Visszalép Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltségről, Márki-Zay Pétert támogatja

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.08. 11:32

Így Márki-Zay lesz Dobrev egyedüli kihívója a második fordulóban.

Visszalép Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltségről, Márki-Zay Pétert támogatja

„A miniszterelnök-jelölti kampányomat befejezem”

– jelentette be péntek délelőtt Karácsony Gergely a Márki-Zay Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Kossuth téren, arra bíztatva az őt támogató pártokat és polgárokat, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Pétert támogassák.

Azt mondta: a döntés könnyű volt számára, mert nem az volt számára a legfontosabb, hogy megszerezze a hatalmat. A döntése arról szól, hogy hogyan egyesítsék újra Magyaroszágot.

Egyúttal azonban nehéz is volt számára a döntés, mert az előválasztás első fordulójában 170 ezer ember szavazott rá, akik az ő politikáját támogatta, és azért is, mert olyan jobbközép jelöltet támogat most, akivel szociáldemokrata-zöld politikusként érdemi vita van köztük több kérdésben. 

Ezek a viták azonban normálisak, és Karácsony alig várja, hogy lefolytassák őket a választás után, „mint egy normális demokráciában”.

„Aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi”

– értékelte a döntését Karácsony, aki kiemelte, hogy senkit nem zárnak ki az ellenzéki összefogásból, és nagyon nagyra tartják Dobrev Klárát is.

„A választás tétje az, hogy újra tudjuk-e építeni Magyarországot” – hangsúlyozta Karácsony, nem pedig az, hogy „Orbán-e vagy Gyurcsány”. 

A főpolgármester hisz abban, hogy Márki-Zay képes egyesíteni az ellenzéket, mert Magyarországnak olyan politikusokra van szükségük, akik túllépnak a politikusoktól megszokott kisstílűségen.

Történelmi pillanat Karácsony államférfiúi döntése

– értékelte Márki-Zay Karácsony visszalépését. A Karácsonnyal való látszólagos vitatkozásuk valójában a szabadságról szól

Szövetségben megyünk tovább – mondta Márki-Zay, aki elmondása szerint mindig bízott Karácsonyban, soha nem tartotta őt árulónak, aki szerinte a visszalépésével bebizonyította, hogy haza számára mindennél fontosabb.

Tisztelete jeléül Márki-Zay belép Karácsony 99 százalék mozgalmába. A miniszterelnök-jelölt visszautasítja azokat a vádakat, miszerint eddig hatalomtechnikai játékot folytattak volna, hiszen a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem is párt, viszont minden párt képviselteti magát benne.

Dobrev Klára kétségkívül az első forduló legsikeresebb politikai teljesítményét nyújtotta, az ő támogatóikra szükség van a kormányváltáshoz, viszont az ő jelöltségével nem tudnák leváltani Orbán Viktort, és ezt Márki-Zay szerint Dobrev és Gyurcsány Ferenc is tudja.

Márki-Zay úgy értékeli, hogy hétgyermekes keresztény családapaként csak neki van hitele és esélye leváltani Orbánt Viktort, és úgy gondolja nem is tud vele mit kezdeni a kormánypropaganda, hiszen most kukába dobhatja a Karácsony elleni drága kampányát.

Az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti első fordulóját a DK jelöltje, Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, őt Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP által támogatott Karácsony Gergely követte 27 százalékkal, a harmadik fordulóba pedig a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter is bejutott 20 százalékkal.

Karácsony és Márki-Zay – mivel mindketten úgy látták, hogy bár Dobrev Klára az előválasztás esélyese, Orbán Viktort legyőzni neki van a legkevesebb esélye – elkezdtek tárgyalni az együttműködésről és arról, hogy melyikük lépjen vissza a másik javára, illetve az is felmerült, hogy együtt indulnának a második fordulóban, azonban az Országos Előválasztási Bizottság nem tette lehetővé, hogy a neveik egymás mellett szerepeljenek a szavazólapon.

Végül úgy tűnt, nem sikerül megállapodniuk a visszalépésben. Márki-Zay különféle felmérések alapján úgy látta: neki van nagyobb esélye a második fordulóban legyőzni Dobrev Klárát, majd a 2022-es választáson Orbán Viktort, de Karácsony nem mutatkozott hajlandónak visszalépni, ahogy Márki-Zay sem, aki mögé csütörtökön beállt a Momentum.

Csütörtök este azonban arról érkeztek hírek, hogy Karácsony mégis visszalép majd, ez péntek délelőtt meg is történt.

NYITÓKÉP: Karácsony és Márki-Zay májusban Hódmezővásárhelyen. Karácsony Gergely / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek