatottsága és a saját pozíciója. Jelenleg úgy tűnik, hogy Macron ellenfelei az EP választás előtt rosszul állnak.

Az alacsony részvétel és Macron mobilizációs képessége azt sejteti, hogy saját jogon is elég sok képviselőt visz az EP-be. Szavai ráadásul elég jól rezonálnak a Franciaországgal szomszédos országokban. Az ottani néppárti tagpártoknak van okuk tartani tőle és attól, hogy elviszi a szavazóik centrista részét, mivel a Néppártban ott van Orbán. Vagyis olyan helyzet állhat elő, hogy Macron a nyugat-európai liberális és zöld pártokkal jelentős erőként tud megjelenni az EP-ben. Ha ez így lesz, a Néppártnak áldozatokat kell hozni vezető szerepe megtartása érdekében. Ezek közül az áldozatok közül az egyik Orbán szimbolikus kinyírása lenne. Ha viszont ezt Macron kívánságára kell megtenni, akkor az arcvesztés.

Alighanem ezt gondolta végig Manfred Weber és a mögötte állók, amikor teljesíthetetlen ultimátumot adtak Orbánnak.

Orbán természetesen nem hátrálhat meg: az alfahímség, a dominancia a vérében van, és ezt tudják róla mindenhol. A meghunyászkodó alfahímet viszont bétahímnek nevezzük. Tehát nem hátrál. Eleve erős a pozíciója itthon, azonban ez kevés. Az a 13-14 mandátum, amit az EP választáson jelenleg kinéz neki, az a minimum, de neki ennél többre, 16-17 mandátumra van most már szüksége. Egyrészt, hogy ha később további kinyírása jön szóba, akkor mutatni tudja, hogy nincs alternatívája, tehát ha csikorgó fogakkal is, de tűrni kell.

A másik meg az, hogy az euroszkeptikus koalíció jól hangzik, csak épp senki nem tudja, mi az.

Az euroszkeptikus pártok kicsit olyanok, mint a különböző izraeli ultraortodox pártok. Pár kérdésben egyetértenek, de ennél lényegesen több kérdésben utálják egymást, ezért aztán nem is nagyon szövetkeznek.

Ha ezekből mégiscsak létre kell hozni egy euroszkeptikus koalíciót, akkor ott Orbán érdekes helyzetben találja majd magát. Ott van a lengyel PiS (amelyről nem véletlenül szivárognak ki kínos hírek, és a magyarnál lényegesen potensebb ellenzéke nem véletlenül mozog nagyon koordináltan). Ott van Salvini, aki mégiscsak a világ 8. legnagyobb gazdaságú országából jön. Ha Orbán nem állít oda legalább 15 képviselővel, akkor ugyanolyan szatelitszereplő lesz, mint a Néppártban volt.

Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy az euroszkeptikus-nacionalista pártok mind egy asztalhoz ülnek, hiszen számtalan ellentétes nemzeti érdek van.

Ráadásul Orbánnak nem fogják elfelejteni, hogy a német gazdasági lobbi milyen rövid pórázon tartja, és hogy az iszonyatos méretű lopásaival mennyire zsarolható.

Arról nem beszélve, hogy a lapokat továbbra is a francia és a német kormány fogja osztani. Ha ez a tömb tehát nem lesz brutálisan erős, akkor Orbán marginalizálódik.

Orbán egyet tehet: előremenekül. Ehhez viszont tarolnia kell a választásokon, és tarolni is fog. Arra lehet számítani, hogy a sima Kubatov-listán kívül is minden hangszeren játszani fognak: buszoztatás, láncszavazás, mobiltelefonos szavazás, közmunkával, orvosi ellátással zsarolás, tényleg minden be lesz vetve. És természetesen baráti segítséget is fogunk kapni Putyintól.

Ha valaki azt hiszi, hogy az Néppártból történő kizárás az egy Orbán elleni győzelem, téved. Az egy minden eddiginél mocskosabb kampány kezdete lesz.

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, tessék ott is lájkolni!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek