Átlépte a belarusz-litván határt a belarusz határőrség

2021.08.18. 20:35

Miközben épp az iraki bevándorlók útját engyengették a belarusz-litván határon, a belarusz határőrök is illegálisan átlépték a határt. Miután ezt a litván kollégáik jelezték nekik, távoztak az országból.

Átlépte a belarusz-litván határt a belarusz határőrség

Újabb diplomáciai botrány terheli a belarusz-litván kapcsolatokat. Litvánia még júniusban vádolta meg azzal a Belaruszt 27 éve vasmarokkal irányító diktátort, Aljakszander Lukasenkát, hogy közel-keleti migránsokkal próbál nyomást helyezni Litvániára és az Európai Unióra.

Mint azt az erről szóló cikkünkben részletesen kifejtettük, Lukasenkáék ily módon vívnak hibrid háborút Litvániával és az EU-val, amiért az Európai Unió újabb szankciókat vezetett be a rezsim ellen a Ryanair-gép eltérítése, illetve a belarusz rezsimellenes újságíró, Raman Prataszevics letartóztatása miatt.

A szankciók bevezetése óta pedig megnőtt a Belarusz felől induló illegális határátlépők száma nemcsak Litvániában, de Lengyelországban is, sőt, Lettország a határ mentén nemrég rendkívüli állapotot is hirdetett az időközben megsokszorozódott illegálisan érkezők miatt.

Az eddigi bizonyítékok szerint Belarusz nemcsak, hogy továbbengedi bevándorlókat e három országba, hanem

a belarusz állam szervezi meg a többnyire Irakból és Afganisztánból érkező migránsok szállítását a határra.

Litvániában ezért kerítést építenek a határra, Lengyelországban pedig a hadsereg felvonult a határ mentén, hogy így akadályozzák meg az illegális határátlépést.

Azonban a héten újabb incidens történt:

Litvánia ugyanis azzal vádolta meg a belarusz határőrséget, hogy az iraki bevándorlók irányítása közben ők is illegálisan átlépték a határt.

Minderről videófelvételt is közöltek, amin az látható, hogy tizenkét rohamrendőr-felszerelést viselő határőr egyengeti a migránsok útját a zöldhatáron, ám véletlenül ők is illegálisan beléptek Litvánia területére, amivel megsértették a nemzetközi jogot.

A litván határőrség szóvivője, Rokas Pukinskas szerint a belarusz határőrök azután elhagyták Litvániát, hogy a litván kollégáik közölték velük, hogy illegálisan beléptek az országba – tudósít róla az Euractiv.

Ugyanakkor a lap szerint nem ez az első alkalom, hogy ilyesmi történt: múlt héten egy belarusz határőrt szintén illegális határátlépésen kaptak,

azonban mindössze 1-2 métert tett meg Litvániában a belarusz határőr.

A litván hatóságok szerint augusztus 18-ig összesen 4 124-en érkeztek illegálisan az országba a belarusz határ felől, legtöbbjük júliusban érkezett, míg tavaly összesen 81 illegális határátlépőt fogtak a határon.

Azonban mióta a litvánok határozottabban fellépnek az illegális határátlépés ellen, csökkent a számuk: augusztus 5-e és 16-a között mindössze 14 illegális határátlépést regisztráltak.

A belarusz-litván határon lévő helyzet miatt az Európai Bizottság még augusztusban jelentette be, hogy Litvánia 36,7 millió eurót (jelenlegi árfolyamon körülbelül 12,86 milliárd forint) kap az EU-tól, hogy ezzel a pénzzel is erősíthessék a határvédelmüket.

Május óta kifejezetten ellenségesek a viszonyok

Mint korábban beszámoltunk róla, a Lukasenka még júniusban jelentette be, hogy Belarusz felfüggeszti az Európai Unióval kötött, az illegális bevándorlás elleni szerződést, válaszul arra, hogy az EU szankciókat vezetett be, amiért Lukasenkáék még májusban eltérítettek egy Athén és Vilnius között közlekedő Ryanair-járatot, hogy elfogják a rezsimellenes újságírót, Raman Prataszevicset és barátnőjét.

A diktátor még korábban a Sky News Arabiának nyilatkozotva kijelentette, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a rezsim illegális bevándorlókkal próbál nyomást gyakorolni az EU-ra és Litvániára, miközben a Frontex felvételei szerint a belarusz határőrség járműveivel szállítják az iraki és afgán bevándorlókat a litván határra, hogy aztán átküldjék őket Litvániába.

Azonban az illegális határátlépők időközben harapófogóba kerültek

ugyanis miközben megtelnek a litván menekülttáborok, Belarusz is lezárta a határait, sőt, augusztus 6-án bejelentették, hogy még több határőrt küldenek a litván-belarusz határra, mivel szerintük a litvánok illegálisan próbálják visszacsempészni az illegális bevándorlókat.

Emiatt pedig jelenleg nincs megoldás arra, hogy mi is legyen a két határ között rekedt emberekkel.

Augusztus 10-én maratoni beszédében és sajtótájékoztatóján Lukasenka pedig arról értekezett, hogy ő alapvetően jó kapcsolatra törekszik szomszédaival, és szerinte a szomszédos államok döntöttek úgy, hogy „mindent megcsinálnak, amire a CIA utasítja” őket.

NYITÓKÉP: Litván határőrök a belarusz-litván határon. FOTÓ: Frontex / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek