Eldőlt: Peter Pilz visszatér az osztrák parlamentbe

Szerző: Bukovics Martin
2018.01.16. 11:51

Az osztrák Zöldeket a parlamentből kiverő, saját listájával viszont oda bejutó Peter Pilz hónapokkal a metoo-botrány miatti visszavonulását követően úgy döntött: csak azért is beül az osztrák parlamentbe. Addig is mielőbb tisztázni akarja az ellene felhozott zaklatási vádakat, választási listáját pedig párttá alakítja és professzionalizálja.

Eldőlt: Peter Pilz visszatér az osztrák parlamentbe

Öt forgatókönyvet pletykáltak az elmúlt hetekben Bécsben arról, hogyan tér vissza a politikába a metoo-botrányba belebukott Peter Pilz. A korábban évtizedekig az osztrák Zöldek frakciójában ülő politikus azzal gurított nagyot tavaly nyáron, hogy kilépett a pártból, saját listát alapított, amely az októbr 15-i választáson végül a Zöldekkel ellentétben bejutott a parlamentbe.

A sikert nem sokáig élvezhette ki: novemberben őt is elsöpörte a metoo-botrány, miután több állítólagos zaklatásos eset is nyilvánosságra került róla. Pilz akkor bejelentette, hogy visszavonul a politikától, a vádakat pedig tisztázni szeretne. Ez ezidáig nem történt meg.

Most végre kiderült: Peter Pilz bizony újra be akar és be is fog ülni az osztrák parlamentbe.

A legnagyobb kérdés az, hogy mikor. A nyolcfős frakcióban ketten mondták, hogy mindenképpen ragaszkodnak a mandátumukhoz. Hogy pontosan kinek a helyére és mikor ül majd be Pilz, még eldől. Peter Kolba, a Liste Pilz-frakció első embere szerint nyárig vagy akár őszig is elhúzódhat mindez.

Balos és liberális tűz Pilzre

Pilz politikai ellenfelei rögtön le is csaptak erre, miután megírta a sajtó, hogy a politikus kész visszatérni. Ausztria volt szociáldemokrata kancellárja, az SPÖ-t a választási vereség után balratolni szándékozó Christian Kern például szeméttel egyenértékűnek nevezte Pilz korábbi kijelentéseit, és felrótta neki azt is, hogy a férfiakat ezáltal komplett barmokként állította be.

A jobboldali-liberális Neos frontembere, Matthias Strolz szerint Pilznek mindaddig nincs keresnivalója a parlamentben, amíg nem tisztázta a vádakat, majd mindezt egy szóvicc-hashtaggel nyomatékosította: #lieberschimmelalspilz, vagyis: inkább a penész, mint a gomba. Ezt később leszedte a Facebookról.

Pilz végre megszólalt

Megtörve az egy hete megfogadott nyilatkozati szilenciumot, Peter Pilz a Kurier című napilapnak kedden nyilvánvalóvá tette: nincs szándékban úgy beülni újra a parlamentbe, hogy ne tisztázta volna a vádakat. Mint elmondta, több munkatársát is megbízta azzal, hogy az alpbachi értelmiségi fórumon történtek körül kutassanak.

Mint az Azonnali is megírta: Pilz amiatt vonult vissza, mert korábban a rendezvényen az Európai Néppárt egy alkalmazottjára nyomult igencsak látványosan. A politikus erre nem emlékezett, de mint fogalmazott, ez nem menti fel azalól, amit tett. Pilz reméli, hogy tisztázni tudja majd magát a munkatársai által előtúrt információkkal: „A saját ajtóm előtt mindig különös alapossággal söprök.” A politikus beszélt arról is, hogy semmi esetben sem fog a mentelmi joga mögé bújni.

A Kuriernak Pilz reagált a szocdemek és liberálisok vádjaira is: szerinte ezek a félelem termékei. „Én se tudom, miért félnek ezek jobban tőlem, mint az új kormánytól.” A politikus azt tanácsolja Kernnek és Strolznak, hogy a Pilz névre előtörő pánikrohamaik esetén lélegezzenek nagyokat, és kezeljék őket, az ellenzék ugyanis jobban működik, ha az egymással szembeni konfrontáció helyett a kooperáció útját választja.

Pártot csinál a listából, új névvel

A bécsi Die Presse című napilap közben arról cikkezik, hogy a Liste Pilz hétvégi tanácskozásán eldöntötték: párttá alakulnak és ehhez új nevet is keresnek. A párt belső struktúráit a következő hetekben alakítják ki, és pártakadémia alapítását is tervezik. A Liste Pilz parlamenti frakciója az jóléti államból lefaragni akaró, adókat csökkenteni szándékozó populista-konzervatív ÖVP-FPÖ-koalíció kormányprogramjának elemzését követően döntött arról is, hogy a következő hónapokban a társadalmi egyenlőséget teszi meg fő témájává.

FOTÓ: Peter Pilz FB-oldala

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek