Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! – a munka fele elvégezve: így reagált a Fidesz Karácsony visszalépésére

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.08. 14:50

A Fidesz szerint Karácsony most már igazán foglalkozhatna a budapesti közállapotokkal is, vagy ami még jobb, lemondhatna a főpolgármesteri pozíciójáról is. Orbán Viktor meg röviden csak úgy reagált Karácsony visszalépésére: „Pech.”

Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! – a munka fele elvégezve: így reagált a Fidesz Karácsony visszalépésére

„Budapest lett a vesztese az elmúlt két évnek, míg Karácsony Gergely a miniszterelnöki ambícióit kergette”

– így kommentálta Facebook-posztjában a budapesti Fidesz a hírt, hogy Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje, egyúttal 2019 októbere óta Budapest főpolgármestere péntek délelőtt egy maratoni, majdnem másfél órás sajtótájékoztató keretében bejelentette: felfüggeszti a miniszterelnök-jelölti kampányát, és arra szólítja fel az őt támogató pártokat és szavazókat, hogy az előválasztás második fordulójában a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjét, Márki-Zay Pétert támogassák.

Mindez azonban nem jelenti, hogy Márki-Zay mögött most tobzódni fognak a pártok: a Momentum ugyan már csütörtökön bejelentette, hogy Márki-Zayt támogatják az előválasztás második fordulójában a DK-s Dobrev Klárával szemben, azonban sem az LMP, sem az MSZP nem követi a példát – csak arról biztosították a versenyben maradó miniszterelnök-jelölteket, hogy a győztest az előválasztás után támogatni fogják. Karácsony pártja, a Párbeszéd még nem nyilvánult meg a kérdésben.

Karácsony visszalépésére reagálva a fővárosi Fidesz megemlíti, hogy hiába költött a főpolgármester százmilliókat a kampányára és a hirdetésekre, Karácsony megbukott, „mert a baloldali szavazók sem tartják alkalmasnak még miniszterelnök-jelöltnek sem. Ezért azt javasoljuk a főpolgármesternek, hogy kezdjen el végre a fővárosért dolgozni!”

A budapesti Fidesz Karácsony szemére veti, hogy a főváros az elmúlt időszakban koszos és szemetes lett, valamint az elégtelen közlekedési helyzetet is megemlíti. Ugyanakkor ahogy a Fidesz-szervezet hozzáteszi:

„Félő azonban, hogy aki egyszer cserben hagyta a szavazóit, az megteszi újra! Ezért Karácsony Gergely megfontolhatná a lemondását Budapest vezetéséről és kereshetne magának ismét egy kényelmes szakértői állást, sok munka és felelősség nélkül.”

Az országos Fidesz egy rövid videóban reagált az eseményekre, amiben elhangzik, hogy „Karácsony, a balfék haver annyira ciki lett, hogy Gyurcsány leszedte a színpadról”. A videó szerint azonban mindegy, hogy most Márki-Zay Péter vagy Dobrev Klára kerül a kirakatba, „a főszerepben úgyis Gyurcsány marad”.

Bocsánatkéréssel reagált a visszalépés hírére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a szeptember végi kormányinfón még kész tényként jelentette ki, hogy aki jól informált, az tudja, hogy az előválasztást Gyurcsány Ferenc forgatókönyve alapján Karácsony Gergely fogja megnyerni, ezért az előválasztás nem is tekinhető valódi versenynek.

Az ATV-nek most a Miniszterelnökségi Sajtóiroda továbbította Gulyás reakcióját, amiben tördelemesen elnézést kér mind Karácsony Gergelytől, mind Gyurcsány Ferenctől. Ahogy a válaszban szerepel:

„A főpolgármestertől azért, mert olyan szerepben tüntette fel, amelyet Gyurcsány Ferenc nem neki szánt. Gyurcsány Ferenctől pedig azért, mert szellemesebb forgatókönyvíró, mint gondolta.”

Ennél már tömörebben fogalmazott a KDNP-s Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára, aki a kormánypártok szeptember eleje óta futó, és állítólag már egymillió aláírás felett járó petíciójukra célozva csak annyit írt ki Facebook-oldalára:

„STOP Gyurcsány! STOP Karácsony! Karácsonyt megállítottuk, a munka fele elvégezve. De mi nem végzünk félmunkát!”

A rövid üzenetekre épülő politikai kommunikációs versenyt azonban egyértelműen Orbán Viktor miniszterelnök nyerte, aki Karácsony egy plakátját rakta ki a Facebook-oldalára, amin Karácsony azon állítása szerepel, hogy legyőzi Orbánt – a képre viszont Orbánék ráírták öles betűkkel, hogy a Karácsony által tett ígéret „elmarad”. A miniszterelnök a képet egyetlen szóval kommentálta:

„Pech.”

NYITÓKÉP: Fidesz / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek