Szexuális zaklatás vádja miatt lép vissza az osztrák választás meglepetésbefutója

Szerző: Bukovics Martin
2017.11.04. 11:45

Az osztrák Zöldekből nyáron kilépő, majd akkor frissen alapított saját listája élén az osztrák parlamentbe bekerülő Peter Pilz úgy döntött: nem veszi fel a mandátumát. Az oka egy sajtóértesülés, miszerint 2013-ban szexuálisan zaklatott egy nőt. Pilz egy másik, sajtó által megírt esetet kitalációnak minősített.

Szexuális zaklatás vádja miatt lép vissza az osztrák választás meglepetésbefutója

Miután az osztrák sajtóban pénteken felröppent a hír, hogy az osztrák zöldeket az október 15-i választáson a mélybe taszító, saját listájával ellenben a parlamentbe bejutó Peter Pilz egy korábbi munkatársát állítólag 40 alkalommal verbálisan zaklatta, a politikus szombaton kiállt a sajtó elé, hogy tisztázza a vádakat. A sajtóhírek szerint az ügyet komolyan kell venni, hiszen az osztrák Egyenlő Bánásmód Hatóság is foglalkozott vele.

Pilz a bécsi Landtmann kávéházban tartott szombati sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a hatóság valóban foglalkozott ilyesmivel. Amint 50 perces nyilatkozatában elmondta, a hatóság nem ellenőriz, nem értékel, csupán rögzíti az illetékesek véleményét, és továbbítja azt a munkáltató, jelen esetben a zöld frakcióvezetés felé.

Pilz arról beszélt: ez egy munkahelyi konfliktus volt 2015 őszén, a hölgy az ő titkárnője és asszisztense volt, aki kitűnő munkát végzett,

nagy tárgyi tudással és hatalmas ambíciókkal rendelkezett. A beosztott hónapok óta mondta neki, hogy előléptetést kér, ám erre Pilz szerint akkor semmi esély nem volt.

Az aszisztens ezt nem hagyta annyiban, válaszként nem járt be dolgozni. Pilz erre egy munkajogászával együtt tisztázó beszélgetést kezdeményezett az illetővel, és figyelmeztette, hogy a munkamegvonásnak következményei lesznek, mégpedig az, hogy felmondanak neki. A titkárnő erre táppénzre ment. „Ekkor még nem volt szó arról, hogy szexuálisan zaklattam volna” – mondta Pilz.

Ezt csak Eva Glawischnigtól, a zöldek akkori elnökétől tudta meg később. A titkárnő ugyanis az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, amely az általa az ügyről készített iratot a zöld vezetésnek küldte el. „Egészen máig nem kaptam meg ezt az iratot, mint kiderült, a titkárnő kifejezett kérésére” – fogalmazott Pilz.

A sajtóban megjelent felvetésekre, miszerint Schatzinak, vagyis drágámnak szólította volna a nőt, Pilz azt mondta: ő ilyet a feleségének szokott csak mondani, de azt se túl gyakran.

Pilz a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy már akkor is furcsállta, hogy a frakcióvezetéssel folytatott beszélgetésben a vádiratokból csak kivonatokat olvastak fel neki, amelyek kávézóban folytatott beszélgetésekről és munkaebédekről szóltak. Akkor verbális szexuális zaklatásról, és 10-15 alkalomról volt tudomása, erre most meg már 40 körüli számról ír a sajtó. Pilz szerint ezek mind a képzelet szüleményei. 

Pilz elmesélte, hogy 2015 végén a zöldek frakcióvezetése azt ajánlotta fel neki, hogy titokban kezelik az ügyet, fogadjon fel egy ügyvédet és oldják meg. Pilz ezellen állítása szerint akkor tiltakozott, mondván nyilvános eljárás kell,

így nem fogadta el a Zöldek ajánlatát. Erre azonban nem kapott választ azóta sem korábbi pártjától. Nem kapták meg a fejemet, hát elengedték az ügyet, fogalmazott a politikus.

Ezt követően került sor a Zöldek júniusi jelölőkongresszusára, ahol aztán arról győzködték őt korábbi pártjának frakcióvezetéséből is, hogy kerüljön rá a párt listájára, ha nem is az általa vágyott negyedik, hanem egy hátrébb lévő helyre. Pilz szerint érthetetlen, hogy

egy párt, amelynek vezetése szerint ő szexuálisan zaklatott, majd ezt titokban akarja kezelni, miért akarta őt rátenni a listára? Pilz azt sem érti, hogy miért nem a kampányban jöttek ki ezzel a zöldek. Ez az ügy nem lett volna elég ahhoz, hogy visszalépjen a mandátumától, mondta.

Csakhogy szombaton a bécsi Falter beszámolt egy másik esetről is: 2013-ban az alpbachi értelmiségi fórumon Peter Pilz több tanú jelenlétében tapogatta az Európai Néppárt egyik fiatal munkatársát. „Először a karomat ragadta meg, aztán a másik kezével a nyakamnál, majd a mellemnél és a hátamnál járt. A feje is túl közel volt az enyémhez. Minden olyan gyorsan zajlott. Nem tudtam megmozdulni, nem tudtam levegőt venni, pláne nem védekezni. Hiszen nem számítok arra, hogy hirtelen agresszívan végigtapogatnak” – fogalmazott az érintett a Falternek. A cikk szerint végül két ember lépett közbe és választotta el Pilzet a nőtől.

Pilz szombaton kijelentette: bár nem emlékszik az esetre, ez azonban nem mentség rá.

„A listám által támasztott szigorú követelmények természetesen rám is vonatkoznak. Ezért a Falter-cikkben megjelentek miatt nem leszek tagja a következő parlamentnek. Másrészt mindent megteszek azért, hogy mindkét vádat tisztázzam. Bár nem ismerem az ügy részleteit, de vállalom a felelősséget.” Mint mondta, a frakció nélküle is tud majd működni. „Nehéz lesz nekik az elején, de sikeresek lesznek. Természetesen kívülről mindenben támogatni fogom őket. Jelen helyzetben ennyit tehetek. Az, hogy lesz-e sikeres ellenzéke az ÖVP-FPÖ-koalíciónak, nem egy személyen múlik.”

Pilz végül a nyilatkozatához még hozzátett egy utolsó gondolatot:

„Nem vagyok politikailag túl korrekt ember, és valószínűleg nem is leszek már az. Van egy bizonyos életstílusom, egyesek szerint ez rendben van, mások szerint nem.

Ellenzem, hogy az életünket a politikai korrektség egészében áthassa. Azt azonban fontosnak tartom, hogy a hatalmi pozícióban lévők végiggondolják ezt és úgy cselekedjenek, hogy azok, akik beosztottként dolgoznak alattunk, jól érezzék magunkat. Ebben valóban van mit tanulnom nekem is. De ez nem női, nem nemi kérdés. Lehetünk jobbak. Ha nem voltam elég jó, majd mások jobbak lesznek.”

Szombat délután ülésezik Peter Pilz listája, ahol a hogyan továbbról döntenek majd.

Nyitókép: Vice

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek