Továbbra is csak állóháború zajlik a belarusz-lengyel határon

2021.11.09. 16:57

A hétfőn a belarusz-lengyel határra terelt tömeg még mindig nem jutott át a határon, miközben a belarusz határőrök sem engedik vissza őket az országukba. Eközben a belaruszok immáron Litvánia felé is szállítanak Irakból és Afganisztánból származó migránsokat.

Továbbra is csak állóháború zajlik a belarusz-lengyel határon

Immáron második napja tart a belarusz-lengyel határon az állóháború, miután november 8-án több ezer Afganisztánból és Irakból érkező menekült próbált bejutni az Európai Unió területére Belaruszon keresztül.

A leginkább iraki kurdokból álló tömeg a jobb élet reményében utazott Európa utolsó diktatúrájába, Belaruszba, ahol Aljakszendr Lukasenka élő fegyverként használva őket löki tovább a tömeget az Európai Unió felé – elsősorban Lengyelország, illetve Litvána irányába.

Belarusz felől idén májustól kezdtek el csoportosan Közel-Keletről, Ázsiából, illetve Afrikából migránsok érkezni az Európai Unió határához, miután Lukasenka az EU-val szemben indított hibrid háborójában élő emberekkel akar nyomást helyezni az Európai Unióra.

Kétezren fagyoskodtak Kuźnica mellett

Mint arról hétfőn részletesen beszámoltunk, hétfőn reggel az autópályán keresztül közel 2-3 ezer többségében kurd migráns indult útnak Lengyelország felé, hogy belépjenek az Európai Unióba. A tömeget belarusz fegyveresek kísérték,

majd amint Kuźnica határátkelőhely közelébe értek, a belarusz katonák és határőrök az erdőbe, a kerítés felé lökték a tömeget kutyával és páncélosokkal, így a többségében kurd menekültek hiába akartak legálisan, a határátkelőhelyen belépni az unió területére, azt a belarusz határőrök nem engedték.

A belarusz-lengyel zöldhatárt pedig mind a belarusz, mind a lengyel fél kerítésekkel védi: a Belarusz felől érkező tömeg Lengyelországba nem tudott belépni, hiszen a kerítés lebontása után a lengyel határőrség, katonaság és rendőrség embereikkel találták szemben magukat, így napnyugta előtt inkább sátrakat vertek a közelben.

Ugyanakkor a tömeg csapdába került, hiszen a lengyelek nem engedik be, a belarusz határőrök Belarusz felé pedig nem engedték vissza őket – a helyszínen készült videók szerint a belaruszok sötétedés után az égbe is lőttek gépfegyvereikkel, hogy így tántorítsák el a bevándorlókat a visszafordulástól.

Lengyelország és Litvánia is fokozza a határmenti védekezést

A belarusz határőrség közlése szerint a Kuźnica melletti táborban közel két-háromezer ember töltötte az éjszakát, ugyanakkor litván újságírók értesülése szerint

a belaruszok héfőn sötétedés után közel 500 migránst próbáltak a táborból átjuttatni a belarusz-litván határ mellé, majd egyszerűen „átlökni” őket a határon,

míg a lengyel-belarusz határ meletti táborba már több embert nem engednek be.

A litván határőrség közleménye szerint hétfő éjszaka 73-an próbáltak meg belépni az ország területére, ám őket visszafordították, majd éjfél és reggel 8 között további 82 illegális határátlépőt állítottak meg, ezért Litvánia is bejelentette, hogy növeli a határon szolgáló határőrök, illetve katonák számát.

Mind a belarusz-lengyel, mind a belarusz-litván határnál belarusz fegyveres egyenruhások instruálták az iraki és afgán embereket.

Ugyanúgy növeli a határon állomásozó egyenruhások számát Lengyelország is: ezentúl közel 12 ezer fő fogja védeni a lengyel határt, ezenkívül kedd reggel a helyszínre látogatott Mateusz Morawiecki miniszterelnök Mariusz Błaszczak társaságában.

A felek egymásra mutogatnak, miközben a hőmérséklet már lassan nulla fok alatt

A belarusz határőrség közleménye szerint a kialakulóban lévő humanitárius válságért a lengyelek a felelősek; információik szerint a két ország közötti senkiföldjén lévő kétezer embernek se élelme, se vize nincs, emellett azzal vádolták meg a lengyeleket, hogy „pszichológiai nyomást” helyeznek a migránsokra az egész éjjel működő hangosbemondókkal, a zseblámpákkal és a stroboszkóppal.

Ezzel szemben a lengyelek a belaruszokra mutogatnak: szerintük a belarusz fegyversek közel nyolcezer iraki és afgán embert mozgósítottak hétfőn, közülük 3-4 ezer ember lehet a lengyel határ mellett,

és a határőrség szóvivője szerint éjszaka több fegyver is elsült a belarusz oldalon,

bár azt nem tudják megmondani, hogy a lövéseket kik adták le és hogy azok eltaláltak-e valakit. Az egyik ilyen esetről videó is készült, bár a sötét miatt nem sokat látni belőle, ugyanakkor kedd délelőtt egy olyan videó látott napvilágot, ahol egy gépkarabéllyal fél kézzel a tömeg felé lő egy belarusz egyenruhás.

A lengyel elnök, Andrzej Duda kedd délelőtt telefonon egyeztetett a NATO főtitkárjával, Jens Stoltenberggel, de arról, hogy mi hangzott el a telefonbeszélgetés során, egyik fél sem adott ki közleményt.

A hétfői összecsapásokban – amikor a lengyel kerítést lebontotta az illegális határátlépésre kényszerített tömeg – több lengyel határőr is könnyebben megsérült, emellett éjszaka újabb katonákat vezényeltek a körzetbe, és a lebontott határkerítés egy részét is sikerült újra felállítani.

Az ügyben megszólalt már Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Hétfői közleményében arra szólította fel Lukasenkát, hogy „hagyjanak fel az emberi életek veszélyeztetésével”, és elfogadhatatlannak minősítette, hogy a migránsokat politikai célokra használja fel. Emellett hozzátette, Belarusznak ezzel nem sikerül nyomást gyakorolnia az Európai Unióra és a nem segíti Belarusz céljainak elérésben.

De miért indított hibrid háborút az Európai Unió ellen Lukasenka? Elmagyarázzuk! Mi történt a hétfő nap? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Lengyel határőrök a belarusz-lengyel határon még november 4-én. FOTÓ: Lengyel Határőrség / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek