Márki-Zay Pétert támogatja a Momentum az előválasztás második fordulójában

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.07. 15:17

Fekete-Győr András szerint Márki-Zay valóban új és megbízható arc a politikában, aki hiteles az ellenzék megújításában, és akivel szakpolitikai szinten is egy húron pendülnek – ezért adnak meg minden támogatást a hódmezővásárhelyi polgármesternek, hogy ő legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Pétert támogatja a Momentum az előválasztás második fordulójában

„Márki-Zay Péterrel van a legnagyobb esélyünk Orbán Viktor legyőzésére”

– ezzel indokolta csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján a Momentum elnöke, az előválasztási első fordulóban 21 050 szavazatot (3,39 százalék) szerző és ezzel utolsó helyen végző Fekete-Győr András, hogy a Momentum elnökségének egyhangú döntése alapján miért Márki-Zay Pétert támogatja a párt az előválasztás második fordulójában a DK-s Dobrev Klárával és az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltjével, Karácsony Gergellyel szemben.

Mint ismeretes, egy nappal korábban, szerdán kenyértörésre került sor az ellenzéki oldalon, és egyértelműen kimondatott: az eleve három résztvevőre kalibrált ellenzéki előválasztás második fordulójára hárman fognak rajtvonalhoz állni, és sem Karácsony Gergely, sem Márki-Zay Péter nem fog visszalépni a másik javára Dobrev Klárával szemben.

Mivel az előzetes helyezkedés – egyelőre úgy néz ki – ezzel lezárult, így tér nyílt arra is, hogy a versenyben már nem lévő szereplők is letegyék a garast valaki mellett, ha persze akarják. Mint azt a sajtótájékoztatón Fekete-Győr András elmondta: nekik a választáson két céljuk volt, megújítani az ellenzéket, és megteremteni az Orbán Viktor leváltására alkalmas, kormányzóképes alternatívát.

Fekete-Győr szerint az utóbbi került veszélybe az elmúlt napokban, és mind Márki-Zayt, mind Karácsonyt kiváló jelöltnek tartja, mivel azonban ők nem tudtak egymással megállapodni, így most azt érezték, nekik is lépniük kell. A Momentum elnöke azzal indokolta, hogy végül Márki-Zay mellett tették le a garast, hogy:

  • Márki-Zay Péter valóban új arc szerintük a politikában, akiben bízni tudnak, hogy közösen egy új Magyarországot képesek felépíteni,
  • ő hiteles abban, hogy megújítsák az ellenzéket, látható ez abból is, hogy Márki-Zay mennyire sokat segített Hadházy Ákosnak Zuglóban,
  • illetve a Momentum egyes szakpolitikai kérdésekben (például az euró bevezetésében) is egyetért Márki-Zay Péterrel.

Maga Márki-Zay megköszönte a Momentum támogatását, és elmondta, hogy valóban hisz abban, hogy meg tudja szólítani a vidéki, fideszes és a bizonytalan szavazókat is, és ezzel alkalmassá válik arra, hogy 2022 tavaszán megverjék Orbán Viktort. A versenyben lévő jelölt kifejezte afelett érzett örömét is, hogy így végül egy vegyes, civilekből és pártpolitikusokból álló szövetség állt össze mögötte,

és arra biztatta Karácsony Gergelyt, a Karácsonyt támogató pártokat és azok szavazóit, valamint a DK szavazóit is, hogy csatlakozzanak ehhez a szövetséghez.

Dobrev Klárával kapcsolatban elmondta, hogy személyes kvalitásait nem kérdőjelezi meg, de egyszerűen azért, mert a férjét Gyurcsány Ferencnek hívják, ő a legkevésbé esélyes Orbán Viktor legyőzésére.

Márki-Zay a Partizánban vitázna

Márki-Zay egyúttal nem zárkózott el attól a karácsonyi felvetéstől, hogy most szombaton legyen vita a talpon maradt előválasztási miniszterelnök-jelöltek között, azonban arra szólította fel ellenfeleit, hogy

fogadják el a Gulyás Márton nevével fémjelzett Partizán vitafelkérését is.

Újságírói kérdésre pedig azt is megerősítette, hogy nem változtatott az elmúlt napok fejleményeinek hatására abbéli szándékán, hogy amennyiben nem sikerült a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárttal egy jobbközép frakciót alapítaniuk 2022-ben, akkor Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd frakciójába ülne be a parlamentben.

A Momentumon kívül – inverz módon – egyelőre csak a Jobbik nyilvánított véleményt a második fordulóban támogatandó jelölt személyéről: a Jobbik elnöksége és parlamenti frakciója is azt a döntést hozta és erősítette meg, hogy a párt egyik jelöltet sem támogatja a második fordulóban, majd csak azt követően fogják támogatni azt, akit a választók közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek szavaznak meg.  

Az első fordulóban 87 378 szavazattal (14,08 százalékkal) a negyedik helyen végző jobbikos miniszterelnök-jelölt, Jakab Péter több Facebook-videóban is arra szólította fel a még versenyben lévő politikustársait, hogy az ellenzéki egység érdekében ne egymást támadják, és emlékezzenek arra, hogy a közös ellenfél Orbán Viktor.

Ami Fekete-Győr Andrást illeti: ő a csúfos előválasztási eredménye nyomán egyébként bizalmi szavazást kezdeményezett magával szemben, így hamarosan a területi alapon szerveződő momentumos küldöttgyűlés dönthet arról, hogy Fekete-Győr a párt elnöke maradjon-e a jövő nyárig tartó ciklusa végéig, vagy valaki más kerüljön a helyére. Erről a sajtótájékoztatón Fekete-Győr annyit mondott csak, hogy a szavazás valamikor ezen a héten lesz.

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek